Hirdetés

A Qualcommnak és az Amazonnak is gyárt majd chipeket az Intel



|

2025-re az Intel a Samsung és a TSMC egyenrangú versenytársa szeretne lenni a piacon.

Hirdetés

Noha az Intelnek még mindig nem sikerült a chipgyártáshoz kapcsolódó összes problémáját megnyugtatóan rendeznie, a vállalat azt tervezi, hogy a közeljövőben felfuttatja bérgyártási tevékenységét, azaz nemcsak saját részre fog nagyüzemben chipeket gyártani, hanem a Samsunghoz és a TSMC-hez hasonlóan másoknak is.

Ez elég nagy fordulatot jelent a mostani állapotokhoz képest, hiszen a gyártó jelenleg arra sem igazán képes, hogy saját igényeit lefedje. Az Intel, bár jelenleg is kínál bérgyártás szolgáltatást, azt szinte senki nem veszi igénybe; a tervek szerint 2025-re azonban minden téren beérné riválisát a chipgyártó.

Hirdetés
 

Az első két nagyobb partner már meg is van: az Amazonnak és a Qualcommak is fog készíteni processzorokat a vállalat. A pontos ütemterv még nem ismert, az viszont igen, hogy a Qualcomm esetében olyan chipről van szó, amelynek premierje 2024-ben esedékes.

A chipek az Intel új, 20A nevű gyártási technológiájával készülnek majd, 5 nm-es csíkszélesség mellett, RibbonFET tranzisztorstruktúrval - a RibbonFET tíz év után az Intel első komoly újítása lehet a gyártási technológiában. Az Amazon valószínűleg csak tokozást kér majd az Inteltől, nem pedig a komplett gyártási folyamatot fogja igénybe venni. 

Így máris több értelmet nyer az a pletyka, amely szerint az Intel szeretné megvásárolni az ugyancsak chipek bérgyártásában érdekelt GlobalFoundries céget, 30 milliárd dollár körüli összegért. Más források szerint az Intel további 20 milliárd dollárt fog költeni két új gyáregységre, amelyek közül legalább az egyik 2024-ben már működni fog. 

Az Intel a bérgyártás felfuttatásával valószínűleg arra számít, hogy az igen magas fejlesztési és gyártási költségek a mostanihoz képest hamarabb fognak megtérülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.