Hirdetés

Acer Swift X teszt - ha nem csak dolgozni akarsz a laptopodon



|

Bár elsőre nem tűnik különlegesnek, az Acer Swift X egy kifejezetten izgalmas gép.

Hirdetés

Laptopvásárlásnál sokszor komoly kompromisszumokat kell kötnünk. Vagy ultramobilis gépet választunk alacsony fogyasztással, és lemondunk a grafikus teljesítményről, vagy ha az utóbbira is szükségünk van, akkor a gamer vasak közt kell nézelődnünk, és egy méretes, akksiról legfeljebb pár órát használható gépnek kell helyet találnunk a táskában. Az Acer Swift családjának legújabb tagja azonban szakít ezekkel a hagyományokkal.

Ez nem egy gamer vas az unalomig ismételt piros-fekete dizájnnal, viszont nem is egy legfeljebb böngészésre és Word dokumentumok szerkesztésére hivatott hordozható gép, ami már egy komolyabb gameplay videótól is beszaggat. Apró mérete ellenére ugyanis ebbe a gépbe egy teljesértékű videokártya került, miközben az árát is sikerült ésszerű keretek közt tartani.

Hirdetés

A kéttónusú ház több különböző színárnyalatban is elérhető, hozzánk most a Steam Blue fantázianévre keresztelt változat jutott el, de választhatjuk akár halvány arany fedlappal is, az alsó rész azonban mindenképp szükre, ami ezzel a színkombinációval mutat jobban. A dizájn olyan letisztult amennyire csak lehet. A kijelzőt akár egy ujjal is fel lehet nyitni, ilyenkor pedig egy kicsit el is emeli a gépet az asztaltól, ami segít a szellőzésben. Hatalmas hűtőrácsok nincsenek, a billentyűzet fölötti nyilás viszont egy kis izgalmat visz a ház dizájnjába.

A Swift X kevesebb, mint 1,4 kilót nyom (így bár a kijelzője nagyobb, súlyban kb ott van, mint egy Macbook Pro 13), az alig 18 mm vastag ház oldaláról viszont így sem spórolták le a portokat. Balra a töltőcsatlakozó, egy USB-C, egy HDMI és egy USB-A kapott helyet, míg a túloldalra egy Kensington lock, egy második USB, és a kombó jack került.

És ha már a csatlakozóknál járunk, említsük meg a töltőt is, aminek a fogpiszkáló vastagságú vége szinte biztosan el fog törtni előbb-utóbb. A 90 wattos, kábelestől majdnem fél kilós táp egyébként is elég bumszli a laptop méretéhez képest, de szerencsére egy USB-C csatlakozót is használhatjuk nemcsak képátvitelre, hanem töltésre is, így aztán egy PD töltővel simán tudjuk tölteni a laptopunkat.

A 1920x1080-as felbontáswú kijelző hozza a kötelezőt. A 350 nites fényerő nem kiemelkedő, de mivel matt borításról van szó bőven elég. 1200:1-hez kontrasztarányt, és kategóriájához mérten szép színeket kapunk: az sRGB 100%-át, az Adobe RGB 77%-át fedi le a panel. A műanyag kávák nem túl vastagak, a kijelző fölött pedig a szokásos 720p-s webkamera kapott helyet. Van egy minimális backlight bleed, ami a nagyon sötét jeleneteknél észrevehető, de egyáltalán nem vészes. A gépház aljára szerelt hangszórók viszont nagyon gyengék, sem hangerőben, sem minőségben nem érték el azt a szintet, amit a hasonszőrű laptopokban megszoktunk.

A billentyűzeten egész kényelmes gépelni, bár érződik, hogy nagyon hamar elérik a padlót, az útjuk nem kifejezetten hosszú, a kasztni teteje viszont nem mozog túlságosan. De azt kívánom, hogy aki ezt a kiosztást tervezte, az játsszon egész nap egy platformert, és a Page Up legyen a kilépés gomb. Teljesen érthetetlen, miért kellett az egyébként is összenyomott kurzornyilak mellé még ezeket is beerőltetni.

Szintén furcsa döntés volt a billentyűket így szitázni. Föntről nézve nincs gond, de amikor bekapcsol a háttérvilágítás akkor 45 fokos szögből nézve ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, melyik gomb micsoda, úgyhogy vakon gépelők kétség kívül előnyben. A műanyag trackpad nem túl prémium, de precíz és gyors, valamint nem maradt le az ujjlenyomat-olvasó sem a Windows Hello azonosításhoz.

A motorháztető alatt egy Ryzen 5 5600U dolgozik egy RTX 3050 Ti társaságában, 16 GB RAM és egy 512 GB-s SSD mellett. A memória ugyan forrasztva van,de a tárhely bővíthető, és a Wi-Fi 6-os kártyát is cserélhetjük, ha akarjuk. Nem nagyon szoktak mobilprocesszorok mellé dedikált grafikus chipet szerelni, és nyilvánvalóan ez is csak egy 40 W-os, 4GB VRAM-mal szerelt változat, de ahhoz bőven elég, hogy eljátszogassunk rajta. A nem túl megterhelő címeket Full HD felbontás mellett, középmagas grafikai részletesség mellett még simán élvezhetjük. Durva terhelés alatt a processzor 91 fokig melegszik, a hő pedig azért kisugárzik a házra, de kényelmetlenül sosem forrósodott át a fedlap, mint ahogy a 100 fokot karcoló Intel processzorok esetében szokás. A zajszint elviselhető, de csodát azért ne várjunk a hűtéstől, ha nagyon durván megizzastztjuk a vasat, bizonyos fokú termal throttlinggal számolnunk kell. Mi Windows 10-zel hajtottuk a gépet, de az első indításnál rögtön felkínálta a Windows 11-es frissítést.

Az 5600U egy korrekt processzor, A 3050 TI erejének köszönhetően pedig olyan feladatokra is alkalmassá teszi a gépet, amikre más, könnyű 14"-os gépek egyáltalán nem alkalmasak. A Full HD játékok mellett a 4K-s videók vágásával is kacérkodhatunk, és bár a renderelés értelemszerűen tovább tart, mint egy gamer laptop esetén, ennyi még belefér. Ráadásul mivel alacsony fogyasztású hardverekről van szó, az 57 KWh-s akkumulátorból simán ki lehet hozni 9-10 órányi üzemidőt egy átlagos napon mindenféle probléma nélkül.

A maga 440 ezer forint körüli árával az Acer Swift X ár-érték arányban megelőzi sok versenytársát. Elsősorban egyetemistáknak tudnánk ajánlani, akik az egész napos jegyzetelés mellett néha beröfentek egy játékot is, vagy a tartalomgyártóknak, akik sokat utaznak, és olyan gépet keresnek, amivel akár a vonaton is be tudják fejezni a készülő videót, meg tudnak szerkeszteni egy kiadványt. 

Acer Swift X

Ár: 440000 Ft
Egyetemistáknak és utazó kreatívoknak is remek választás.
  • 14" FHD 1920 x 1080 IPS kijelző
  • AMD Ryzen 5 5600U
  • 16GB LPDDR4X
  • 512GB PCIe NVMe SSD
  • NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 4GB
  • 59 Wh akkumulátor
  • Ujjlenyomat-olvasó
  • 322.8 x 212.2 x 17.9 mm / 1.39 kg
  • 2x USB 3.2 Gen 1
  • 1x USB Type-C USB 3.2 Gen 2
  • 1X HDMI (2.1)
  • 1x fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet
PRO
  • Letisztult dizájn
  • Bőséges portkínálat
  • Dedikált GPU
Kontra
  • Béna hangszórók
  • A billentyűzet világítás esetlen
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7720
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Acer Swift X
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-12-22 12:05:45
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => acer swift x, notebook, laptop
    [gameinfo_url] => acer-swift-x
    [gameinfo_pro] => Letisztult dizájn
Bőséges portkínálat
Dedikált GPU
    [gameinfo_kontra] => Béna hangszórók
A billentyűzet világítás esetlen
    [gameinfo_data] => 14" FHD 1920 x 1080 IPS kijelző
AMD Ryzen 5 5600U
16GB LPDDR4X
512GB PCIe NVMe SSD
NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 4GB
59 Wh akkumulátor
Ujjlenyomat-olvasó
322.8 x 212.2 x 17.9 mm / 1.39 kg
2x USB 3.2 Gen 1
1x USB Type-C USB 3.2 Gen 2 
1X HDMI (2.1)
1x fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 440000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Egyetemistáknak és utazó kreatívoknak is remek választás.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-swift-x-7720.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Letisztult dizájn
            [1] => Bőséges portkínálat
            [2] => Dedikált GPU
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Béna hangszórók
            [1] => A billentyűzet világítás esetlen
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Kijelző:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.