Hirdetés

Frissül a MacBook kínálat, de a kis MacBookot kivégzik



|

Kap néhány változtatást az Apple laptop-kínálata, az SSD upgrade pedig olcsóbb lesz. Egy modelltől pedig búcsúzni kell.

Hirdetés

Az Apple lassan felkészül az iskolakezdési időszakra - és igen, azt most hagyjuk is, hogy magyar körülmények között hányan vesznek MacBookot a suliba menő gyerekeknek. A nemzetközi Apple webáruházak némelyikében mindenesetre már megjelentek olyan opciók, ahol oktatóknak és diákoknak kedvezményes árak érhetőek el, vagy akár ingyen Beats fejhallgató jár egyes Mac és iPad váráslások mellé. Ennél azonban van néhány fontosabb változtatás is.

Hirdetés

Többek között megszűnik a 12 hüvelykes MacBook termékvonal, emellett pedig jelentősen leárazták a Mac termékvonal SSD upgrade-jének árait, még a csúcsmodellek, így a MacBook Pro és iMac Pro esetében is. A 13 hüvelykes MacBook Pro sorozatban eddig létezett egy valamivel olcsóbb, Touch Bar nélküli változat is, mostantól már csak az érintős kijelzőcsíkkal szerelt modelleket lehet elérni. Ez egyébként szépen ellentmond azoknak a korábbi híreszteléseknek, hogy az Apple-nek nem túlzottan jött be ez az egész Touch Bar divat, és lassan kihátrál majd a technológia mögül. A mostani frissítésben tehát az eddig belépő szintűnek számító, Touch Bar nélküli modellek helyére jöttek Touch Bar-osak, a nagyobb teljesítményű, nyolcadik generációs, 2,4 GHz-nél erősebb Intel processzorra épülő verzióknál nincs változás.

Emellett a két alsóbb szintű konfiguráció is kap Touch ID-re használható T2 biztonsági chipet és True Tone megjelenítést. Ezek közül a 128 GB SSD-vel szerelt változat 1299 dolláros áron startol. Mindkettőben új CPU dolgozik, alapesetben 1,4 GHz-es, 8. generációs Core i5, vagy upgrade esetén 1,7 GHz-es Core i7. Bármelyik processzort is választjuk, a grafika Intel Iris Plus Graphics 645. A RAM alapesetben 8 GB, de 200 dollárért 16 GB-ra növelhető. Az SSD szintén alapból 128 GB, és 200 dollárért lehet ezt megduplázni, de persze kérhetünk 400 dollárért 512 GB, 600 dollárért 1 TB vagy 1000 dollárért 2 TB opciót is.

A MacBook Air modelleknél kevesebb az újdonság. Egyrészt a belépő szint ára 1099 dollárra mérséklődött, és minden modell megkapja a True Tone-t. Minden más konfigurációs részlet változatlan, kivéve az SSD upgrade-ek árait. Mivel a legutóbbi MacBook Air sorozat tavaly októberben mutatkozott be, nem is vártunk itt nagyobb ráncfelvarrást, hiszen esélyesen idén ősszel érkezik majd ezen a téren nagyobb bejelentés.

És igen, akkor hangsúlyozzuk még egyszer, a 12 hüvelykes MacBook eltűnt a hivatalos online boltokból, szóval esélyesen ez a sorozat végleg befejezte pályafutását. Hogy lesz-e helyette ebben a méretben bármi, azt még nem tudni, mindenesetre arról már csiripelnek a madarak, hogy az őszi MacBook újdonságok közül néhányban végre kukázzák a sokak által utált pillangós billentyűzetet egy ollós megoldás kedvéért. Mindenesetre a mostani kínálatban minden modell a legutóbbi, ráncfelvarrott butterfly billentyűzetet kapta meg, ami állítólag jóval ellenállóbb, mint a korábbi változatok.

Érdemes emellett megnézni a többi MacBook modell USB upgrade árait is, ezeket ugyanis jelentősen lecsökkentette a cég. Eddig például egy 15 hüvelykes MacBook Pro esetében 512 GB-ról 1 TB-ra fejleszteni 400 dollárért lehetett, most pedig 200 dollárba kerül ugyanez. Még a 4 TB opció is 1400 dollárra csökkent 2800-ról. Az iMac, Mac Mini és Mac Pro modellek esetében is olcsóbbak az SSD upgrade-ek, az 512 GB-os 200, míg az 1 TB-os 300 dollár, viszont az eddigi legnagyobb, másfél terabájtos kategória megszűnt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.