Hirdetés

A következő Intel processzorok is 14 nm-en ragadnak



|

Hatodik alkalommal is 14 nm-es processzorok piacra dobására készül az Intel. 10-magos chipekkel támadhat a tizedik-generációs Comet Lake széria.

Hirdetés

Az Intel tik-tak fejlesztési stratégiája rég kifulladt már. A 14 nm-es technológiát elvileg csak két mikroarchitektúra használta volna. A Broadwell a 22 nm-es Haswell optikailag zsugorított változata lett volna, míg a Skylake egy újabb mikroarchitektúra-fejlesztés, már direkt 14 nm-re. 

Hirdetés

Az Intel 2015-16-ban "siklott ki", a 14 nm-es technológia pedig velünk maradt a Kaby Lake, a Coffee Lake és a Coffee Lake Refresh generációkra is. A nyolcadik- és kilencedik-generációnál az Intel a magszámok emelésével igyekezett kompenzálni az AMD ellen. Azonban az Intel attól tart, hogy még a 8-magos Coffee Lake Refresh chipek sem bizonyulnak elegendőnek a versenyben. 2019-ben éppen ezért újabb 14 nm-es szériát dob majd piacra, immáron a hatodikat. Ennek a szériának Comet Lake lesz a neve. 

Az Intel 10 nm-es lapkái valószínűleg 2019 végén indulhatnak útjukra, az AMD azonban sokkal hamarabb piacra dobja a 7 nm-es Zen 2 architektúrát (az már most decemberben debütál). Az Intel attól tarthat, hogy az AMD hamarabb dobja piacra a fogyasztói szektorban a 7 nm-es CPU-kat, mint ahogy a 10 nm-es Intel megoldások megérkeznek. A Comet Lake ezt ellensúlyozná. LGA115x mainstream asztali processzorokra számíthatunk, alapvetően Skylake-alapokkal, 2016-ból. 

A 14 nm-es Comet Lake CPU-k azonban már 10 magra váltanak, vagyis azért a tizedik-generációs Core processzorok is tartogatnak majd némi újdonságot. 

Apró érdekesség, hogy az AMD-nél sincs minden rendben. Az első 7 nm-es CPU-k elvileg jönnek az üzleti szektorba, de a fogyasztói termékekkel kapcsolatos kérdéseket folyamatosan kerüli Lisa Su ügyvezető. Egyes pletykák szerint az AMD is késlekedik majd az újdonságokkal, mindezt pedig egy 10-magos AM4-es Zen+ sorozattal ellensúlyozná. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.