Hirdetés

A Samsung a Google új operációs rendszere felé kacsintgat?



|

Pletykák szerint az Android utódjának készülő operációs rendszer bevezetésekor akár előnybe is kerülhet a koreai telefongyártó.

Hirdetés

A Google Fuchsia nevű operációs rendszer projektje rendkívül rejtélyes, ugyanis 2016-ban minden bejelentés nélkül jelent meg a programkódok megosztására használt GitHub platformon, és ugyan a szoftveróriás szerint nagy terveik vannak vele, egyelőre élesben csak egy, az okosotthon eszközeit vezérlő tabletre, a Google Nest Hubra került rá élesben.

Sokan azt gondolják, a projekt többek között az Android leváltására is szolgál majd az okostelefonok piacán, egy pletyka szerint pedig a Samsung is leköveti majd a változást.

Hirdetés

Erről hivatalos bejelentés sem a Google, sem a Samsung részéről nem érkezett, de a Fuchsia körüli titokzatosság alapján lassan azt is gondolhatnánk, ez a természetes a projekt esetén. Mindenesetre Dohyun Kim, aki valahogyan többször megszerzzett és kiszivárogtatott már titkokat a koreai gyártó háza tájáról, rendkívül magabiztosan állítja a Twitteren, hogy a Samsung elköszön az Androidtól és a Fuchsia használatára tér át. A váltás viszont nem egyik napról a másikra és nem is a közeli jövőben várható, a szivárogtató szerint néhány évet vesz majd igénybe, míg a Galaxy eszközök gyártója felkészül az átállásra.

Egy másik pletyka szintén azt állította 2021 májusában, hogy a Samsung alkalmazni fogja a Fuchsia rendszert, amit azért sem nehéz elhinni, mert a Google-lel az új operációs rendszer és egy másik projekt kapcsán is együttműködtek. A Galaxy Watch 4 szoftvere kapcsán fontos fejlemény volt a korábbi modellekhez képest, hogy a Samsung saját, Tizen névre hallgató szoftvere helyett a Google Wear OS-ét használta, ezzel gyakorlatilag zászlóshajót biztosítva a rendszernek, amíg nem készül el a Google saját, régóta pletykált okosórája.

Van viszont egy sokkal konkrétabb tényező, ami miatt sokan azt gondolják, hogy a Samsung szorosabban együttműködik a Google-lel a Fuchsia bevezetésén. A Fuchsia az Androidhoz hasonlóan nyílt forráskódú, így 2020 végén külső fejlesztők számára is megnyitották a lehetőséget, hogy saját munkájukkal járuljanak hozzá az operációs rendszer fejlődéséhez.

A Samsung pedig élt is a lehetőséggel és olyan kódot adott be a közösbe, ami a Samsung saját, többek között az okostelefonjai tárhelyén is használt fájlrendszeréhez, az F2FS-hez kapcsolódik. Akkor arra gondoltak sokan, hogy mivel a Fuchsiának saját fájlrendszere lesz, ez képessé teheti az új operációs rendszert használó telefonokat, hogy régebbi, a Samsung fájlrendszerét használó készülékekről vegyenek át adatokat.

Mindenesetre ezt a lépést követően a Google LLC mellett a Fuchsia szerzői közé hivatalosan is bekerült a Samsung Inc., ami egy formális együttműködést sejtet a két vállalat között. Így sokan logikusnak gondolják, hogy a Samsung előnyben lehet a Fuchsia bevezetésekor, pláne akkor, ha hivatalosan is megerősítésre kerül, hogy az immár nem Linuxra, hanem a Zircon kernelre épülő operációs rendszer leváltja az Androidot az okostelefonok piacán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.