Hirdetés

AMD kártyával is használható az Nvidia teljesítménynövelő technológiája



|

Habár nem teljesen ingyenes, de egy próbát megérhet.

Hirdetés

Egy ideális világban nem kellene a fél vesénket áruba bocsátanunk azért, hogy korosodó videokártyánkat újabbra cseréljük, mindig találnánk eleget a kiszemelt modellből úgy a szaküzletekben, mint a webshopokban. De a mi világunk nem ilyen, a GPU hiánycikknek számít, és jókora felárral kell kalkulálnunk még akkor is, ha sikerül elhalásznunk egyet a bányászok vagy nyerészkedők orra elől.

Emiatt előnyös, hogy van mód a teljesítmény szoftveres növelésére bizonyos játékok alatt. Ezt a célt szolgálja az AMD FSR (FidelityFX Super Resolution) megoldása, aminek hála nagyobb fps-számot sajtolhatunk ki egy-egy játékból magas felbontás mellett is. Természetesen csodát nem szabad tőle várni, de már a kisebb teljesítményjavulás is kedvezően hathat a játékélményre.

Hirdetés

Ennek az Nvidia térfelén a DLSS (Deep Learning Super Sample) feleltethető meg, ám kevés játék támogatja, és a cég legmodernebb kártyáira van szükség ahhoz, hogy kiaknázhassuk a benne rejlő potenciált. Hasonló célt szolgál a zöldek egy másik, teljesítményfokozó technológiája, az Nvidia Image Scaling, amelynek alkalmazhatósága nem kimondottan GPU- vagy játékfüggő. Ráadásul már az AMD kártyák tulajdonosai is élvezhetik előnyeit.

Létezik ugyanis egy Lossless Scaling nevű program a Steam kínálatában, ami képes egy keret nélküli ablakból teljes képernyős élményt varázsolni úgy, hogy közben megtartja az eredeti minőséget. Ennek nemrég megérkezett az 1.6.0-s verziója, ami már támogatja az imént említett Image Scalinget is, és akkor is kipróbálhatjuk, ha éppenséggel AMD-s GPU zakatol a gépünkben.

Az Nvidia Image Scaling nem új találmány, több éve elérhető, de úgy dolgozták át, hogy a DLSS-hez hasonlóan képes legyen több fps-t kisajtolni játékainkból. Noha ezt a felbontás csökkentésével éri el, közben nem romlik komoly mértékben a látvány minősége, szóval a gyengébb videokártyával rendelkezők is jobban elmélyülhetnek a virtuális kalandokban.

A Lossless Scaling 3,99 euróért megvásárolható a Valve platformján, de ez talán nem túl nagy ár azért, hogy még több játékos számára legyen elérhető az Image Scaling, ami felfrissített skálázó és élesítő algoritmusaival tényleg jó alternatíva lehet az FSR és a DLSS mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.