Hirdetés

A Google mesterséges intelligenciája jósolhatja meg, hogy mikor fog bedögleni a HDD-nk



|

A keresőóriás a Seagate-tel karöltve fejleszti a szoftvert, amit az adatközpontok után az egyszeri felhasználók is megkaphatnak.

Hirdetés

Az elmúlt napokban elég sok figyelmet kaptak a HDD-k, miután a fenntarthatónak kikiáltott új cryptovaluta, a Chia kapcsán elszálltak a merevlemezek árai, majd kiderült, hogy a bányászok alig pár hét alatt leamortizálhatják a hardvereiket. A háttértárak persze hétköznapi használat során is bemondhatják az unalmast, ami a mi gépünkben csak bosszantó, a Google adatközpontjaiban azonban végzetes következményekkel is járhat.

Hirdetés

A vállalatnál persze tisztában vannak vele, mennyire fontos, hogy egy megbízható rendszert üzemeltessenek, és ne csak akkor kezdjenek tűzoltásba, amikor már megtörtént a baj. A Google Cloud a világ legnagyobb adatközpontjait üzemelteti, így ha nem ismerik fel időben a meghibásodásokat, az komoly kimaradásokat okozhat a termékeikben és szolgáltatásaikban. A problémás meghajtók izolálása időigényes feladat, hiszen több millió adathordozóról beszélünk, amik rengeteg terabyte-nyi telemetriai adatot és naplófájlt generálnak. 

A rendelkezésre álló több száz paraméter azonban remek lehetőséget biztosít, hogy ne mérnököknek kelljen felügyelni a hardvert, ezért is állt össze a Google, a Seagate és az Accenture, hogy a gépi tanulás segítségével feldolgozzák ezeket, és megpróbálják megjósolni, melyik meghajtók fogják a közeljövőben feladni a szolgálatot.

A csapat két modellt tesztelt, melyek közül az egyik 98%-os pontossággal képes volt azonosítani a hibát, így a mérnökök sok esetben már azelőtt megtehették a szükséges lépéseket, hogy a meghibásodott meghajtó fennakadást okozott volna a rendszerben. A Google Cloud vezetősége elmondta, hogy a rendszert szeretnék kibővíteni az összes Seagate meghajtóra, így a gyártó és a vásárlók is profitálnak majd belőle. A technológiával kapcsolatos további részletek a Google Cloud hivatalos blogbejegyzésében olvashatóak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.