Hirdetés

A Samsung a Google új operációs rendszere felé kacsintgat?

|

Pletykák szerint az Android utódjának készülő operációs rendszer bevezetésekor akár előnybe is kerülhet a koreai telefongyártó.

Hirdetés

A Google Fuchsia nevű operációs rendszer projektje rendkívül rejtélyes, ugyanis 2016-ban minden bejelentés nélkül jelent meg a programkódok megosztására használt GitHub platformon, és ugyan a szoftveróriás szerint nagy terveik vannak vele, egyelőre élesben csak egy, az okosotthon eszközeit vezérlő tabletre, a Google Nest Hubra került rá élesben.

Sokan azt gondolják, a projekt többek között az Android leváltására is szolgál majd az okostelefonok piacán, egy pletyka szerint pedig a Samsung is leköveti majd a változást.

Hirdetés

Erről hivatalos bejelentés sem a Google, sem a Samsung részéről nem érkezett, de a Fuchsia körüli titokzatosság alapján lassan azt is gondolhatnánk, ez a természetes a projekt esetén. Mindenesetre Dohyun Kim, aki valahogyan többször megszerzzett és kiszivárogtatott már titkokat a koreai gyártó háza tájáról, rendkívül magabiztosan állítja a Twitteren, hogy a Samsung elköszön az Androidtól és a Fuchsia használatára tér át. A váltás viszont nem egyik napról a másikra és nem is a közeli jövőben várható, a szivárogtató szerint néhány évet vesz majd igénybe, míg a Galaxy eszközök gyártója felkészül az átállásra.

Egy másik pletyka szintén azt állította 2021 májusában, hogy a Samsung alkalmazni fogja a Fuchsia rendszert, amit azért sem nehéz elhinni, mert a Google-lel az új operációs rendszer és egy másik projekt kapcsán is együttműködtek. A Galaxy Watch 4 szoftvere kapcsán fontos fejlemény volt a korábbi modellekhez képest, hogy a Samsung saját, Tizen névre hallgató szoftvere helyett a Google Wear OS-ét használta, ezzel gyakorlatilag zászlóshajót biztosítva a rendszernek, amíg nem készül el a Google saját, régóta pletykált okosórája.

Van viszont egy sokkal konkrétabb tényező, ami miatt sokan azt gondolják, hogy a Samsung szorosabban együttműködik a Google-lel a Fuchsia bevezetésén. A Fuchsia az Androidhoz hasonlóan nyílt forráskódú, így 2020 végén külső fejlesztők számára is megnyitották a lehetőséget, hogy saját munkájukkal járuljanak hozzá az operációs rendszer fejlődéséhez.

A Samsung pedig élt is a lehetőséggel és olyan kódot adott be a közösbe, ami a Samsung saját, többek között az okostelefonjai tárhelyén is használt fájlrendszeréhez, az F2FS-hez kapcsolódik. Akkor arra gondoltak sokan, hogy mivel a Fuchsiának saját fájlrendszere lesz, ez képessé teheti az új operációs rendszert használó telefonokat, hogy régebbi, a Samsung fájlrendszerét használó készülékekről vegyenek át adatokat.

Mindenesetre ezt a lépést követően a Google LLC mellett a Fuchsia szerzői közé hivatalosan is bekerült a Samsung Inc., ami egy formális együttműködést sejtet a két vállalat között. Így sokan logikusnak gondolják, hogy a Samsung előnyben lehet a Fuchsia bevezetésekor, pláne akkor, ha hivatalosan is megerősítésre kerül, hogy az immár nem Linuxra, hanem a Zircon kernelre épülő operációs rendszer leváltja az Androidot az okostelefonok piacán.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.