Hirdetés

A NextMind jóvoltából tényleg valóság lehet az agy-számítógép interfész



|

Már a fejlesztők kezébe kerülhet a NextMind megoldása, ráadásul ezt még viselni sem olyan rettenetes, mint a korábbi próbálkozásokat.

Hirdetés

Sok filmben láttunk már olyat, hogy valaki a levegőben hadonászva irányít rendszereket, sőt, még jobb, ha a gondolatával tudja elvégezni a műveleteket, eszközök vezérelését. Miközben egyesek szerint borzasztóan aggasztó és egyszerre elszomorító, hogy a gondolatainkat kiolvasó headseteket akarnak ránk erőltetni, addig a fejlesztések megállíthatatlanok, és a NextMind elő is állt egy olyan headsettel, ami az agyunk megfigyelésével tenné lehetővé digitális dolgok irányítását, ráadásul nem is olyan katasztrófa viselni, mint az eddigi próbálkozásokat. 

Azt még nagyon korai lenne megjósolni, hogy a 3D-TV-k és a VR sorsára jut-e a technológia, egyelőre inkább izgalmat okoz azoknak, akik vevők rá. A NextMind headsete egy szenzort rögzít a fejünk hátuljára, ami érzékeli az agyhullámokat, és digitális műveletekre fordítja azokat. 

Hirdetés

Ez a szenzor egyáltalán nem olyan csúnya és nehézkes viselet, mint az eddigi próbálkozásoknál láttuk, tehát nem hasonlít klinikai eszközre vagy zuhanysapkára. 

A beszámolók szerint egészen kifinomult felhasználói élményt ad a termék, amelynek a fejlesztői csomagja 399 dollárért már elérhető. A beállításhoz csak egy alapfeladatot kell elvégezni, és a NextMind nem csak gombok nyomkodását tenné lehetővé az eszközével. 

Egeret és billentyűzetet állítólag még nem vált le a termék, ráadásul sok appot is kellene rá fejleszteni, de a szakértők szerint ígéretes a technológia. Az alapítók remélik, egyszer elég lesz rágondolni egy képre, és a termék kikeresi azt nekünk az internetről. A kiterjesztett valóságnál is jól jöhet majd az effajta irányítás. 

Mi működteti az egészet? Ellopja a gondolatainkat? 

A szenzor egy EEG, ami a fejünk hátuljánál helyezkedik el. Innen olvassa le a vizuális kéreg jeleit, így állapítják meg, ha egy tárgyra nézünk például. Legegyszerűbb formájában gombok és kapcsolók helyettesítésére jó az ötlet, de más műveletekkel is kísérleteznek (másolás, beillesztés, hozzáfűzés, stb.). 

Az alapítók abban is reménykednek, hogy az okosotthonok és háztartási eszközök irányítására is alkalmas lesz egy napon a termékük, ezért már 25 céggel is egyeztetnek ilyen törekvésekről.

Lehet, hogy egyszer elég lesz majd a kapcsolóra nézni, és a headset lekapcsolja a villanykörtéket?

A NextMind szerint az eszközük nem tudja kiolvasni a gondolatainkat, erre nincs technológia, csak a vizuális fókuszunkat állapítja meg, így rettegnünk még nem kell a gondolatlopástól.

Az viszont tény, hogy a családok életét és a mentális egészséget már a mobilok túlzott használata is nagy lejtőre taszította, ennél a technológiánál is fennáll a helytelen használat veszélye.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.