Hirdetés

A nemzetközi techcégek elhagynák Kínát



|

Véget érhet az a kor, amikor már a legamerikaibbnak mondott termékek is Kínában készülnek. És ez bizony nem feltétlenül jó a kereskedelmi háború egyik résztvevőjének sem.

Hirdetés

Még az idei év is úgy indult, hogy látszólag folytatódott a hosszú ideje tartó tech-gyártási divat, miszerint amerikai és egyéb nemzetközi nagyvállalatok kínai üzemekben állítják elő saját termékeiket. Valamilyen szinten a teljes vásárlóközönség is megszokta már a dolgot, senki nem akad ki azon, hogy egy iPhone, egy Dell laptop vagy egy Amazon Kindle e-olvasó csak tervezési szinten származik a gyártó főhadiszállásáról, magát a kész terméket valamilyen kínai gyárban rakják össze, értelemszerűen az olcsó és hihetetlen számban rendelkezésre álló munkaerő miatt.

Hirdetés

Ez néha felvetett persze különféle aggályokat korábban is, például az embertelen körülmények között dolgozó munkásokról szóló hírekkel vagy a gyerekmunkásokkal kapcsolatban, de az ilyen ügyeket viszonylag hatékonyan elsimították, tehát minden ment tovább a megszokott módon. Most viszont az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás lassan megrepesztette ezt a működőképesnek látszó rendszert, ráadásul nem csak az amerikai vállalatok gondolkodtak el azon, hogy máshol esetleg biztonságosabb gyártatni.

Kis zűr Nagy-Kínában

A Nikkei Asian Review szerint több olyan amerikai vállalatról tudni, amelyek már keresik az alternatív helyszíneket gyártásuk teljes vagy részleges áttelepítésére. A cikk többek között az Amazon, a Dell, a HP és a Microsoft nevét említi, akik eleve nem kis játékosok. A globális PC-piacon például épp a HP az első (épp csak óvatosan megelőzve a Lenovót), a Dell pedig a harmadik, összesen a nemzetközi PC-gyártás több mint 40 százalékát adják, és most pont a laptopok összeszerelését költöztetnék máshová Kínából. A Microsoft hardvereinek Thaiföldön és Indonéziában keres gyárakat, míg az Amazon Vietnámot szemelte ki több Kindle termék összeállítására. És ők még "csak" az amerikaiak.

A források szerint az ASUS és az Acer is fokozatosan átköltöztetné a kínai gyártósorait máshová és még a Foxconn is egyre több üzemet tervez Kínán kívüli, javarészt dél-kelet ázsiai helyszínekre (a tajvani cégek ráadásul nem csak a mostani gazdasági, hanem folyamatos politikai rizikót is vállalnak a kínai gyártatással). A Nintendo ugyancsak Kínától dél-keletre költöztette a Switch hibrid kézikonzol összeszerelését.

Senkinek se jó a csatározás

Az a helyzet, hogy bármennyire is jól hangzott a kereskedelmi adok-kapokot elindító fejekben a különféle embargókkal, vámokkal és tiltásokkal járó csatározás megindítása, az elemzők szerint mindkét oldal csak veszít a dolgon. Egyrészt az amerikai tech-cégek kénytelenek új gyárakat keresni, akár építeni Kínán kívüli területeken, és valamivel drágább munkaerőt alkalmazni, ezáltal pedig drágítani az így készült termékeket. Ez pedig néhány területen kifejezetten kínosan működne (most csendben egy új iPhone-ra és az eleve túlhúzott árcímkéjére nézünk például). Másrészt viszont azzal, hogy embargókkal és tiltásokkal sújtják a kínai tech-vállalatokat, azok szép lassan elkezdenek saját megoldásokat kifejleszteni, amelyekkel ugyanúgy eláraszthatják majd a világot, és egyrészt pont az amerikai (és más nemzetközi) cégek profitját rágcsálják meg, másrészt pont a háború egyik állítólagos alapját képező biztonsági kockázatot erősíthetik.

Szóval érdekes korszak jön, és bár Trump elnök nemrég az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok újra felélesztéséről beszélt, valamint kissé ködösen a Huawei felé is újra megnyitotta az amerikai cégek kapuit, de az látszik, hogy a megoldás még nagyon messze van. Ráadásul még egy esetleges mostani teljes összeborulás esetén is megmarad mindenkiben a figyelmeztető hang: ami egyszer megtörtént, bármikor előfordulhat újra, tehát Kína már nem olyan biztonságos és kényelmes gyártási helyszín, mint korábban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.