Hirdetés

Berlinben megnéztük a legtrükkösebb notebookot



|

Volt már lapos, könnyű, szupererős, több kijelzős, de aki azt gondolta, a tervezők kifogytak az ötletekből, az téved. Ilyet még nem láttunk, de elsőre megkedveltük.

Hirdetés

A klasszikus notebook-kialakítás még mindig az egyik legjobb formátum, ha munkáról, utazásról, PC-használatról van szó. Bár van létjogosultságuk a hibrideknek is, azért ha tényleg teljes értékű gépet szeretnél, a hagyományos kialakítás a nyerő. Azonban ezen is lehet még mit fejleszteni, vagy legalábbis megbolondítani - pontosan ezt tették az ASUS mérnökei is.

Hirdetés

Mit tud a ProArt StudioBook One?

A ProArt-név eddig az ASUS profi monitorainál volt használatos, azonban most egy gép is megkapta - olyannyira, hogy a kijelző alsó, vékony káváján is ez a felirat virít. A zászlóshajóként bemutatkozó gép nem a legvékonyabb, sőt, nem is a legnagyobb kijelzővel szerelt, azonban messze a legerősebb. Az Intel Core i9-es CPU mellé ugyanis egy Nvidia Quadro RTX6000-es GPU került 24 GB VRAM-mal.

Ez jelenleg az egyetlen olyan notebook a világon, amibe ilyen erős grafikus chipet sikerült beépíteni.
Természetesen a 4K-s, Pantone-hitelesített, szuper képminőséget garantáló, 120 Hz-es kijelző mellett van itt szupergyors NVMe PCIe SSD-rendszer, akár 32 GB RAM, kiváló Wi-Fi és mindenféle port (például három Thunderbolt 3 USB-C), azonban a nagy kérdés az, hogy vajon az ASUS mérnökeinek hogy sikerült az, ami egyik konkurenciának sem?

A fedlap titka

A megoldás egy speciális mechanika, valamint a klasszikus notebook-elrendezés újragondolása. A fedlap hátulja, vagyis a kijelző mögötti lap ugyanis felnyitáskor 4,57 fokos szögben alulról indulva megnyílik, ami egészen speciális hűtési megoldást tesz lehetővé. De nem ám a kijelzőt kell hűteni - ez hatalmas trükkel a melegedő alkatrészeket, vagyis a CPU-t és a GPU-t a kijelző mögötti részre helyezte az ASUS, majd egy komoly, űrkutatásból átemelt titánium ötvözetből készített hűtést is készített hozzá. Ezáltal az alsó részben kényelmesen elfér a nagy akkumulátor és minden egyéb komponens.

Sikerült pár percre meg is kaparintanunk a gépet, és amitől tartottunk, szerencsére nem igazolódott be: a gépet kinyitva nem lesz fejnehéz, vagyis nem dől hátra. A gép ára persze a csillagos egekben tanyázik, amely a speciális kialakítás mellett az RTX6000-es Quadro GPU-nak is köszönhető, azonban tény, hogy ennél erősebb laptopot nem kapsz, ha CAD/CAM, játékfejlesztés, szerkesztés stb. munkád van és mobilis, de bivalyerős gépre vágysz.

A gépnek egyébként érkezik egy StudioBook X nevű változata is, amelyben még gyorsabb a Wi-Fi (itt már Wi-Fi 6 kompatibilitást találunk), a processzor Intel Xeon (E-2276M) vagy Core i7 (9750H), a grafikus vezérlő pedig Quadro RTX 5000 16GB GDDR6 VRAM-mal. Itt már akár 6TB tárhelyet is összelegózhatunk (NVMe / SSD / HDD mixben), és a RAM is elszállhat akár 128 gigabájtig. Ezeken felül az X modellre átemelték a ZenBookok kijelzős tapipadját, a ScreenPad 2.0-t is.

Jól láthatóan a MacBook Pro csúcsmodelljei kaptak konkurenciát pont akkor, amikor már erősen pletykálnak arról, miszerint az Apple épp egy 16 hüvelykes MacBook Pro kiadását tervezi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.