Hirdetés

A meglévő kábelekkel is kétszer gyorsabb lesz az USB 4 következő szabványa



|

Komoly előrelépést hoz az USB 4 version 2, és még új kábelt sem kell majd hozzá vennünk.

Hirdetés

Az Universal Serial Bus, vagyis az USB-szabvány hatalmas utat tett meg az 1996-os megjelenése óta: az első verzió még még legfeljebb 12 mbps-os adatátvitelt kínált, a 2019-ben kiadott USB4-en pedig már 40 Gbps-mal száguldanak az adatok.

Most éppen a következő generációt várjuk, a szabványért felelős USB Implementers Forum pedig nemrég megosztott róla néhány információt, melyek alapján minden okunk megvan, hogy szurkoljunk a mielőbbi érkezésének.

Az új szabvány USB4 version 2 néven köszön majd be, ám ne tévesszen meg kisebb finomhangolást sugalló jelölés, akár USB 5-nek is hívhatnák, hiszen az eddigi adatátviteli sebesség kétszeresével, 80 Gbps-mal dolgozik majd. Ami azonban a legjobb, hogy ehhez még csak nem is követeli meg egy új kábel vásárlását:

"A frissített USB4 megoldás főbb jellemzői a következők: Akár 80 Gbps sebességű működés, amely egy új fizikai réteg architektúrán alapul, a meglévő 40 Gbps sebességű USB Type-C passzív kábelek és az újonnan definiált 80 Gbps sebességű USB Type-C aktív kábelek használatával."

- áll a tech világ nagyvállalatait (pl. Intel, Microsoft, Apple) összefogó USB Implementers Forum közleményében.

Hirdetés

A The Verge kérdésére Joe Balich, a nonprofit szervezet szóvivője is megerősítette, hogy egy jelenleg vásárolt, 40 Gbps-os sebességre képes kábellel is elérhető lesz a 80 Gbps-os átvitel, ha megjelenik az egyelőre még csak a fejlesztők körében tesztelt USB4 version 2.

Az USB IF egyelőre nem árulta el, hogy mikor tudhatunk meg többet a dolog technikai részleteiről, de erre valószínűleg még az őszi USB DevDays rendezvények (november 1-2.: Seattle, november 15-16.: Szöul) előtt sort kerítenek. A szervezet egyben azt ígéri, hogy az USB4 version 2 rajtjával az USB 3.2 (2017) is jobban teljesít majd, valamivel átlépve a gyári 20 Gbps-os határt, valamint hatékonyabbá válik a DisplayPort- és a PCIe-szabványok támogatása is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.