Hirdetés

A vártnál gyengébb hardverrel érkezhet az új Mac Pro



|

A gyártás során támadt gondok miatt az eredetileg tervezettnél gyengébb hardver hajthatja az új csúcs-számítógépet.

Hirdetés

Az Apple 2020 őszét követően fokozatosan kivezette az Intel-alapú Maceket, így az aktuális modellek elsöprő többségét már csak a házon belül fejlesztett, ARM-alapú M-processzorokkal vásárolhatjuk meg.

Az utolsó mohikán a kínálat abszolút csúcsát képviselő Mac Pro, amely továbbra is az Intel Xeon W-platformon alapul. A profiknak és ipari felhasználása szánt masina 2019 decemberében frissült utoljára, így az előrejelzések szerint jövőre már ez is generációt vált, a legfrissebb pletyka viszont arról szól, hogy az utódja gyengébb lehet az eddig vártnál.

A jelentés forrása a Bloomberg szerzője, a többnyire jól értesültnek bizonyuló Mark Gurman, aki néhány hete szellőztette meg, hogy a negyedik generációs Mac Pro az M1 Ultra és az M2 Extreme chipekkel fog érkezni, melyek közül az utóbbi 48 CPU- és 152 GPU-maggal tépi le a fejünket. A szivárogtató azonban a legfrissebb hírlevelében váratlanul korrigálta magát, és immáron azt írja, hogy nem érdemes az M2 Extreme-re várnunk.

Hirdetés

Gurman szerint ugyanis a cupertinóiaknak gondokat okoz a SoC összetettsége, és aggódnak a költségek elszállása miatt, így inkább teljesen lemondtak az új csúcs-chip gyártásáról. A frissített Mac Pro ehelyett kizárólag a 24 CPU- és a 76 GPU-magot hozó M2 Ultra processzorra épülhet, amit több memória, nagyobb tárhely és egyéb extrák igénylésével turbózhatnak majd fel a vásárlók.

A jelenlegi paletta fényében ez egyébként nem feltétlenül kompromisszum, hiszen az M1 chipnél is a tavaly bemutatott Ultra-variáns jelenti a csúcsot, amely lényegében két darab M1 Max SoC-ot takar. Ami pedig a többi érkező újdonságot illeti, Gurman előrejelzése alapján 2023-ban M2 Pro chipre épülő Mac minit, Mac Prót és 14 hüvelykes MacBook Prót is kapunk, míg a 16 hüvelykes MacBook Pro az M2 Max-processzorral erősít majd.

Mindez persze csak pletyka, és ahogy az M2 Extreme-mel kapcsolatos helyesbítés is mutatja, bármikor módosulhatnak az aktuális "jóslatok".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.