Hirdetés

A PlayStation 5 jobban limitálja a HDMI sávszélességet, mint az Xbox Series X



|

Egyes mérések szerint egy furcsa korlátozással rendelkezik a Sony legújabb konzolja, legalábbis ami a képátvitelt illleti.

Hirdetés

Mostanra már viszonylag sok embernek sikerült megkaparintania a legújabb generációs konzolokat, javában nekieshettek azok a szakemberek is, akik szeretnek minden új kütyüt alaposan próbára tenni és lehetőleg visszafejteni. Egy csatorna most kifejezetten a konzolok HDMI kimeneteire fókuszált, és egy igen érdekes dolgot sikerült felfedezni.

A HDTVTest nevű YouTube-csatorna műsorvezetője, Vincent Teoh a legújabb videójában egy LG 48" CX tévé segítségével végzett el néhány mérést, melyekből kiderült, hogy jelen pillanatban a PlayStation 5 HDMI kimenete legfeljebb 32 GB/s sávszélességgel képes átküldeni a videójelet, míg az Xbox Series X esetében 40 GB/s a maximum.

Hirdetés

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 120Hz-es képfrissítési frekvencia mellett játszunk valamit, akkor a PlayStation 5 kénytelen lesz 4:2:2 arányú chroma subsamplinget alkalmazni, ami azt jelenti, hogy valamivel alacsonyabb színfelbontást alkalmaz, hogy összetömörítse a képadatokat. Persze ez azért nem tragédia, mert egyelőre elég keves next-gen játék támogatja ezt a frekvenciát, arról nem is beszélve, hogy erről a tömörítésről azért nem mondható el, hogy látványosan tönkrevágja a képet, és az átlag ember számára alig észrevehető.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy míg a sávszélességben valóban elmarad a PlayStation 5, addig a jelátviteli technológiában előrébb jár, ugyanis a HDMI 2.1 részeként bevezetett Fixed Rate Link nevű eljárást alkalmazza a korábbi TMDS nevű technológiával szemben. A mérésből nem derül ki, hogy a PS5 limitációja szoftveres vagy hardveres eredetű, és mivel az FRL szükséges ahhoz, hogy el lehessen érni a 48 GB/s sávszélességet, ezért előfordulhat, hogy később a Sony pótolni szeretné ezt a hiányosságot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.