Hirdetés

Ez a 3 legjobb MILC fényképezőgép mostanában



|

Egyre nagyobb teret hódítanak meg a tükör nélküli fényképezőgépek. Sikerük titka egyszerű: ötvözik a kompakt és a DSLR gépek előnyös tulajdonságait.

Hirdetés

Miközben a MILC gépeken a kép megkomponálásához a berendezések hátulján található képernyő vetíti ki felvételünk előnézetét ahelyett, hogy a keresőn keresztül az objektívbe néznénk, kreatívan bánhatunk az objektívekkel is. A DSLR fényképezőgépekhez hasonlóan a gyártótól és a felhasználási területtől függően teleobjektívet vagy nagylátószögű optikát is felszerelhetünk kameránkra. A gyártók alkalmazkodnak napjaink elvárásaihoz és trendjeihez: telefonjaink, táblagépeink által mindennapi életünk része az érintésérzékeny kijelző, ezért mostanra a fényképezőgépeket is ilyen monitorral szerelték fel, amely fókuszálásra, exponálásra, valamint - a képernyő dönthetősége révén - szelfik készítésére is alkalmas. A beépített Wi-Fi-modul sem maradhat ki a masinákból, segítségével utazás közben is megoszthatunk élményeinkről fényképeket és videókat ismerőseinkkel, illetve munka közben is hasznos lehet ez a funkció.

Hirdetés

A MILC fényképezőgépek erőssége többek közt abban rejlik, hogy - csakúgy, mint a DSLR-ek - lehetőséget nyújtanak arra, hogy a felvételeket nyers, azaz RAW formátumban készítsük el és tároljuk, ezáltal az utómunka során nagyobb szabadsággal, több korrekciós lehetőséggel rendelkezünk. A cserélhető objektívek által elérhető sokszínűség és a könnyű hordozhatóság szintén erős érvek e gépek mellett. Áruk is kedvezőbb, mint DSLR társaiké, miközben használatuk nem igényel különösebb szaktudást, nem beszélve arról, hogy videózás és fókuszálás tekintetében is kitűnő eredményeket produkálnak.

Canon EOS M50

A Canon friss modellje letisztult, elegáns kialakításával a felhasználók kedvenc útitársa lehet. A kis méretű, könnyű kamerát egyszerű kezelhetőség, praktikus, illetve kézreálló kialakítás jellemzi. Egyik legfőbb erőssége beépített elektronikus keresője: ennek köszönhetően fotózáskor DSLR-élményt élhetünk át - erős napsütésben is precízen komponálhatjuk meg a képeinket. Az LCD-kijelző élethű színei tovább növelik a fotózás örömét, az eredményként kapott felvételek minősége is több, mint kielégítő.

A fényképezőgépet kihajtható kijelzővel szerelték fel - úgy tűnik, ez már alapkövetelmény a MILC-ek kategóriájában -, ezáltal önarcképeket is készíthetünk. A változtatható helyzetű kijelző makrófotózáskor is hasznosnak bizonyul, kényelmetlen helyzetekben is leegyszerűsíti a fotózást. A képernyővel történő fényképezéskor mindössze egyetlen kattintással beállíthatjuk a fókuszpontot, és exponálhatunk is - az autofókusz-rendszer pontos és gyors. Sorozatfelvételi módban egy másodperc alatt tíz kép készítésére van lehetőségünk, s még ekkor is részletgazdag, megfelelő minőségű felvételeket kapunk eredményül. A gép sokoldalúságát mutatja az is, hogy változatos felvételi módok közül válogathatunk: a portrémód lágyan elmossa a hátteret, így a figyelem az arcra terelődik. Használhatunk tájkép-, és sportfelvételi, de éjszakai módot is. További pozitívum, hogy videofelvétel esetén az expozíciós tényezőket manuálisan is megválaszthatjuk.

Panasonic Lumix DMC-G80M

A Panasonic tükör nélküli fényképezőgépét szintén ellátták elektronikus keresővel. Szimpatikus tulajdonság, hogy a váz felső részén található LVF-gomb segítségével beállíthatjuk, hogy a monitort vagy az elektronikus keresőt szeretnénk-e használni, de dönthetünk úgy is, hogy a gép egy érzékelő segítségével automatikusan változtassa, mikor melyik kijelzőt igényeljük. Az érintőképernyővel egyébként lapozgathatunk a képek között is, illetve az egyes beállításokat könnyedén módosíthatjuk.

A gép egyik erőssége, hogy 4K-s fotókat és videókat készíthetünk vele, méghozzá másodpercenként harminc kép felvételére képes. Sorozatfelvételi módban az elkészíthető felvételek száma negyvenre emelkedik. Ezzel a sebességgel biztosak lehetünk abban, hogy akciófotózás közben lencsevégre tudjuk kapni a tökéletes pillanatot. A gép ugyan nem olyan kicsi, hogy elférjen a zsebünkben, cserébe viszont könnyű, és strapabíró kialakításának köszönhetően bárhova magunkkal vihetjük. A csepp- és porálló váz, illetve optika kalandos helyzetekben, kedvezőtlen időjárási viszonyok között is biztonsággal bevethető. A kettős képstabilizátor által kritikus környezetben, gyorsan mozgó témát is élesen rögzíthetünk. További előny, hogy a 4K fotófunkcióval - egy 30 kép/s sebességgel - felvett videóból választhatjuk ki a tökéletes pillanatot, majd ezt elmenthetjük külön, nagy felbontású képként.

Fujifilm FinePix X-A3

A Fujifilm retró dizájnnal ellátott belépőszintű fényképezőgépének előnye, hogy praktikus, kihajtható kijelzője megkönnyíti a fotózást. Az érintésérzékeny monitor segítségével akár exponálhatunk is, de kijelölhetjük, hogy melyik pontra, illetve képterületre szeretnénk a fókuszt állítani - ám ha nincs rá szükségünk, ezt a funkciót ki is tudjuk kapcsolni. Összesen 11 filmszimulációs mód közül választhatunk, köztük high-key és low-key, lágy fókuszú és halszem szűrőt alkalmazhatunk, de panorámaképeket is készíthetünk a géppel.

A beépített Wi-Fi-adapternek köszönhetően fotóinkat átküldhetjük okoskészülékünkre, illetve Instax nyomtatóra, de okostelefonunk segítségével vezérelhetjük is a fényképezőgépet. Ára arányos értékével, pénzünkért számos szolgáltatást - többek közt vezeték nélküli képátviteli lehetőséget és intelligens vakut - kapunk. A vakurendszer ugyanis az egyedi jelenetek alapján vezérli a fényerősséget.

Összegzés

Tesztjeinkben kiderült: a bemutatott gépek mindegyike kiváló minőségű képeket készít, kialakításuk, beépített funkcióik sokoldalúvá, ezáltal több felhasználási területen alkalmazhatóvá teszik őket. A fényképezőgépeknek utazások alkalmával a könnyű hordozhatóság és az egyszerű kezelhetőség miatt vesszük igazán hasznát, de sportrendezvényeken, egyéb események fotózásakor is remek teljesítményt nyújtanak, emellett videofelvételi módjaik is kielégítőek. Tesztgyőztesünk a Canon versenyzője, hiszen mind külső megjelenésében, mind belső tudásában naprakész kamera, nemcsak családi fényképek, hanem profi portrék, művészi igényű fotográfiák, valamint manuálisan beállított videofelvételek készítésére is alkalmazhatjuk. A PC World ajánlata címet a Fujifilm Finepix X-A3 gépének adjuk, mivel a kamera kompakt mérete korszerű, sokszínű szolgáltatással párosul: beépített Wi-Fi-modullal, kihajtható érintőképernyővel rendelkezik, mindemellett a gép kedvező alapáráért egy objektívet is kapunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.