Hirdetés

Alapértelmezett kétlépcsős azonosításra vált a Google



|

A keresőóriás a biztonságosabb beléptetés felé tereli a felhasználókat.

Hirdetés

A kétlépcsős azonosítás (Two-factor Authentication - 2FA) viszonylag egyszerű módja online fiókjaink védelmének: a funkció aktiválásával belépéskor a jelszó és a felhasználói név mellé egy külön megerősítés is szükségessé válik, amit például a mobilunkra kapott kódok beírásával végezhetünk el.

A 2FA így nagyban csökkenti az esélyét, hogy a belépési adatok megszerzésével illetéktelenek is hozzáférhessenek profiljainkhoz, ám mégsem mindenki él a lehetőséggel.

Sokan például túl körülményesnek tartják, még többeknek pedig valószínűleg fogalma sincs, hogy mire való ez a funkció. 

Hirdetés

Erre unhatott rá a Google, mivel a cég hivatalos blogján bejelentették, hogy hamarosan alapértelmezetté teszik a kétlépcsős beléptetést a Google-fiókoknál.

A 2FA aktiválását jelenleg még a felhasználókra bízzák, a változtatást követően azonban mindenkinél be lesz kapcsolva a plusz védelem. A funkció használatát nem teszik kötelezővé, tehát aki ragaszkodik a kevésbé biztonságos megoldáshoz, az a beállítások vonatkozó almenüjében visszakozhat majd.

Az alapértelmezés kapcsán Mark Risher, a Google termékekért felelős igazgatója arról írt, hogy hamarosan elkezdik "automatikusan regisztrálni" a megfelelően beállított profilokat a kétlépcsős azonosításra.

A beállítás a gyakorlatban annyit takar, hogy csak azoknál a fiókoknál aktiválják majd a 2FA-t, melyeknél meg van adva telefonszám, vagy a jelszavak visszaállításához is használt másodlagos e-mail cím.

Ha eddig lemaradtál, de a hírt olvasva nem várnál tovább a kétlépcsős azonosítás engedélyezésével, a Google-fiókod biztonsági beállításában bármikor megteheted. Már csak azért is érdemes haladni a korral, mert a keresőóriás az Androidon már a FIDO2-szabvánnyal kísérletezik, ami a jövőben teljesen leválthatja az előző évezredből velünk maradt jelszavas beléptetést.

A jelszavas belépés egyébként igen elavult, az online azonosítás jövőjéről írtunk egy hosszabb cikket, érdemes elolvasni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.