Hirdetés

Alig három év alatt duplájára nőtt a videokártyák ára



|

Nem véletlenül mondta az Nvidia feje, hogy felejtsük el az olcsó videokártyákat.

Hirdetés

Kriptobányászat, koronavírus-járvány, globális chiphiány, és még ki tudja hány különböző ok merült fel az elmúlt néhány évben, amik miatt kénytelenek voltunk a tervezettnél jóval többet kifizetni egy videokártyáért, vagy sírni csöndben a sarokban, ha erre nem volt lehetőségünk. Egyre inkább úgy tűnik, hogy hiába is reménykedünk az árak normalizálódásában, sokkal jobb már nem lesz a helyzet.

Egy német viszonteladó, a Mindfactory hozta nyilvánosságra a napokban az elmúlt évek statisztikáit, és bár nem egy hatalmas, reprezentatív mintaként is beállítható kereskedőről van szó, az elmúlt években többször is rávilágítottak már az IT-piac érdekességeire. Ezúttal a saját eladásaikon keresztül arra, hogyan változott a videokártyák ára az elmúlt időszakban.

Hirdetés

A cég 2020 februárjában egy AMD Radeon kártyát átlagosan 295 eurós áron adott el, ezzel összesen 442 8080 eurónyi bevételre szert téve, míg az átlagosan 426 euróért elkelő Nvidia GPU-k 855 ezret hoztak a konyhára. 2023-ra az AMD kártyák ára 600 euróra, míg az Nvidia modellek ára átlagosan 825 euróra nőtt, az eladási számok azonban nem estek vissza, sőt: a pirosak 1,02 millió eurót, míg a zöldek 1,84 milliót hoztak a konyhára a Mindfactorynek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.