Hirdetés

Akár kétszer gyorsabb is lehet saját magához képest a Core i7-1165G7 CPU egy másik gépben



|

Ahogy az várható volt, a 11. generációs új processzorcsalád sokkal jobban teljesít, ha nem laptopban kell üzemelnie.

Hirdetés

Legutóbb az Nvidia RTX 30-as, notebookokba szánt grafikus vezérlői kapcsán jött elő az egyes lapkáknak szánt fogyasztási keretből adódó bizonytalanság. Mivel a gyártó eltünteti az elnevezésekből a Max-P és Max-Q kifejezéseket, ezért nehezebb lesz megállapítani, hogy pl. egy RTX 3060-as GPU az adott gamerlaptopban pontosan melyik sebességszintet nyújtja.

A felhasználók tájékoztatását teljes mértékben a partnergyártókra bízta az Nvidia, és most úgy tűnik, hogy erre rá is szánják magukat az érintett vállalatok. Az ügy akár le is zárható, csupán egy-két újabb adatra kell figyelni a vásárlás előtt.

Hirdetés

Nos, ehhez a furcsa helyzethez csatlakozik az Intel, aki a legújabb NUC mini számítógépe kiépítése miatt került most reflektorfénybe. A Tiger Lake alapokon nyugvó, kifejezetten hordozható konfigurációkba szánt 11. generációs Core processzorok közül az i7-1165G7 modell nemcsak ultravékony laptopokban található meg, hanem a NUC 11 is erre épül. Az elnevezés tehát megegyezik, a legfrissebb tesztek szerint a számítási teljesítmény azonban egészen más szintre került.

Többféle kiépítésben, de mindegyik esetben aktív hűtéssel érkezik a NUC 11

A kulcs ez esetben is a fogyasztási keret. Míg egy ultravékony ASUS Zenbook Flip S-ben a 12-51 W-os tartományban működik a központi egység, addig a NUC esetében ezt az intervallumot 40-67 W-ra állították be. A végszámok tekintetében ugyan nincs nagy eltérés, ám erre csak ún. pillanatnyi boost során képes mindkét gép, vagyis a processzor kb. 2 másodpercig kaphatja meg a fogyasztási keret maximumát. Ami sokkal érdekesebb, az a tartomány alsó fele, ahol a különbség már jelentős.

A mini PC nagyobb hőelvezetésre képes hűtőrendszere ráadásul sokkal tovább tudja a hőmérsékleti határ alatt tartani a CPU-t, így pedig nem csoda, hogy a többszálas végrehajtást támogató alkalmazásokban akár 50-100%-os előnyre is szert tehet a szintén i7-1165G7 processzorral szerelt ultravékony laptopokkal szemben.

Amint megkapja a megfelelő fogyasztási keretet, szárnyalni kezd az Intel Tiger Lake lapka

Egy jól megtervezett hűtés tehát csodákra lehet képes még egy U-sorozatú processzornál is, ugyanakkor az Intel NUC 11 esetében a grafikus sebességnél pont az ellenkező hatást sikerült elérni. A gép alapkiépítése mindössze egycsatornás DDR4 memóriát tartalmaz, ami rendkívül visszafogja az integrált Intel Xe grafikus mag teljesítményét. A 3D tesztprogramokból azonnal kitűnik a kétcsatornás memória alrendszer előnye, és emiatt a legtöbb Tiger Lake-alapú notebook meg is előzi a tenyérnyi méretű PC-t a 3DMark eredménylistáján.

Mi következik mindebből? Laptop vagy gyárilag összeszerelt mini PC vásárlása esetén érdemes előzetesen tájékozódni az adott géptípus hardveres paramétereiről. A processzor órajelének és a rendszermemória nagyságának ismerete már nem elég, egy kevéssé hatékony hűtőrendszer, egy gyárilag visszafogott fogyasztási keret vagy épp egy egycsatornás memória kiépítés komoly csapás lehet a gép általános teljesítményére. Ezek pedig olyan jellemzők, amiken a legtöbb esetben nem lehet változtatni a vásárlást követően, ezért bátran forduljunk az adott gyártóhoz, vagy a gépet értékesítő kereskedőhöz a szükséges adatok megismeréséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.