Hirdetés

A Microsoft szerint ideje lenne mindenkinek felébredni



|

A redmondi cég szerint figyelmeztető jelzés volt a legutóbbi nagy cybertámadás, a hatóságoknak és kémügynökségeknek pedig jó lenne abbahagyniuk a sérülékenységek gyűjtögetését.

Hirdetés

A Microsoft kritizálja a kormányzati hatósági szerveket és kémügynökségeket, amiért azok gyűjtögetik maguknak a különböző sérülékenységeket és szoftverhibákat, és mindet titokban tartják. A redmondi cég szerint a legutóbb végbement nagy cybertámadás ébresztő volt. 

Hirdetés

Brad Smith legutóbb arról beszélt, hogy azzal, hogy a sérülékenységeket elrejtik a cégek elől, olyan támadásoknak teszik ki a felhasználókat, mint a WannaCry. Ezután a zárolt gépekről még akkor sem biztos, hogy visszakapják a tartalmaikat a cégek és emberek, ha fizetnek. A WikiLeaks módszerét, amelyben az NSA hackelésre alkalmas eszközeit kiadta, pedig egyenértékűnek nevezte azzal, mintha valaki fegyvert lopna az amerikai hadseregtől. 

A Microsoft szerint a cyberfenyegetések két jelenlegi legkomolyabb formája az állami szintű működés és a szervezett bűntevékenység. A kormányzatoknak azonban fel kellene ébredniük Smith szerint, és átértékelniük a civilek által elszenvedett károkat, amelyek azért következnek be, mert ők rejtegetik a sérülékenységeket. 

Nem ez persze az első eset: az NSA például legalább két évvel a 2014-es botrány előtt már ismerte a Heartbleed bugot, de titokban tartotta. 

A WannaCry rengeteg gépet érintett, a legtöbben mégis a brit egészségügyben okozott károkat hangsúlyozzák, mivel valódi életek kerültek veszélybe. 

A zsarolóvírus-alapú támadások száma az utóbbi időben rohamtempóban emelkedik, a fő célpont az egészségügyi szektor: a támadások több mint 70 százalékát a kórházak mellett a gyógyszertárak és a biztosítók szenvedik el. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.