Hirdetés

A mobilpiac helyett a Huawei laptopokra fókuszál



|

Ha kitiltják az egyik piacról, komolyabban belép a másikba - a jelek szerint ez a Huawei túlélésének kulcsa.

Hirdetés

A Huawei a napokban villantotta meg új MateBook X laptopját, ami stílusban és könnyedségben a MacBook Air méltó vetélytársa. Ugyan a kínai vállalat már egy ideje belenyúlkál a PC-piacba, az elmúlt időszakban egyre jobban az jön le a nyilatkozataikból és terveikből, hogy a túlélés új fókuszaként tekintenek a laptopokra és asztali gépekre.

Hirdetés

Azt például máris tudni lehet, hogy szeptember elsején a Honor almárka logójával érkezik egy játékosokra kihegyezett PC, és a cég szóvivői igyekeznek folyamatosan jelezni, hogy a Microsofttal töretlen a barátság, ahogy a különféle PC-s alkatrészek beszállítóival is, ezáltal ezen a téren folyamatosan számíthatunk majd újdonságokra és stabil jelenlétre.

A szakértők az új és belengetett termékekből, valamint a közlemények hangsúlyából arra következtetnek, hogy a Huawei szépen elkezdte "újrafeltalálni" önmagát, tehát szépen lassan távolodni kezdenek azoktól a területektől, amelyeket az amerikai-kínai embargó és kapcsolódó hatásai miatt képtelenek lesznek folytatni. Az már látható, hogy a saját Kirin mobilchipjeiket a Mate 40 után elfelejthetik, hiszen a TSMC amerikai nyomásra nem gyárthatja ezeket számukra, és ugyan rebesgetnek némi közeledést a MediaTek felé, valamint azt is, hogy a Qualcomm lobbizik az érdekükben, az amerikai szabályozások egyelőre mobilfronton teljesen elszigetelik a céget.

Ugyancsak ez a helyzet a hálózati üzletággal, ahol pedig a Huawei komoly versenyzőnek számított és nagy reményekkel vágott bele világszerte a mobilszolgáltatók 5G infrastruktúrájának kiépítésébe. Ezt azonban szintén meggátolja, hogy egyre több ország kitiltja őket a szóba jöhető szállítók közül, és a berendezéseik gyártásához, szervizeléséhez szintén elapadnak a források. Tehát nem marad más, mint a PC-s világ, amiben ugyan nincs olyan hatalmas biznisz, mint a mobilokban, de a továbbéléshez elegendő lehet.

Ugyan a globális PC-piac egy pici visszarendeződéstől eltekintve hosszú évek óta csökken, mégpedig pont a mobileszközök térhódítása miatt, azért az üzletág egyáltalán nem halott és még így is szépen lehet keresni a jól helyezkedőknek. Az élen jelenleg a HP és a Lenovo áll - utóbbi ugyebár szintén kínai cég, amely annak idején az IBM PC-s részlegének megvásárlásával lett igazán nagy név, de azóta alanyi jogon is nagyon szépen teljesít. Tehát a Huawei előtt is ott a lehetőség, hogy komolyabban beletenyereljenek az iparágba, és az eddig kiadott eszközeik visszhangja alapján minden esélyük meg is van arra, hogy egy komolyabb fókusz-áthelyezéssel a számottevő versenyzők közé rakétázzanak. Csak aztán nehogy jöjjön egy újabb Trump-direktíva mondjuk a Microsoftra, az Intelre, vagy bármilyen kapcsolódó szereplőre szabva...

A PC-k mellett egyébként a Huawei komolyabban rástartolhat a szerverpiacra is, ahol szintén egyre komolyabban nyomul, de erősebb fókuszt kaphatnak a felhőszolgáltatások, valamint olyan speciális területek, mint az egészségügybe vagy ipari felhasználásra szánt eszközök, például okoskijelzők is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.