Hirdetés

A Google csendben kiadott egy új Wi-Fi mesh routert



|

Nemrég online eseményen mutatta be az új Pixel mobilokat, Nest Audio és Chromecast eszközöket a Google, de akkor nem érkezett új mesh Wi-Fi eszköz, ez kissé megkésve érkezett meg... és igazából nem is olyan nagyon új.

Hirdetés

Különálló bejelentést nem is kaptak az új, egyszerűen csak Google Wifi névre hallgató apróságok, egyszerűen annyi történt, hogy a vállalat amerikai webshopján egyszer csak megjelentek. Mondjuk mindez valamelyest érthető is, hiszen a most érkezett eszközök lényegében ugyanolyanok, mint a 2016-ban kiadott elődök, a Nest Wifi tudását pedig nem érik el.

A külső terén nem sok változott az elődhöz képest, bár érdemes megjegyezni, hogy a műanyag borítás 49 százaléka már újrahasznosított alapanyagból készül. A középen egy bemélyedéssel elválasztott henger alakú készülékház tetején bemélyesztve látható a Google logója. Alul egy új reset gombot találunk, és USB-C helyett egy jack formájú, egyedi tápcsatlakozót - ez utóbbi elsőre furcsa, de mivel a csomagban a Google Wifi mellé adják a tápot is, igazából nem katasztrófa az átalakítás.

Hirdetés

A belső tulajdonságokra áttérve: van itt duál-csatornás 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth Low Energy, WPA3 titkosítás, valamint 1500 négyzetlábnyi terület lefedésére alkalmas belső antennák (ez nagyjából 140 négyzetmétert jelent). Egy külön meg nem nevezett, négymagos processzorra, 512 MB RAM-ra és 4 GB eMMC tárhelyre épül az eszköz, amely két Ethernet csatlakozót is kínál, és 15W tápellátást igényel. Szóval ezen a téren nincs sok változás, legfeljebb az, hogy Google Home kompatibilitást kapott.

A Google az újdonságokat a jóval többet tudó Nest olcsóbb alternatívájaként kínálja, kevesebb erővel és lefedett területtel, valamint beépített okoshangszóró és Google Asszisztens nélkül. Ezen felül itt, ha mesh rendszerben több egységet is telepítenénk, mindegyikben ugyanaz a router hardver dolgozik, míg a Nest esetén egy fő egység és több alegység dolgozik össze.

Viszont a két eszköztípus kompatibilis egymással, tehát egy meglévő Nest mesh-hálózathoz könnyen hozzá lehet adni egy extra Google Wifit is, ha úgy szeretnénk növelni a lefedettségünket, hogy nem akarunk a dologra sokat költeni.

A Nest és az új Google Wifi közötti különbségeket az alábbi képen összegezve is meg lehet nézni (kattintásra nagyobb méretben is végigböngészheted):

Az első reakciók kissé furcsállják, hogy miután a Google szépen elkezdte az okosotthonokba szánt eszközeit szépen felsorakoztatni a Nest márkanév alá, most kiad egy simán Google elnevezésű eszközt, egy Nest mini vagy valami hasonló elnevezés valóban logikusabb lett volna, de ők tudják.

Mindenesetre az új eszköz az amerikai Google webshopból már behúzható 100 dollárért, egy hármas pakkot pedig 200 dollárért adnak, tehát egy százast lehet így spórolni a vásárláson. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államokon kívül mikor lesz elérhető az újdonság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.