Hirdetés

A Hewlett Packard Enterprise szuperszámítógépe segíti majd a holdra szállást



|

A NASA Artemis-programjához futtat majd különféle szimulációkat a HPE szuperszámítógépe.

Hirdetés

A Hewlett Packard Enterprise bejelentette, hogy az Atiken névre keresztelt, 3,69 PFLOPS teljesítményű szuperszámítógéppel segítik majd a következő holdra szállást, vagyis a NASA Artemis-programját. 

Hirdetés

Az Artemis-program támogatásaként a HPE szuperszámítógépe különféle szimulációkat végez majd a megközelítéssel, leszállással és landolással kapcsolatban, a NASA Ames Research Centerben. 

A rendszer a HPE SGI 8600 HPC platformjára építkezik, második-generációs Intel Xeon skálázható processzorokat és InfiniBand hálózati technológiát használ. Összesen 1150 node-ból és 221 TB memóriából áll a rendszer, mindegyik node két darab 20-magos CPU-t tartalmaz. A szuperszámítógépek világ-ranglistáján az 55. helyre fér fel az Atiken. 

A szuperszámítógépnek otthont adó létesítmény a jövőben bővíthető, a hűtőrendszere pedig olyan kombinációt használ (külső levegő, ventilátorok és víz), hogy hűtőtoronyra nincs szükség. 

A NASA Artemis-programjának célja, hogy űrhajósokat (akik között női űrhajós is lesz) juttasson a Hold déli felszínére, 2024-ig. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.