Hirdetés

A titokzatos orosz processzor nem üti ki a nyeregből az Intelt és az AMD-t



|

Még az 1970-es évekig nyúlik vissza egy orosz cégóriás projektje, amelynek az eredménye az Elbrus processzor.

Hirdetés

A Rostec neve errefelé kevés embernek ismerős, pedig Oroszországban ez egy gigantikus cégóriás, amely számos ágazatban tevékenykedik. Ehhez köthető például jelenleg a Kalasnyikov és a MiG márkanév is. A vállalatnak rengeteg projektje van, az egyik pedig egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza, és egy processzorcsaládot ölel fel. Ennek a neve Elbrus. A legújabb Elbrus processzor pedig az Elbrus 8CB, amely alapvetően az AMD Epyc és az Intel Xeon chipek ellen száll ringbe. 

Hirdetés

Ha valaki most hirtgelen azon gondolkozna, hogy igazán különleges gépet éptene otthon orosz procival, el kell keserítenünk. Elég nehéz lesz ugyanis ilyesmihez hozzájutni, mivel egyelőre kizárólag az orosz kormány tulajdonában lévő szerverekbe és PC-kbe gyártják. 

Ezúttal egy 8-magos, 1,5 GHz-es, 28 nm-es technológiával készült chipről van szó, ami a maga ligájában egyáltalán nem számít rossznak. A jövőben az Elbrus processzorok pedig jobban is elterjedhetnek, ugyanis sok ország szeretne függetlenedni a nyugati technológiától, és így például az Inteltől. Ez utóbbi szellemi tulajdona nem is kell ahhoz, hogy bináris fordítással megoldják az x86-os és x86-64-es támogatást, így már csak az órajelet kell emelni, a gyártástechnológiát pedig fejleszteni.

Egyelőre azonban még biztonságban van az Intel és az AMD, hiszen mind a teljestményben, mind pedig a disztribúciós csatornák tekintetében jóval előbbre járnak, mint keleti kihívójuk. Aztán persze simán lehet, hogy egyik pillanatról a másikra új gyárakat húznak fel, óriási gyártási kapacitásra tesznek szert és a világ keleti felének hirtelen meglesz az a processzora, amely független mindenféle amerikai szabadalomtól. Ha például készülne náluk mobilokba való rendszerchip is, a Huawei máris bennük láthatná a menekülőutat a jelenlegi szorult helyzetéből. De ez egyelőre mind csak  elmélkedés, a tény az, hogy az orosz kormánygépekben már ketyegnek Rostec gyártmányú CPU-k. A többit majd meglátjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.