Hirdetés

Biztonságból jeles: Acer Travelmate P6 teszt



|

Semmi feltűnősködés vagy gamer-extra, csak rengeteg hasznos szolgáltatás és hosszú üzemidő. Strapabíró munkagép modern meglepetésekkel.

Hirdetés

Ritkán hallani, hogy egy laptop egyszerre strapabíró és pillekönnyű, de az Acer Travelmate P6 épp ilyen, sőt, az Intel Project Athena előírásainak is megfelel. Kiadós nyúzásnak vetettük alá a gépet, hogy kiderüljön, valóban jobb elkerülni ezt a szinte már unalmasnak tűnő gépet, vagy éppen egy szuper vételt sikerült vendégül látnunk tesztlaborunkban.

Hirdetés

Külső

Kezdjük mindjárt az Acer Travelmate P6 legnagyobb hibájával: sokaknak nem lesz elég feltűnő, elég vagány külsejű. Szimpla fekete külső, semmi világító csodafelirat vagy logó, egyedül a sarokban látható a gyártó neve. Egyedi még az élről beljebb tolt zsanér, ám vagány légnyílások sincsenek. Aki azonban erőt vesz magán és mégis közelebb merészkedik a Travelmate P6-hoz, netán kézbe is fogja, azonnal érteni fogja, mi is volt a fő szempont a tervezésnél. Ez a masina ugyanis mindössze 1,1 kg-ot nyom, miközben magnézium-alumínium háza masszív, nem recseg-ropog, nem hajlik. A barátságos súlyhoz 16,6 mm-es vastagság tartozik, így az ultrabook minden követelményének megfelel, sőt, ez a gép már az Intel Project Athena előírásait is teljesíti. Ez több szempontot vizsgál, így például a Core i CPU meglétét, a gyors, azonnali ébredést, a digitális asszisztens-támogatást, Wi-Fi 6-ot és hosszú üzemidőt.

A speciális ház nem teljesen céltalan, sőt, még tanúsítványokat is sikerült bezsebelnie az Acernek, amik bizonyítják, hogy ez a laptop bizony strapabíró és nem fog pár éven belül csavarjaira hullani. Ez a két szabvány a MIL-STD 810G és MIL-STD 810F. A fedlapot felhajtva kicsit mégis furcsa érzésünk támadt, ugyanis egypontos fogásnál hajlik, nem teljesen merev. Szerencsére ettől még recsegést nem tapasztaltunk és a kijelző sem színeződött el, de azért érdemes középen, vagy két kézzel kinyitni a gépet.

A kijelző 14 colos és vékony kávák veszik körül. Felül nem teljesen hajszálvékony a keret, mivel itt egy takarólemezzel ellátott webkamera és egy infra szenzor is található, hogy a Windows Hello-val az arcfelismerés is gyors és biztonságos legyen akár sötétben is. Ezt aktiváltuk is a teszt során és mindig megbízhatóan, gyorsan működött.

A kijelző amúgy IPS-paneles és full HD felbontású, amihez jó fényerő, átlagos kontraszt és kiváló színhűség tartozik. Amire mi sem gondoltunk, hogy matt létére még érintésérzékeny is a panel, ami különleges extra, és mondjuk 180 fokos kihajtás mellett (igen, a zsanér végállása ezt is engedi) még akár hasznos is lehet például egy megbeszélés során. Az alsó fedlapot csavarok tartják a helyén, a bővítés pedig nem túlságosan támogatott: azért az SSD cserélhető, bár mindjárt megtudjátok, hogy ennek nem sok értelme van.
 

Nem ezzel a laptoppal fogsz villogni - már ami a külsejét illeti

Belső

Működik az Intel marketing-gépezete, mert a vásárlók elhiszik, hogy a 10. generációs Intel Core CPU óriási ugrás az előző generációhoz képest, hiszen ez most a legújabb. A valóság azonban borzalmasan kiábrándító, ugyanis némi Turbo órajel-tuningot leszámítva ugyanazt kapjuk, mint a korábbi Core i processzoroknál. Erről persze az Acer nem tehet, de tény, hogy hiába került ebbe a Travelmate P6-ba a felsőosztályból való Core i7-10510U processzor, bizony szélsebes számítási teljesítményben nem érdemes reménykedni. Még a gyártástechnológia sem fejlődött, ez a CPU továbbra is 14 nm-es, és ugyanaz a 2D-re kitalált UHD Graphics vezérlő van benne. Ezt némileg ellensúlyozandó az Acer mellé pakolt egy GeForce MX250-es GPU-t 2 GB VRAM-mal, de azért ettől még nem lesz übergamer ez a notebook.

Persze nem is erre tervezték, hanem munkára, abban pedig igazán nagyot alakít a Travelmate P6 nálunk járt konfigurációja. Merthogy 24 GB RAM és 1 TB-os, Samsung NVMe SSD lapul odabent, amit nem nagyon érdemes lecserélni, merthogy mindenre bőségesen elegendő.
 

Lehet, hogy a Travelmate P6 teljesítményétől nem estünk hanyatt, de a szolgáltatáslistája olyan, hogy komolyan gondolkoznunk kellett, mi fért volna még ide. A Wi-Fi 6 vezérlő a legújabb Intel chipre épül és 2x2 kapcsolatot támogat (2402 Mb/s), ráadásul az Acer mérnökei fityiszt mutattak azon vetélytársaiknak is, akik azt hangoztatják, hogy vékony gépen nem lehet RJ45, vagy hogy erre már nincs is szükség. A Travelmate P6-on bizony ott a gigabites LAN csatlakozó, méghozzá az ötletes lenyíló, rugós megoldással, nem kiegészítő adapterrel. A két darab USB 3.1 Gen1 Type-A portot egy Type-C egészíti ki, amit egy Thunderbolt 3 vezérlő hajt meg, így minden létező extra szolgáltatást élvezhetsz, amit ez a szabvány nyújt. Nem mellesleg a gép töltésére is alkalmas a port, mi is használtuk ezt kényelmi szempontok miatt. A microSD kártyaolvasó kedves figyelmesség, a SmartCard hely pedig sok munkahelyen fontos kiegészítés. Az arcfelismerő infrakamerát egy ujjlenyomatolvasó is kiegészíti, amit ráadásul a ki/bekapcsoló gomb felületébe integráltak.

A HDMI és a jack természetesen nem maradhattak le, viszont nagy meglepetésünkre NFC és egy LTE modem is került a P6-ba. Ezt tökéletesen kezeli a Windows 10, intelligensen váltogat a GbE, Wi-Fi 6 és LTE között, ráadásul az Acer megoldása már az eSIM-technológiát is támogatja. Ha normál SIM-mel használnád, a nano foglalatot a gép oldalán találod meg. Kicsit nehéz a kártya ki/behelyezése, de ezt ideális esetben 1-2x kell csak megtenned.

A sok-sok szolgáltatás és vezérlő mellett egy 60 Wh-s akkumulátort is sikerült elrejteni a vékony gépházban. Az U-s processzorral, fejlett energiagazdálkodással és jó kijelzővel a gyártó szerint sikerült 23 órás üzemidőt elérni, amit mi nem is tagadunk, mert saját méréseink szerint is nagyon jó a Travelmate P6 üzemideje, folyamatosan terhelve is 5 és fél órán keresztül bírta, amíg 20 százalékig nem merült az akkumulátora (PCMark8). A hűtésről is emlékezzünk meg, bár túl sok mindent nem érdemes róla mondani - jó értelemben véve. Ugyanis a gép még teljes, tartós terhelés alatt is mindvégig csendes maradt.

Ennyi szolgáltatás nem jellemző ebben az árkategóriában, ráadásul mind egy szálig hasznos extrák.

Verdikt

A Travelmate P6-nál az Acer az üzemidő mellett a biztonságot és az extra funkciókat is kiemelten kezelte és ez a helyes irány egy munkára, tanulásra tervezett, üzleti notebook esetében. Az ujjlenyomat-olvasót kiegészíti az arcfelismerő kamera, a webkamera elé húzható takarólemez, de van itt SmartCard olvasó, TB3 port, NFC, mSD foglalat és a GbE, valamint Wi-Fi 6 vezérlők mellett még egy integrált LTE modem is.

De hogy rosszat is mondjuk a gépről, beszéljünk egy kicsit a billentyűzetéről. A ki/bekapcsoló szerencsésen külön van, azonban a komplett billentyűzet lapos, a műanyag sapkák csúszósak és egysíkúak, a gombok útja pedig nagyon-nagyon rövid. Bár az elrendezés nem rossz, ez a kialakítás lerontja a taktilis tulajdonságokat.

A másik gondunk az indulás sebességével volt. Ez mérve 33 másodperc, ami ilyen konfigurációval szokatlanul lassú, már-már idegesítő. A 16-19 másodperc lenne az elvárható, főleg úgy, hogy egy Project Athena laptopról van szó. Remélhetőleg ez csupán valami szoftveres gubanc eredménye és egy BIOS frissítéssel orvosolni fogja az Acer.

A Travelmate P6 nagyon jó és abszolút modern notebook rengeteg hasznos funkcióval, de sokak számára nem lesz elég "trendi" még az üzleti szférában sem, viszont reális árazású (ebben már a Windows 10 is benne van!), főleg ennyi extra szolgáltatással felszerelve.

Acer Travelmate P6

Ár: 399 990 Ft
Nem ezzel a laptoppal fogsz villogni – már ami a külsejét illeti
  • Intel Core i7-10510U
  • 24 GB DDR4 RAM/1 TB NVMe SSD
  • Nvidia GeForce MX250 GPU 2 GB
  • 14”, FHD, IPS, matt érintőkijelző
  • 1×Type-C TB3, 2×USB 3.1 Gen1, HDMI, LTE, Wi-Fi 6, GbE, SC, NFC
  • 3757 pont PCMark10
  • 1115 pont CineBench R20
  • 3358,6/2935,5 MB/s szekvenciális olvasás/írás
  • 319 perc üzemidő
  • 325×230×16,6 mm, 1,1 kg
PRO
  • mesés felszereltség
  • masszív
  • könnyű
  • modern
  • GbE, Wi-Fi 6, LTE
  • jó üzemidő és kijelző
Kontra
  • csak átlagos teljesítmény
  • nem a szépsége miatt szerethető
  • lapos, kényelmetlen billentyűzet
  • nem a legmasszívabb fedlap
  • lassú indulás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6898
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Acer Travelmate P6
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-02-21 14:11:21
    [gameinfo_webpage] => hopp.pcworld.hu/15593
    [gameinfo_tags] => Acer, Travelmate, üzleti, laptop, notebook, Athena, Project Athena, iroda, munka, tanulás
    [gameinfo_url] => acer-travelmate-p6
    [gameinfo_pro] => mesés felszereltség
masszív
könnyű
modern
GbE, Wi-Fi 6, LTE
jó üzemidő és kijelző
    [gameinfo_kontra] => csak átlagos teljesítmény
nem a szépsége miatt szerethető
lapos, kényelmetlen billentyűzet
nem a legmasszívabb fedlap
lassú indulás
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-10510U
24 GB DDR4 RAM/1 TB NVMe SSD
Nvidia GeForce MX250 GPU 2 GB
14”, FHD, IPS, matt érintőkijelző
1×Type-C TB3, 2×USB 3.1 Gen1, HDMI, LTE, Wi-Fi 6, GbE, SC, NFC
3757 pont PCMark10
1115 pont CineBench R20
3358,6/2935,5 MB/s szekvenciális olvasás/írás
319 perc üzemidő
325×230×16,6 mm, 1,1 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
            [1] => 5
        )

    [gameinfo_price] => 399 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem ezzel a laptoppal fogsz villogni – már ami a külsejét illeti
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-travelmate-p6-6898.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => mesés felszereltség
            [1] => masszív
            [2] => könnyű
            [3] => modern
            [4] => GbE, Wi-Fi 6, LTE
            [5] => jó üzemidő és kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak átlagos teljesítmény
            [1] => nem a szépsége miatt szerethető
            [2] => lapos, kényelmetlen billentyűzet
            [3] => nem a legmasszívabb fedlap
            [4] => lassú indulás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.