Hirdetés

AOC U28G2XU gaming monitor teszt – ha olcsó és gyors 4K kell a PC-dhez



|

Bántja a gamer szemedet a 60 Hz-es képfrissítés, de nem akarsz lemondani az ultra HD-ról, na és persze túl sokat sem fizetnél érte? Akkor ezt figyeld!

Hirdetés

Izgalmas időket élünk a monitorok világában, de míg az elmúlt időszak a full HD-felbontású panelek végletekig hajtásáról szólt, addig 2021 már a WQHD és a 4K éve. A WQHD még mindig ideális felbontás, 27-28 colos képátlóval akár munkára, játékra kiváló választás, főleg amiatt, hogy az ilyen monitorok ma már nem kerülnek sokba még akkor sem, ha 144/165 Hz-es képfrissítést választasz.

Hirdetés

De aki tényleg naprakész szeretne lenni, illetve kicsinek érzi asztalán a 27/28 colos képátlót, annak a 32 col a következő logikus lépcsőfok, ahol a 2560×1440 pixel már túlságosan kevés. Viszont a felhasználó (pláne a gamer) már csak olyan, hogy mindig többet akar, amit már megszokott, attól nem szeretne megválni. Ez azt jelenti, hogy hiába ugrana egy erős PC miatt Ultra HD felbontásra, a magas képfrissítést sem szeretné elveszteni. Ez pedig igen drága mulatság. Ezen szeretne változtatni az AOC.

Villámgyors 4K

Az AOC U28G2-es szériájából már jól ismert hazánkban is az alapmodell, amely 4K-s, ráadásul IPS-es panelt kapott, így képminősége kiváló, ám ára igen barátságos. Az egyetlen gond, hogy ez csupán 60 Hz-es, az pedig nem sokat számít, hogy az adaptív képfrissítést (FreeSync) kihasználhatod. A legújabb, U28G2XU modell ezen változtat, ugyanis a 4K-s felbontás és az IPS-panel mellett 144 Hz-es, adaptív képfrissítést is kínál, ami egyből a topligába repíti az új monitort.

A 4K@144 Hz nagyon csábító tulajdonság, ráadásul ehhez egészen vonzó, kifejezetten gamer külsőt álmodott az AOC. A rejtett káva vagány, bár a panelt bekapcsolva jól látszik, hogy valójában 7-8 mm kerettel azért számolnunk kell. A háttérvilágítás sem a legszuperebb, főként a két alsó sarokban láthatók foltok teljesen fekete kép esetén, ám cserébe a fényerő egészen jó, átlagosan 320 cd/m2 is lehet, a maximális pedig 400 nit feletti, emiatt a DisplayHDR 400-as szabványt is megszerezte az U28G2XU.

A vezérlést gondosan megtervezték a mérnökök, így sikerült 3 ms körüli válaszidőt elérni, az 1 ms MPRT-t inkább csak a marketingosztály írta ki a termék adatlapján. Az input lag is gameresen alacsony, emellett pedig 6 gaming módot kínál a beépített szoftver, amelyek között egyszerűen, a G-Menu windowsos szoftverrel is tudunk váltani. Ez igen hasznos tulajdonsága a monitornak, ugyanis az OSD-ben navigáláshoz sok-sok gombot kell nyomkodni a talpán kicsit mozgó monitor alján, ami messze nem olyan kényelmes és gyors, mint például egy joystickes megoldás.

A hardveres extrák terén a gyárilag kalibrált panelt kell kiemelnünk, továbbá a 4-portos USB 3.2 G1 hubot. A hangszórót már nem hirdetnénk ennyire lelkesen: van ugyan két darab, 3 wattos hangszóró, ám ezek csak háttérzörgésre elegendők, játékra, filmnézésre nem ajánljuk. Ennél sokkal jobb hír, hogy a monitor állványa nem csupán jól néz ki, támogatja a forgatást, magasságemelést, sőt, a pivot módot is.

A bemenetek között két HDMI és két DisplayPort van, ami okán igencsak elfogott minket az izgalom, ám ez sajnos nem tartott sokáig: ha a HDMI 2.1-es szabványú lett volna, most egészen biztosan ott díszelegne az értékelésen egy "ajánlott" plecsni, így viszont, hogy HDMI 2.0-val kell beérni, sajnos a PS5 és Xbox Series X tulajok kimaradnak a 60 Hz feletti mókából, vagyis ennyi erővel a feleennyiért beszerezhető régebbi modellt is választhatják. PC-seknek nincs miért aggódniuk, a DisplayPort 1.4-es, ami ugyan mindössze 120 Hz-es frissítést támogat 4K-s felbontásban, ám a DSC (Display Stream Compression) kiegészítéssel a 144 Hz sem akadály.

Mikor jön jól az U28G2XU?

Ha PC előtt ülsz és dolgozol, netezel, tanulsz, illetve játszol is, a 4K-s felbontás 32 colos képátlónál ideális igazán. 28 colon is nagyon jól mutat, de itt már a legtöbben némi rendszerszintű skálázást be fognak kapcsolni, ami nem rossz ugyan, sőt, a Windows 11-ben különösen jól sikerült, de azért a 100%-os skálázásnál az igazi minden programablak. 28 colon 4K-ban filmet nézni és játszani nagy élmény, mert borotvaéles képet kapunk, de hiába a mai szemmel már kicsinek ható kijelző, bivaly gépre lesz szükség a megfelelő sebességhez, pláne akkor, ha az U28G2XU 144 Hz-es frissítését is ki szeretnénk használni. Ezt Radeon esetén FreeSync Premiummal és GeForce-szal G-Sync kompatibilis módban is lehet aktiválni, sőt, közben a HDR-ről sem kell lemondanunk.

Miért hangsúlyozom a drága meghajtás szükségességét? Azért, mert az AOC U28G2XU egyik fő vonzereje, hogy a legolcsóbb 4K@144 Hz-es monitor ma a piacon, ami IPS-panellel szerelt, HDR-kompatibilis és 28 colos. A 230 ezer forint persze nem mindenkinek jelent "olcsót", sokak számára ennyit nem ér meg egy 28 colos monitor, ami érthető, ám az AOC úgy tud a legolcsóbb lenni ebben a gamer topligában, hogy közben túlságosan fájdalmas kompromisszumokat nem kell elszenvedned -

feltéve, hogy nem konzolhoz keresel gamer monitort.

A külső vagány és kellőképpen gamer, az állvány több irányban is engedi a mozgatást, a rejtett káva pedig modern. A gyenge hangzást és a Type-C hiányát nem tudjuk fájdalmas hibának vagy gondnak felróni, ezek nélkül lehet létezni a gamer monitorok világában, ennél sokkal fontosabb, hogy gyárilag egészen pontosan kalibrált a kijelző, hogy hatféle gaming üzemmódot kínál és Windows alól szoftverrel is irányítható. Az viszont már nem ennyire szép, hogy az OSD menü kezelése nehézkes, a háttérvilágítás foltos és főleg az alsó sarkokban bevilágít, a szép színeket produkáló, kiváló betekintési szögekkel rendelkező IPS-panel pedig nem túl jó a kontraszt terén. A HDR-felirat láttán joggal jöhetsz izgalomba, mert ez egyre fontosabb és a játékok alatt nagyon jól mutat, ám a HDR400-as szabvány épp csak a belépő, mellbevágó látványvilágra azért ne számíts, főleg a már említett alacsony kontraszt miatt. Végül a HDMI 2.1 hiánya az, ami miatt fanyaloghatnak a konzoltulajok, bár az tény, hogy egy hasonló, de már HDMI 2.1-es monitorért jelentősen többet kérnek ma még a gyártók.

Verdikt

Nem hibátlan az AOC U28G2XU monitora, de vitathatatlanul a legjobb árfekvésű 4K-s, 144 Hz-es, IPS-paneles, HDR-es gaming monitor ma a piacon, amelynek ugyan vannak gyengébb pontjai, de nagyon fájdalmas hibája nincsen - feltéve, hogy PC-hez keresel gamer monitort. Aki Ultra HD-ben szeretné elegánsan, de nem csillagászati áron átlépni a 60 fps-t (60 Hz-et), annak érdemes megfontolnia ezt a modellt, aki viszont a mellbevágóan szép HDR-re és a 4K-hoz optimálisabb 32 colra vágyik, illetve konzolhoz keres monitort, az nézelődjön tovább.

AOC U28G2XU

Ár: 230 900 Ft
Nem olcsó és nem is hibátlan az AOC U28G2XU monitora, de vitathatatlanul a legjobb árfekvésű 4K-s, 144 Hz-es, IPS-paneles, HDR-es gaming monitor ma a piacon, szigorúan PC-hez!
  • 28”, 4K, 144 Hz
  • IPS-panel, 3 ms GtG, W-LED
  • 320 cd/m2, 1000:1 kontraszt
  • 48-144 Hz VRR, DisplayHDR 400
  • magasságállítás, forgatható, dönthető, pivot mód
  • 2×HDMI 2.0, 2×DP 1.4
  • 4 portos USB hub, 2×3 W hangszóró
  • AOC G-Menu Windows szoftver
  • 45 W átlagos fogyasztás
PRO
  • IPS-panel
  • 4K@144 Hz
  • jó képminőség, alacsony input lag
  • HDR és VRR
  • gamer külső
Kontra
  • foltos háttérvilágítás
  • közepes kontraszt
  • gyenge HDR
  • csak HDMI 2.0
  • nehézkes OSD-irányítás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7616
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => AOC U28G2XU
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 195
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-09-30 10:56:56
    [gameinfo_webpage] => https://eu.aoc.com/en/gaming/products/monitors/u28g2xu-bk
    [gameinfo_tags] => aoc, gaming, gamer, monitor, teszt, 4K, U28g2xu
    [gameinfo_url] => aoc-u28g2xu
    [gameinfo_pro] => IPS-panel
4K@144 Hz
jó képminőség, alacsony input lag
HDR és VRR
gamer külső
    [gameinfo_kontra] => foltos háttérvilágítás
közepes kontraszt
gyenge HDR
csak HDMI 2.0
nehézkes OSD-irányítás
    [gameinfo_data] => 28”, 4K, 144 Hz
IPS-panel, 3 ms GtG, W-LED
320 cd/m2, 1000:1 kontraszt
48-144 Hz VRR, DisplayHDR 400
magasságállítás, forgatható, dönthető, pivot mód
2×HDMI 2.0, 2×DP 1.4
4 portos USB hub, 2×3 W hangszóró
AOC G-Menu Windows szoftver
45 W átlagos fogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 230 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem olcsó és nem is hibátlan az AOC U28G2XU monitora, de vitathatatlanul a legjobb árfekvésű 4K-s, 144 Hz-es, IPS-paneles, HDR-es gaming monitor ma a piacon, szigorúan PC-hez!
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 195
            [manufacturer_name] => AOC
            [manufacturer_url] => aoc
            [manufacturer_link] => http://www.aoc.com/
            [link] => /gyarto/aoc
        )

    [link] => /termekinfo/aoc-u28g2xu-7616.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => IPS-panel
            [1] => 4K@144 Hz
            [2] => jó képminőség, alacsony input lag
            [3] => HDR és VRR
            [4] => gamer külső
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => foltos háttérvilágítás
            [1] => közepes kontraszt
            [2] => gyenge HDR
            [3] => csak HDMI 2.0
            [4] => nehézkes OSD-irányítás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.