Hirdetés

A Microsoft MI-asszisztense tényleg el fogja venni az irodai dolgozók munkáját



|

Ha beváltja a fejlesztői ígéreteket, a Microsoft Copilot rengeteg terhet vehet le a dolgozók válláról. Vagy akár a teljes munkájukat is.

Hirdetés

Ha őszinték akarunk lenni, eddig egyetlen tech óriásnak sem sikerült előállnia egy olyan digitális asszisztenssel, amely komolyabban befolyásolta a mindennapjainkat, a Microsoft pályafutása pedig mintha különösen balszerencsésen alakult volna ezen a területen.

A redmondiak előbb az 1997-ben megjelent Clippyvel, vagyis a mindig rosszkor zavaró Gem Gézával okoztak egy életen át tartó poszttraumás stressz-szindrómát a korabeli felhasználóknak, majd a 2014-ben színre lépett Cortanával próbálkoztak, ám hiába gyömöszölték oda még szegény Xbox-tulajdonosok orra alá is, a virtuális segédből végül sosem lett széles körben használt szolgáltatás.

Ilyen előzményekkel érkeztünk el a márciusban bejelentett Copilothoz, amelyet a Microsoft 365 (korábbi nevén Office 365) szolgáltatás összes termékébe integrálni fognak azzal a céllal, hogy megkönnyítsék az ügyfelek munkáját. A varázsszó ezúttal a gépi tanulással tökéletesített mesterséges intelligencia, amelynek képességei a ChatGPT, a DALL-E képgenerátor és ezeken alapuló Bing Chat formájában már lenyűgözték a világot, ezért a Copilotot sem szabad egy legyintéssel elintéznünk.

Hirdetés

Annál is inkább, mert a Microsoft időközben megmutatta, hogy miként forgathatja fel a Microsoft 365 irodai szoftvereit az új szolgáltatás, a repertoárt elnézve pedig nehéz nem lelkesedni az MI-segéd képességeiért.

Outlook - kiút a káoszból

Mindannyian ismerjük azt a bosszantó rutint, amikor a munkahelyi postafiókunkat böngészve kénytelenek vagyunk kiválogatni a valóban fontos üzeneteket az időrabló megkeresések, a semmitmondó közlemények és az elmaradhatatlan levélszemét rengetegéből. A jó hír, hogy a Copilot megspórolja nekünk ezt a vesződséget, és kézen fogva vezet át minket a kiemelt figyelmet érdemlő beérkező e-maileken.

Ezzel azonban még nincs vége, az asszisztens ugyanis képes lesz összefoglalni a nagyobb e-mail láncok tartalmát, egyszerű parancsok alapján pedig komplex válaszokat fogalmaz, akár korábbi üzenetek vagy különféle Microsoft 365-dokumentumok feldolgozásával. Mindent összegezve a Copilottal turbózott Outlook nagy mértékben csökkentheti a levelezéssel töltött időt, amiért csak hálásak lehetünk neki.

Word - kellünk mi még ide?

Az 1983 óta elérhető Word a Microsoft irodai programjainak alfája és ómegája, így magától értetődő, hogy a jó öreg szövegszerkesztő sem marad ki a gépi tanulással beköszönő új korszakból. A Word esetében a Copilot úgy működik majd, mint egy ugrásra kész segédíró, aki igény esetén bármikor hajlandó beugrani helyettünk, és még a csokinkból sem kér.

Ennek szellemében megadott dokumentumok alapján új tartalmakkal bővíti a szöveget, olyan stílusban és formázással, amilyet csak óhajtunk. A munkát pedig akár nulláról is kezdhetjük: az üres lap felett megjelenő Copilot-ablakban csupán be kell írnunk, hogy az asszisztens készítsen nekünk egy prezentálható összefoglalót a tegnapi meetingről szóló jegyzetek és a céges termékstratégia ötvözésével, az MI pedig pár pillanat alatt előáll egy kész anyaggal, amely normál esetben akár órákat is elvenne az életünkből. S ha a végeredmény nem elég tetszetős, kedvünkre igazíthatunk rajta, például a vállalati prospektusból származó képek automatikus beillesztésével.

PowerPoint - instant cuccot mindenkinek!

Senki sem állítja, hogy egy zacskós leves lehet olyan finom, mint egy minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel készült kanalazható ételköltemény, de olykor bizony a szupermarketes porkotyvalékok is istenien esnek az embernek. Valahogy így képzeljük el a Copilot azon funkcióját is, amely instant leves módjára dob össze nekünk komplett PowerPoint prezentációkat.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy megadunk egy dokumentumot, amelyeket könnyen áttekinthető diák formájában szeretnénk viszontlátni, az MI pedig már szálltja is az áhított prezit. Az első változatot aztán akár manuálisan, vagy Copilot-parancsokat bevetve is tovább tökéletesíthetjük, ami a fenti bemutatót elnézve milliószor kényelmesebbnek tűnik, mint a szokásos szöszmötölés a szöveg- és képdobozokkal.

Excel - farkasból kezesbárányt

A közel 35 éves fennállása alatt sok mindent el lehetett már mondani a mémek szerint az egész világgazdaságot a hátán cipelő Excelről, de azt nem, hogy bárkire is barátságos benyomást tett volna az első találkozás alkalmával. Aki persze hajlandó tanulni, az hamar a táblázatkezelő mesterévé válhat, a Copilotnak hála viszont egyébként is jóval emészthetőbbé válhatnak bizonyos munkafolyamatok.

Az MI-segéd ugyanis fejest ugrik az adatelemzésbe, így például egy szimpla parancsra elkészít egy látványos kimutatást egy adott időszak üzleti eredményeiről, vagy akár szöveges formában is összefoglalja a számokat. Ha pedig mindez nem lenne elég nagy szívesség, automatikusan feltárja az összefüggéseket, javaslatokat tesz bizonyos képletek használatára, vagy formázza az elkészült táblázatokat is.

Hogyan tovább?

A fentieken túl a Microsoft a OneNote jegyzet-alkalmazáshoz és a Viva oktatási platformhoz is hozzáadja a Copilotot, amelyekben hasonlóan hasznos képességekre számíthatunk az asszisztenstől. Arra azonban még várni kell, hogy Gem Géza szteroidokon nevelt unokája a mi gépünkre is beköszönjön, a projekt ugyanis csak a tesztfázisnál jár. Ennek új mérföldköveként a Microsoft a napokban hirdette meg a Copilot Early Access Program elindulását, melynek keretében 600 partnervállalat próbálhatja ki a mesterséges intelligenciás segéd képességeit.

A technológia kétségkívül izgalmasnak tűnik, de azért vannak megválaszolandó kérdéseink. A legfontosabb, hogy a redmondiak által publikált videós demók vajon mennyire állnak közel a valós teljesítményhez, hiszen a tech cégek hajlamosak erősen kozmetikázni az ehhez hasonló kedvcsinálókat, így könnyen meglehet, hogy a gyakorlatban több munkánk lesz egy automatikusan összedobott PowerPoint prezentáció helyrepofozásával, mint amennyi időbe egy saját elkészítése telne. Emellett jelenleg azt sem tudni, hogy a Copilot a Microsoft 365 alapfelszereltsége lesz, avagy külön kell fizetni érte, ami alapvetően befolyásolhatja a felhasználói tábor méretét.

Ha pedig minden szép és jó, akkor is adja magát a kérdés, hogy vajon hány ember állása kerül ezzel veszélybe, hiszen a Copilot jelentős mennyiségű munkaidőt spórolhat meg, ami végső soron oda vezet, hogy egy adott cégnél kevesebb ember is el tudja majd végezni a szokásos mennyiségű feladatot. A Microsoftnál mindenesetre optimisták, egy 30 ezer fő megkérdezésén alapuló belsős kutatásra hivatkozva ugyanis azt állítják, hogy az emberek 70%-a annyi munkát szeretne az MI-re sózni, amennyi csak lehetséges, miközben "csupán" a nyilatkozók 49%-a tart az állása elvesztésétől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.