Hirdetés

A Google nem adja fel az önvezető autózást



|

Pontosabban nem a Google, hanem az Alphabet anyacég alá szervezett társ-vállalat, a Waymo dolgozik az autonóm autózás továbbfejlesztésén.

Hirdetés

Bár mostanában valahogy kissé visszafogottabbak a hírek az önvezető autózással kapcsolatban (balesetet okozó próbamodellek, lassított fejlesztések röpködnek a hírfolyamban), a Google-ből kiszervezett Waymo láthatóan keményen dolgozik azon, hogy általánossá tegye a sofőr nélküli gépjárműveket.

Hirdetés

Phoenix városában például egy olyan kísérleti rendszert indítanak el hamarosan, amely hívásra (pontosabban egy appból indított jelzésre) önvezető autót küld a felhasználókért, hogy elszállítsa őket oda, ahová menni szeretnének. Persze azt nem tudni még, hogy vajon fizetős megoldás lesz-e mindez, amivel az Uber babérjaira törnek, vagy valamilyen karitatív kezdeményezés.

Az már sokkal érdekesebb rész volt a bemutatón, amikor elkezdték szétcincálni az önvezető autók mesterséges intelligenciáját. Jól láthatóan igyekeznek elkerülni a korábban tapasztalható gyerekbetegségeket, ezért még olyan extrém eseteket is bemutattak, ahol a "robotsofőr" észreveszi a csatornanyílásból kibukkanó munkás fejét, a dinoszaurusz-jelmezben az útra rohanó agyatlan járókelőt, de még a látást megnehezítő hóviharban is megbízhatóan kiigazodik.

A Waymo (és valószínűleg ezzel együtt a Google) önvezető tesztautói már 6 millió mérföldet tettek meg, és naponta többet haladnak, mint amennyit egy átlagos amerikai sofőr egy év alatt vezet. Mindezt egy 25 ezer autóból álló flottával végzik, ami egy kisebb banánköztársaság teljes autóparkjának felel meg.

A Google I/O konferenciát itt tudjátok élő videó formájában is követni, a történésekről pedig a PC World Online-on folyamatosan, külön kis hírekben tájékoztatunk titeket - ezeket összegyűjtve itt találjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.