Hirdetés

Ajax Smart Home Security teszt - mitől okos egy biztonsági rendszer?



|

Sok probléma volt a múltban a vezeték nélküli biztonsági rendszerekkel, ám az Ajax semmit nem bízott a véletlenre és ötletesen vegyítette a biztonságot az okos otthonnal.

Hirdetés

Legyen az egy egyszerű társasházi lakás, vagy egy különálló családi ház, ma már teljesen hétköznapi igény a megfelelő védelmi rendszer megléte. A preventív védelmi eszközöket kiegészítő, aktív biztonsági megoldás akkor igazán hatékony, ha az összes lehetséges gyenge ponton védi az ingatlant és ingóságainkat, emellett megbízható, használata egyszerű és távolról is elérhető.

Ahhoz, hogy mindezek a feltételek teljesüljenek, mostanáig mélyen a zsebedbe kellett nyúlni és számolni az elkerülhetetlen kábelezés nyűgével, valamint a rendszertelepítés magas költségével, amely sok esetben magasabb volt magánál a rendszer áránál is.

Az Ajax száműzte a kábeleket, miközben azt ígéri, hogy nem csorbul a megbízhatóság és ráadásként okos otthonos szolgáltatásokat is kapsz. Megnéztük, és alaposan kipróbáltuk, mi az igaz az ígéretekből.

Hirdetés

Profi rendszer végfelhasználóknak

Elárasztotta életünket a temérdek "okos eszköz" és aki lelkesen vetette bele magát az izgalmasnak ígért kütyük forgatagába, garantáltan jó néhány kellemetlen élményt is szerzett már ezekkel különböző technikai vagy szoftveres rendellenességek okán. Ez egy szimpla porszívónál vagy izzónál maximum némi bosszankodást von magával, de egy biztonsági rendszernél, ami otthonodat, családodat és ingóságaidat hivatott megvédeni,

teljességgel elfogadhatatlan.

Éppen ezért féltünk elsőként az Ajax rendszerétől, ami nem csupán teljes zsinórnélküliséget, de egyben okos megoldásokat is ígér a maximális megbízhatóság mellett.

Szerencsére kellemesen csalódtunk, amit némileg azért megalapozott az is, hogy a céget a nagynevű biztonsági rendszerek gyártóival egylapon emlegeti több, biztonságtechnikai vállalat is.

Az Ajax rendszer abszolút rugalmas és egyszerű felépítésű: egy központi hub végzi a vezérlést, ezen keresztül éred el a különböző szenzorokat, készülékeket, melyekből akár 200-at is beszerelhetsz otthonodba.

A rádiós kapcsolathoz teljesen egyedi rendszert fejlesztett az Ajax, amelyet Jewellernek nevezett el. Ez akár 2 ezer(!) méteres hatótávolságban is működik, rendkívül alacsony fogyasztású, titkosított adatátvitelt használ és amennyiben jelzavarót érzékel, egyrészt riaszt téged erről, másrészt automatikusan frekvenciát is vált. Erre épülve elérhető a Smart Hub 2 Plusszal a Wings protokoll is, amely nagyobb sávszélességet kínál fotók, videók átviteléhez.

 Szereld magad?

Az Ajax első jó pontját ott zsebeli be, hogy nagyon barátságos csomagolásban érkezik, tényleg olyan, mintha csak a legújabb menő smart home kütyüt vennéd kezedbe. A csomagokban az eszközökön felül minimális leírás van csupán, nem bajlódtak a sokszáz oldalas kézikönyvvel, elég, ha ezt a neten megnézed, de mint arra magunk is hamar rájöttünk, még erre sem volt szükség egy jó darabig.

A kicsomagolás és izgalmas szerelgetés előtt a mobil applikációt kell beszerezned, valamint egy saját fiókot regisztrálnod. Elsőként mindig a rendszer központjának számító hub bekötése történik meg, ez alapvetően határozza meg a rendszer alapképességeit.

Érdemes már az elején aktiválni legalább 1 vagy még inkább 2 hálózati elérési lehetőséget - például a LAN/Wi-Fi-t és a Hub 2 Plusznál legalább egy SIM kártyával egy mobilelérést. Az alapértékek beállítását követően jöhetnek a különböző eszközök, szenzorok és jelzők, amelyeket ilyen egyszerűen talán egyetlen rendszerben sem lehet telepíteni.

Be kell kapcsolni az adott készüléket, majd az app segítségével szimplán csak az eszközön található QR-kódot kell lefotózni - névadással együtt nagyjából 5-8 másodperc egy-egy szenzort vagy más egységet hozzáadni rendszeredhez.

Az érzékelők valóban tökéletesen kábelmentesek, szimplán csak a helyükre kell ragasztani, vagy csavarozni őket. Egy-egy ilyen eszköz a speciálisan alacsony fogyasztásnak köszönhetően 5-7 évig bírja egyetlen akkumulátorral, miközben a folyamatos kapcsolat garantált a tápegységről táplált, de beépített elemmel rendelkező központtal. Ez nagyjából 1 napig képes a központot ellátni energiával, de persze ha biztosra akarsz menni, ezt külső UPS-szel például megsokszorozhatod.

A rendszer minden párosítást, adatkapcsolati titkosítást, aktiválást, sőt, még a firmware-frissítést is abszolút automatikusan végzi. Az applikáció végtelenül felhasználóbarát, természetesen teljesen magyarul használható, a teszt során egyszer sem tapasztaltunk furcsa működést, vagy fagyást.

Ez ugyebár kritikusan fontos jelen esetben, hiszen a biztonságunkat szeretnénk a rendszerre bízni, vagyis fontos, hogy bizalommal legyünk felé;

a megbízhatatlan biztonsági rendszer fabatkát sem ér.

És eddig tartott a látványos, pár perc, vagy szereléssel kb. 1-2 óra alatt letudható rész. Ezt követi a nehezebb lépés, a felprogramozás és beállítás.

A személyre szabás rögös útja

A komponensek aktiválását követően a beállításra rá kell szánni pár órát; az alapfunkciók kiválasztását követően fel kell vennünk a különféle szcenáriókat. Ilyen például az élesítést/deaktiválást követő késleltetés, a sziréna, a mozgás-, nyitásérzékelő viselkedése, az értesítések kezelése, a kódpanel és a távirányító beprogramozása stb. Néhány funkció kissé eltér a hazánkban megszokott rendszerekétől, néhány egyedi ikont és jelzést is meg kell szokni, de ez nem kimondottan fájdalmas, még a családtagok kioktatása sem olyan borzalmasan nehéz.

A kezdetben egyszerűnek és barátságosnak tetsző applikációban gyorsan eljuthatsz arra a szintre, ahol már nagyon aprólékos, professzionális beállításokat enged meg számodra a rendszer: tesztelheted a titkosított adatcsatornát, a jelerősséget, a távoli riasztást stb. Tesztünkben ez volt az a pont, ahol vitathatatlanul egyértelművé vált, hogy az Ajax rendszere nem csak divatból mondja magára, hogy okos otthon kiegészítő, és a biztonsági funkciók sem játékszerként kezelendők.

Az Ajax ajánlása szerint a rendszer telepítését tapasztalt szakemberre kell bízni, hogy garantált legyen a helyes működés és minimális a téves riasztás. Az Ajax okos biztonsági rendszer Grade 2-besorolású, ami azt jelenti, hogy még azt a betörőt is, aki alapismeretekkel, rengeteg eszközzel, akár speciális szerszámmal is rendelkezik a riasztók hatástalanításához, garantáltan lelassítja, megállítja, illetve nagyon hatékonyan jelzi számunkra a veszélyt. A ma használt lakossági biztonsági rendszerek java része ilyen, Grade 2-es besorolású.

Verdikt: Barátságos, mégis vérprofi

A tesztrendszer központja, a Hub 2 Plus LAN-on, Wi-Fi-n és 2 darab 2/3/4G-s GSM-csatornán is képes a netre csatlakozni, illetve utóbbin hívást is indítani, a hálózati tápellátást pedig akkumulátoros vészüzemmód egészíti ki.

Aprólékosan be tudod állítani az értesítéseket, riasztásokat, illetve tesztelni a kapcsolatokat, továbbá olyan, valóban a profi rendszerekre jellemző opciókat is találsz, mint például hivatásos távfelügyeleti szolgáltatók bekapcsolása, rendszerintegrátori meghatalmazás kiosztása, vagy a valóban okos funkciónak nevezhető geokerítés. Utóbbit aktiválva amikor telefonod távolodik otthonodtól, értesítést kapsz, ha nem aktiváltad a riasztót, amikor pedig közeledsz lakásod felé, az app automatikusan megkérdezi, hogy deaktiválja-e a védelmi rendszert.

A rendszerben elérhető eszközök listája teljesnek mondható, a mozgás- és nyitásérzékelők mellett választhatsz kódpanelt, távirányítót, szénmonoxid-, üveg- és csőtörés-érzékelőt, kültéri mozgásérzékelőt, pánikgombot, többféle szirénát, okos konnektort, aljzatba integrálható integrálható relét, és ha még mindez nem lenne elég, a rendszer együttműködik az ismertebb biztonsági kamerákkal is.

Az Ajax rendszeréhez elérhető mobil app, Windows és MacOS program, emellett többféle felhasználói szintet is kezel. A részletes, felhőből elérhető és kereshető naplózás alapértelmezett, a főlapon pedig minden komponensnek rögtön láthatod az akkumulátorszintjét, jelerősségét és sok esetben a helyben mért hőmérsékletet is.

A sok rossz tapasztalat miatt kezdetben gyanakodtunk, mennyire lehet megbízható egy vezetékeket nélkülöző, akkumulátoros szenzorokra épített biztonsági rendszer, ám az Ajax bizonyította, hogy akár vésés és bontás nélkül is kiépíthető elegáns és okos védelmi megoldás.

Nem csupán a felhasználóbarát használat adott, az eszközök modern dizájnja is tetszetős, a rendszer pedig számos, egyedi szabványra épül, amelyek nagyfokú megbízhatóságot és védelmet biztosítanak.

A rengeteg funkció között több, hasznos okos otthonba passzolót is találtunk, de a Google asszisztenst, Sirit és Alexát sajnos nem integrálta az Ajax.

Hiányoltuk még, hogy a deaktivált rendszer nem naplózza a szenzorok információit, pedig ez hasznos lehet, illetve az applikáció felhasználói felületére ráférne némi frissítés. Egyeseknek gondot jelenthet még, hogy a szenzorok és egyéb kiegészítők feketében és fehérben érhetők el, egyéb színekben egyelőre nem, viszont az Ajax program legújabb frissítése (ami tesztünk készítése közben jelent meg) új eszközök támogatását hozta és a kamerakezelés is abszolút jól vizsgázott.

Bár a professzionális telepítésnek megvannak az előnyei (főleg a kényelem és a megbízható szerelés), az Ajax rendszerét akár végfelhasználó is elvégezheti, olyan egyszerű minden lépés. A kábelezést teljes egészében megúszod vele, miközben a biztonság és megbízhatóság nem csorbul, viszont ha arra számítottál, hogy ezzel óriásit spórolsz a rendszer árán, akkor csalódni fogsz - a komplett szett költsége a profi, épített rendszerekével vetekszik, az ilyen rendszer kiépítése sosem olcsó mulatság.

Ajax smart home security szett

Ár: (alapszett) 125 000 Ft
A kábelezést teljes egészében megúszod vele, miközben a biztonság és megbízhatóság nem csorbul.
  • Ajax komplett biztonsági rendszer
  • Hub 2 Plus központ (LAN, Wi-Fi, 2×GSM)
  • vezetékmentes telepítés
  • 5-7 év üzemidő/érzékelő
  • titkosított adatkapcsolat
  • frekvenciazavarás-elleni védelem
  • 3. gyártótól származó kamerák támogatása
  • iOS, Android, MacOS, Windows applikációk
  • magyar nyelvű kezelőfelület
PRO
  • teljesen vezetékmentes
  • magas megbízhatóság
  • temérdek kiegészítő
  • sok hasznos funkció
  • rugalmasan bővíthető rendszer
Kontra
  • nincsen digitális asszisztens integráció
  • nincsen passzív naplózás
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7457
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Ajax smart home security szett
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 380
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-06-02 22:54:37
    [gameinfo_webpage] => https://ajax.systems
    [gameinfo_tags] => ajax, security, biztonság, okos otthon, smart home, hub
    [gameinfo_url] => ajax-smart-home-security-szett
    [gameinfo_pro] => teljesen vezetékmentes
magas megbízhatóság
temérdek kiegészítő
sok hasznos funkció
rugalmasan bővíthető rendszer
    [gameinfo_kontra] => nincsen digitális asszisztens integráció
nincsen passzív naplózás
drága
    [gameinfo_data] => Ajax komplett biztonsági rendszer
Hub 2 Plus központ (LAN, Wi-Fi, 2×GSM)
vezetékmentes telepítés
5-7 év üzemidő/érzékelő
titkosított adatkapcsolat
frekvenciazavarás-elleni védelem
3. gyártótól származó kamerák támogatása
iOS, Android, MacOS, Windows applikációk
magyar nyelvű kezelőfelület
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => (alapszett) 125 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A kábelezést teljes egészében megúszod vele, miközben a biztonság és megbízhatóság nem csorbul.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 380
            [manufacturer_name] => Ajax
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://ajax.systems
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/ajax-smart-home-security-szett-7457.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => teljesen vezetékmentes
            [1] => magas megbízhatóság
            [2] => temérdek kiegészítő
            [3] => sok hasznos funkció
            [4] => rugalmasan bővíthető rendszer
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen digitális asszisztens integráció
            [1] => nincsen passzív naplózás
            [2] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.