Hirdetés

Nyomja a Z490-et a Gigabyte, mint süket a csengőt: itt egy újabb speciális Aorus alaplap



|

Számtalan fogást lehet találni az Intel új, Z490-es chipkészletén, de ez nem tántorította el a Gigabyte-ot attól, hogy a szokásosan széles termékpalettáját egészen egyedi, új modellekkel bővítse, hátha csak ez hiányzik ahhoz, hogy az AMD AM4 helyett Intelre szavazz: itt az Aorus Ultra G2 Edition alaplap.

Hirdetés

Mostanra azt hihetnénk, hogy az Intel Z490-es lapkakészletére épülő alaplapok közül mindegyik megjelent és (jó eséllyel) kapható, ám, a Gigabyte nem bír leállni és újabb modellt jelentett be: érkezik az Aorus Z490 Ultra G2 Edition, természetesen kifejezetten igényes, stílusos és még sorolhatnánk, milyen gamerek számára. A Gigabyte és a G2 Esports korábban is dolgoztak már együtt különleges kiadású alaplapokon, ennek újabb lépcsője ez a modell, amelyet 12-fázisú VRM feszültségszabályzó áramkör jellemez sok-sok extra tuningelőkészítéssel, így a CPU mellett a RAM-okat is az egekbe ránthatod. A 12-fázis amúgy nem rossz, de nem szabad elfelejteni, hogy az új LGA1200-as Intel CPU-k étvágya hatalmas, ezért az igazán hardcore lapokon 16-fázissal operálnak.

Hirdetés

A VRM hűtését közvetlen érintkezésű hőcsövekkel oldották meg, illetve nagy hűtőbordák is akadnak a G2 és az Aorus márkajelzések mellett, amelyek a szokásos alumíniumtömb helyett lamellásak, akárcsak a minőségi CPU-hűtők. Az inteles Wi-Fi 6 és a 2,5 gigabites Ethernet egyaránt adott, de a PCIe 4.0-támogatás ezúttal csak annyit tesz, hogy a felhasznált komponensek bírnák ezt a szabványt is, csak hát ugyebár a CPU és a chipkészlet megragadt PCIe 3.0-án. Tegyük persze hozzá, hogy ez az Intel hibája, nem a Gigabyte-é, aki ellenben a lehető legtöbbet kihozta az adott lehetőségekből.

Az e-sportolók közreműködésével nagy hangsúlyt fektettek az audio modulra, illetve az előlapi audio panelre, amelyet sokat használnak a játékosok. Éppen ezért ESSential DAC (ESS SABRE HiFi ES9280C PRO chippel) is van az alaplapon. A felsőkategóriás alaplap ezenkívül minden olyan jellemzővel bír (mint megerősített PCIe és DIMM slotok például), amelyek a csúcsot képviselő Z490-es platformnál ismerősek.

Akinek a dizájn nem jönne be, szinte teljesen azonos funkcionalitással találhat eltérő kinézetű Gigabyte lapot a cég szédítően széles kínálatában. Amúgy miként a többi Z490-es lap, úgy ez sem lóg ki a sorból, vagyis elődeinél (és pláne az AMD lapoknál) jelentősen drágább.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.