Hirdetés

A Raspberry Pi 4-et is támogatja az Ubuntu 19.10



|

Nagyjából 15 évvel az első Ubuntu után befutott a 19.10-es kiadás is, ami a Raspberry Pi 4 támogatását is elhozta.

Hirdetés

Az Ubuntu több mint egy évtizede az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, azonban az évek alatt sokat változott. A legújabb kiadás a múlt héten futott be, ez lett az Ubuntu 19.10. Majdnem pontosan 15 évvel az első verzió 2004. október 20-i debütálása után. 

Hirdetés

Mark Shuttleworth, a Canonical ügyvezetője azt mondta, hogy a kezdetekhez képest nagy változás, hogy már nem csak asztali gépeket, de szervereket, IoT-s kütyüket és AI-alkalmazásokat is működtet az Ubuntu. Persze azért az otthoni felhasználókra továbbra is gondolnak. 

Az Ubuntu például így már a Raspberry Pi 4 Model B-t is támogatja. Szintén megoldott a WPA3-as WiFi szabvány és a Linux 5.3 kernel támogatása, frissült a Firefox, a LibreOffice és a Thunderbird, valamint a rootpartíción a ZFS fájlrendszer natív támogatása is él. 

Az Ubuntu fő verziója a GNOME 3.34 asztali környezetet használja, azonban van sok alternatíva, például a Kubuntu (KDE) vagy a Lubuntu (LXQT). Akad még számos másik is, és nagyrészt mind tartalmazza az Ubuntu 19.10 újításait. Eredetileg itt számoltak volna le a 32-bites appok támogatásával is, de a felhasználók felháborodása miatt ezt részben elhalasztották (a legtöbb dolog még működik). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.