Hirdetés

Asus ROG Strix X470-F Gaming teszt: újratöltött AMD Ryzen



|

A tavalyi meglepően jó Ryzen-indulás után nem dőlt hátra az AMD, így máris elkészült az új generációs chipkészletekkel és processzorokkal. Leteszteltük a legújabb AM4-es lapot, az X470-et.

Hirdetés

Amilyen kilátástalan helyzetben volt 1,5-2 évvel ezelőtt az AMD a processzorok világában, annyira nagy elánnal hajtja most legnagyobb konkurensét, az Intelt. A tavalyi Ryzen processzorcsalád és AM4-es platform telitalálatnak bizonyult, ráadásul azóta az árak folyamatosan csökkennek, így hiába a jelentősen megerősített 8. generációs Intel platform, az AMD megoldásai versenyképesek minden árszegmensben. Az egy év arra is elegendő volt az AMD-nek, hogy máris kiadja a következő generációs, Ryzen 2 processzorokat, valamint az ezekhez társított új chipkészleteket. Tesztlaborunkba az Asus X470-es alaplapja jutott el elsőként. A chipkészlet számozásából könnyen kitalálhatod, hogy az új család legerősebb tagjával van dolgunk, amely köré az Asus mérnökei egy gamer dizájnnal megáldott, de elérhető árú, középkategóriás lapot terveztek.

 

Hirdetés

Elő a nagyítóval!

Amilyen sok részlet kiszivárgott megjelenés előtt az új Ryzen 2-ről, illetve más AMD fejlesztésekről, az X470 annyira titokban maradt - egyszerűen nem volt olyan műszaki adatlap vagy rosszul időzített hirdetés, amelyből megtudhattuk volna, mire is számítsunk. El is indultak az álhírek inkompatibilitásról, PCIe 4.0-áról és egyéb, lehetetlen megoldásokról, de szerencsére ezeket nem hittük el, inkább megvártuk, hogy egy működő, végleges alaplap érkezzen hozzánk.

Az X470 elődje egyértelműen az X370, és a legfontosabb, hogy a kompatibilitás nem változott: a foglalat továbbra is AM4, vagyis minden Ryzen és Athlon 7 használható az új AMD chipkészlettel is. A felépítés sem változott drasztikusan, az X470 egyetlen déli hídként üzemel és négyvonalas PCIe 2.0-ával kapcsolódik a processzorhoz. Itt máris sokan csalódottak lehetnek és nem alaptalanul. A leghihetőbb pletyka az volt, hogy az X470-es chip végre PCIe 3.0-ára vált, azonban ez nem történt meg, így az X470-F Gaming ROG Strix lapon a nem a processzorba kapcsolt foglalatok továbbra is csupán PCIe 2.0 szabványra képesek. Ez persze nem szabad szemmel is észrevehető lassulást jelent, de azért bosszantó a tudat, hogy könnyedén lehetett volna már 3.0 is a PCIe az új lapokon.

A déli hídban sem tudunk egyéb extrákról beszámolni, a RAID-képes SATA6G kapcsolatok mellett ismét kapunk USB 3.1 Gen2-t és sok-sok Gen1-et, SLI/CFX-támogatást, XFR-t az extra CPU-turbóért és a videokimeneteket is támogatja, amennyiben olyan CPU-t (APU-t használunk). Utóbbinál ismét sokan reménykedtek, hogy egységesen mindenhol a HDMI 2.0 terjed el, ám ez elmaradt, az X470-F Gamingen is be kell érnünk a HDMI 1.4b-vel és DP 1.2-vel.

 

Az a bizonyos Asus-fűszer

De szerencsére nem csupán egy déli híd határozza meg, hogy mire képes egy alaplap - az Asus mérnökeire pedig tényleg nem panaszkodhatunk, mert ismét kitettek magukért. Az X470-F Gaming fekete lapján szuperül mutat az óriási, RGB LED-szalaggal megvilágított takarólemez, ahogy a déli híd hűtésére szolgáló hűtőborda is vagány külsőt kapott. Itt fontos kiegészítésként megjelent a bordához kapcsolódó M.2 hűtőlap, így a villámgyors M.2 NVMe SSD-nk nem fog túlmelegedni. Az új generációs tárolóból akár kettőt is beépíthetünk gépünkbe, ugyanis már két ilyen foglalat áll rendelkezésünkre.

Szintén fontos, jövőbemutató újdonság az előlapi USB 3.1 Gen2 kivezetés, ráadásul egy ASMedia chip segítségével a hátlapon is kapunk két ilyen, Type-A csatlakozó mögé rejtett szolgáltatást. Apropó hátlap: ennek takarólapját érdekes módon előre az alaplapra rögzítette a gyártó, ami kényelmes, de mindenképpen érdekes megoldás.

A Ryzen 2 CPU-k támogatása ugyebár hivatalosan is garantált a régebbi, például X370-es AM4 lapokon, de BIOS-frissítésre mindenképpen szükség lesz. Nos, itt ezt már gyárilag megkapjuk, sőt, az X470-F Gaming az új CPU-kal akár 3466 MHz-es DDR4 tuningmódra is képes az eddigi 3200 MHz-es helyett. Szintén megkapjuk az SLI/CFX-támogatást, sőt, x8/x8 leosztást is támogat az alaplap. Az nem is lehet kérdéses, hogy a LAN-vezérlő és az Audio részleg minőségi, előbbi egy gigabites LAN chip, utóbbi pedig az ALC1220A kodekre épített SupremeFX megoldás jó minőségű erősítőrésszel.

A hűtéssel egészen biztosan nem lesz gondunk, teljes körű vízhűtés-támogatást élvezhetünk és összesen 7 darab csatlakozót használhatunk, amelyeket a BIOS-ból vagy windowsos programból is beállíthatunk.

Nem is lenne gamer és ROG Strix a lap, ha nem lenne rajta világítás. A hátlapi kivezetéseket takaró lemez csodálatosan világít a szivárvány minden színében, ráadásul ez a világítás is Aura Sync kompatibilis, így minden más, világító Asus komponenssel összehangolható. Ez azonban még csupán a kezdet, a lapon további két RGB-szalaghoz tartozó csatlakozót kapunk, illetve külön kiegészítésként egy addressable tűsort is. Ez utóbbi azért érdekes, mert külön felhasználva jobb kompatibilitást biztosít, hogy akár 60 LED-et tudjunk egyesével is felprogramozni. Végül még a megerősített PCIe x16 foglalatot kell megemlítenünk, illetve a továbbra is barátságos, de kellően részletes és gyors BIOS-t.

 

Teszt és csalódás

A sebességméréseket DDR4-2666-os RAM modulokkal, SATA SSD-vel, Radeon R9 380X-szel és Ryzen 5 1600-as CPU-val végeztük Windows 10 x64 OS alatt. Az eredmények azt mutatják, hogy az X470-es, vadonatúj lap semmivel sem lassabb, mint elődei, bár ha ez történt volna, nem is hittük volna el (vagy bétás BIOS-ra fogjuk). Ugyanakkor nem is gyorsabb náluk szinte semennyivel, ami viszont némileg csalódás. Az AMD annyit közölt, hogy az új X470 chip (mivel csak egyetlen chip a chipkészlet) kevesebbet fogyaszt elődjénél, ám alig pár wattban mérhető, aminek asztali PC esetében nem sok jelentősége van.

Ha az AMD oldalát nézzük, mi őszintén csalódtunk: a déli hídból érkező PCIe vonalak továbbra is csupán 2.0 szabványúak, nincsen több USB 3.1 Gen2, nem kaptunk látványos és/vagy hangzatos újdonságot, sőt, esetünkben még a HDMI és a DP kimenetek sem váltottak feljebb. A Ryzen 2 támogatás szép, a nem sokkal magasabb árnak is örülünk, de ez akkor is túl kevés, ha csupán egy év volt a fejlesztésre, tesztelésre, gyártásra.

Az Asus mérnökei igyekeztek is megindokolni, hogy miért is jobb választás az X470 az X370-es lapjuknál. Az új modell dizájnja ha lehet, kicsit még menőbb, a hűtés alapos, az M.2 páncélnak nagyon örülünk és az előre applikált hátlapi panel is praktikus. A sebesség nem csökkent, a stabilitás példás és a világítás terén is sikerült kicsit újítani.

Ennyi változás ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy egy X370-es lapot vagy akár egy jobb, B350-es modellt X470-re cseréljünk. Aki azonban most épít AM4-es Ryzen-alapú gépet - legyen az Ryzen 1 vagy 2 - annak érdemes megfontolnia az X470-es modellt az előző generáció helyett. Sebességben ugyanazt kapja, és ha az árak is nagyjából megegyeznek, elkönyvelhet grátiszként néhány extra, továbbfejlesztett alaplapi szolgáltatást. Nem lepődnénk meg, ha a teljes, 4-es széria megjelenése után rövid időn belül kikopnának a piacról a 300-as AMD chipkészletre épülő AM4-es lapok.

Asus ROG Strix X470-F Gaming

Ár: 64 990 Ft Ft
Az új modell dizájnja ha lehet, kicsit még menőbb, a hűtés elegendő, az M.2 páncélnak nagyon örülünk és az előre applikált hátlapi panel is praktikus.
  • AM4 foglalat
  • X470 chipkészlet
  • 4×DDR4-3466 OC
  • 3×PCIe x16, 3×PCIe x1
  • 6×SATA6G
  • 2×M.2
  • 2-utas SLI/3-utas CFX
  • Intel GbE LAN
  • ROG SupremeFX S1220A hang
  • 1×(Gen1) Type-C/3×USB 3.1 Gen2 Type-A
  • 7×USB 3.0
  • 4×USB 2.0
  • HDMI 1.4, DP 1.2
  • 7 darab ventilátorcsatlakozó
  • 64 990 Ft
PRO
  • jó dizájn
  • hatékony hűtés
  • látványos, szinkronizálható világítás
  • sok csatlakozó
  • előlapi USB 3.1 Gen2
  • M.2 hűtőlap
Kontra
  • kevés újdonság az elődhöz képest
  • csak az egyik M.2 teljes értékű
  • a hátlapi Type-C csak USB 3.1 Gen1
  • nincsenek alaplapi kapcsolók és POST-kijelző
  • az alsó borda nem világít
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6142
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => Asus ROG Strix X470-F Gaming
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2018-04-12 17:26:30
    [gameinfo_webpage] => www.asus.hu
    [gameinfo_tags] => Asus, ROG Strix, X470, AMD, AM4, Gaming
    [gameinfo_url] => asus-rog-strix-x470-f-gaming
    [gameinfo_pro] => jó dizájn
hatékony hűtés
látványos, szinkronizálható világítás
sok csatlakozó
előlapi USB 3.1 Gen2
M.2 hűtőlap
    [gameinfo_kontra] => kevés újdonság az elődhöz képest
csak az egyik M.2 teljes értékű
a hátlapi Type-C csak USB 3.1 Gen1
nincsenek alaplapi kapcsolók és POST-kijelző
az alsó borda nem világít
    [gameinfo_data] => AM4 foglalat
X470 chipkészlet
4×DDR4-3466 OC
3×PCIe x16, 3×PCIe x1
6×SATA6G
2×M.2
2-utas SLI/3-utas CFX
Intel GbE LAN
ROG SupremeFX S1220A hang
1×(Gen1) Type-C/3×USB 3.1 Gen2 Type-A
7×USB 3.0
4×USB 2.0
HDMI 1.4, DP 1.2
7 darab ventilátorcsatlakozó
64 990 Ft
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 64 990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az új modell dizájnja ha lehet, kicsit még menőbb, a hűtés elegendő, az M.2 páncélnak nagyon örülünk és az előre applikált hátlapi panel is praktikus.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-strix-x470-f-gaming-6142.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó dizájn
            [1] => hatékony hűtés
            [2] => látványos, szinkronizálható világítás
            [3] => sok csatlakozó
            [4] => előlapi USB 3.1 Gen2
            [5] => M.2 hűtőlap
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kevés újdonság az elődhöz képest
            [1] => csak az egyik M.2 teljes értékű
            [2] => a hátlapi Type-C csak USB 3.1 Gen1
            [3] => nincsenek alaplapi kapcsolók és POST-kijelző
            [4] => az alsó borda nem világít
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.