Hirdetés

Bemutatkozott az Android Q: kényelmes lesz és védi az adatainkat



|

A Google I/O konferencia nyitó előadásán csak egyvalami nem derült ki az új mobil operációs rendszerről: hogy milyen sütinév jön ki a Q betűből.

Hirdetés

Jelenleg a világon nagyjából 7,6 milliárd ember él, ehhez képest pedig 2,5 milliárd aktív Androidos eszközt használnak, ami bizony nem kis szó. A Google I/O nyitó előadásában nem csak az új Pixel 3a és 3a XL telefonok mutatkoztak be, hanem jobban megismerhettük a következő Android főverziót is, amely szám szerint a 10-es, betűjelet illetően a Q-nál járunk, és nem, továbbra sem tudjuk, hogy a Marshmallow, Nougat, Pie és hasonló sütinevek után a Q-t mivel fogják kiegészíteni. Lehet, hogy nem próbálkoznak a lingvisztikai lehetetlennel, a bemutató során is végig csak Q-ként emlegették, szóval engedjük is el az édességet és térjünk rá a lényegre.

Hirdetés

Ahogy az előadáson felvezették, az új Android leginkább a biztonság, a személyes adatok védelme, valamint a digitális jóllét terén hoz fejlődést. Persze ezek mellett is kap egy csomó újdonságot, például a hajtogatható kijelzős eszközök natív támogatását, bár lehet, hogy ezt igazából elsiették, hiszen a Galaxy Foldot megjelenése előtti utolsó pillanatban elnyelte a Fold... izé, a Föld, a többi gyártó meg nagyon óvatosan lép ki erre a piacra. Mindenesetre a demón látható koncepció a valóságban elég menő, ha összehajtott kijelzővel játszunk épp a mobilon, a széthajtás pillanatában a teljes tartalom átskálázódik a nagy méretre, és onnan folytatunk mindent, ahol abbahagytuk, mindenféle akadás nélkül. Megnéznénk mondjuk mindezt a valóságban, de ehhez kéne egy valóban létező hajtogatós mobil ugyebár.

Emellett természetesen az Android Q már natívan támogatja az 5G hálózatokat, de ezen nem is kell csodálkozni. Ja, és jön az új divat, a sötét mód, ezt a szokásos lehúzható menüben egy pöccintéssel kapcsolhatjuk be, hogy ne folyjon ki a szemünk éjszaka. Ez egyébként az OLED kijelzős mobiloknak külön is jó, ugyanis itt a fekete területek tényleg tök feketék, nem világítja meg őket semmi, ezáltal sötét módban a telefon is kevesebbet fogyaszt.

Megvédünk a rossz, gonosz, csúnya mindenkitől

2018 legnagyobb informatikai trendje a biztonság és a személyes adatok védelme volt (helló, Facebook adatkezelési botrány és a többiek), értelemszerűen a Google is igyekszik minden szinten biztosítani a felhasználókat arról, hogy egyrészt senki nem juthat be a saját adatainkhoz, másrészt az adatok sem kerülhetnek ki a készülékünkből és a rendszerünkből. A telefon részletesebb beállításai között kiemelt helyre kerül a Privacy szekció, ahol mindent beállíthatunk azzal kapcsolatban, hogyan mentse és meddig tárolja az adatainkat az Android. Innen egyetlen gombnyomással törölhetünk is mindent magunkról, digitális lábnyomainkkal együtt.

Emellett a rendszer napi szintű használata során is lépten-nyomon odafigyel arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. Például, ha pizzát rendelünk egy alkalmazásból, akkor a címünk megadásakor a rendszer rákérdez, hogy megjegyezheti-e ezt az adatot, vagy az app bezárásakor felejtse szépen el.

Félig biztonsági, félig pedig kényelmi újítás, hogy a rendszer biztonsági frissítéseivel nem kell megvárnunk az időközönként kiadott nagyobb update-csomagokat, ezek over-the-air módon azonnal letölthetők, és ami még fontosabb, a telefon újraindítása nélkül települnek a háttérben.

A szülők kapnak külön egy gyerekfelügyeleti beállítási területet, ahol szépen megszabhatják, mennyit használhatja a drágalátos kölyök a telefont (az időlimit átlépése után csak az alapfunkciók élnek, például a hívás és a bejövő üzenetek fogadása), milyen appokat telepíthet, de neki is van lehetősége távolról "engedélyt kérnie" egy adott alkalmazásra, vagy épp egy kis extra mobilos időre.

Ne bújj bele egész nap!

A digitális jóllét semmiképp sem keverendő össze a jóléttel, nem gazdaggá tesz minket az új Android, inkább arra figyel oda, hogy tényleg jól legyünk a digitális világban. Szóval magyarra fordítva ne állandóan a kijelzőt bámuljuk. De ugyanide tartoznak azok a kiegészítő funkciók, amelyekkel fogyatékkal élőknek segít a rendszer, vagy épp a környezetünket kíméli meg attól, hogy a mi mobilozásunk következményeit kelljen elviselniük.

Valamelyest már ide tartozik a fent említett gyerekfelügyeleti funkció, a Family Link is, de a felnőttek is "önszabályozhatnak" az új Fókusz móddal. Ebben előre beállíthatják, melyik appok és funkciók tényleg fontosak egy adott időszakban, és melyek azok, amik csak elvonnák a figyelmüket, zavarnák őket - ezeket a mód bekapcsolt állapotában letiltja a rendszer. Ez egyébként ugyan az Android Q-val együtt érkezik ősszel, de visszamenőleg a P verzió alá is befrissül ugyanekkor.

Kiváló új funkció a Live Caption, amely tulajdonképpen egy rendszerszintű feliratozó: akár filmet nézünk a telefonon, akár podcastot hallgatunk, egy szövegbuborékban automatikusan megjelenik a beszéd tartalma (de persze magyarul még jó ideig ne várjunk ilyesmit). Ez egyrészt hallássérülteknek is nagyon hasznos, de ha fülhallgató nélkül indultunk el reggel és nem tudunk létezni a metrós sorozatnézés nélkül, akkor teljesen néma telefonon is tudjuk követni a film dialógusait. A megjelenő szöveget egyébként szabadon méretezhetjük és a kijelzőn is mozgathatjuk.

A Smart Reply szintén kényelmi funkció, kitalálja, hogy egy adott akció után mi történjen. A példában azt említették, amikor valaki SMS-ben küld egy címet, amit eddig nekünk kellett kimásolni, aztán megnyitni a Google Térképet, ide beilleszteni, és megnézni, hová is kéne menni. Ezt az öntanuló mesterséges intelligencia simán felismeri és az SMS megérkezése után már nyitja is magától a Térképet, benne az adott címmel.

Fontos egyébként, hogy egyrészt minden appnak és funkciónak igyekeztek csökkenteni a méretét, hogy kevés helyet foglaljon és így a fogyasztást is visszafoghatjuk némelyest. Emellett pedig, a személyes adatok védelmére visszautalva azt is sokszor elmondták, hogy az összes ilyen újdonságot a telefonokon hajtja végre a rendszer az öntanuló mesterséges intelligencia segítségével, tehát sem az általunk elmondottak, sem egyéb így feldolgozott információ nem kerül ki tőlünk. És ezért tényleg nem kell sok helyet áldozni, a Live Caption például mindössze egy 80 megabájtos csomag.

Az Android Q bétája jelenleg 12 gyártó készülékein érhető el, és természetesen a Google Pixel mobiljain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.