Hirdetés

ASUS TUF Gaming A15 teszt: a játékra termett hibrid laptop



|

Az új TUF gamernotebook kívül-belül forradalmi újdongásokat hoz és ez nem holmi marketingmaszlag, hanem valódi megújulás, ami főként az AMD új processzorának köszönhető.

Hirdetés

Egyre ritkábban fordul elő a laptopok világában, hogy igazán korszakalkotó újításról beszélhetünk. Évről évre élvezhetjük az evolúciós fejlődés apró előnyeit, de hiába szajkózzák a marketingesek és a reklámok, igazi áttörésnek csak ritkán lehetünk haszonélvezői. Az AMD 7 nm-es Ryzen mobil CPU-i azonban meglepően jól sikerültek, amely köré az Asus tapasztalt mérnökei gyorsan építettek is egy megfizethető gamernotebookot.

Hirdetés

Előzés AMD-vel

2019-ben vonzó áron dobta piacra az Asus a TUF 505-ös gamerlaptopját, amelyben egy AMD Ryzen processzor mellé épített GeForce GPU-t. A párosítás bevált, a gép szépen fogyott és népszerű is lett hazánkban is, de azért ehhez kellett a vonzó ár is, hogy le lehessen nyelni a Ryzen néminemű teljesítmény- és fogyasztásbeli hátrányát a Core i5/i7 CPU-khoz képest.

Az idei, FA506IV-os TUF ezt a receptet követi, azonban a processzor immáron a legújabb, 7 nm-es AMD Ryzen 7 4800H központi egység. Ez fizikailag 8 darab, teljesen új CPU-magot jelent, amely 16 programszállal boldogul egyszerre, ráadásul akár 4,2 GHz-ig képes felgyorsulni. Az asztali Ryzen 3000-es processzoroknál már elsöprő sikert aratott Zen 2-es magok mellett a CPU része még a duplacsatornás, DDR4-3200-as memóriavezérlő és egy Radeon Vega GPU is. Utóbbitól nehogy túl sokat várjon bárki is, mert hiába a Radeon elnevezés és az új CPU, azért ez csupán 2-3× erősebb, mint egy Intel UHD Graphics chip. Ez a modul azért fontos, mert a laptop a felhasználástól függően visszakapcsolhat ide, ezzel a fogyasztás jelentősen csökkenhet akkumulátoros működés esetén. Amint játékra kerül a sor, a Radeon iGPU azonnal lekapcsol és átadja a terepet a már bizonyított Nvidia GeForce RTX 2060-as GPU-nak. Ez teljes értékű (nem Max-Q) példány, azonban még nem is a Super kiadás (aminek bejelentése és bevezetése egyelőre nem is teljesen tisztázott).

Az általunk tesztelt TUF Gaming A15-ös notebook egy kimaxolt modell, vagyis 32 GB RAM és 1 TB-os SSD is került bele. Ez a kombináció az SSD-t tekintve 2020-ban nem is akkora túllövés, azonban a 32 GB RAM talán még túlzás egy gamergépbe - 16 GB bőségesen elegendő. Sajnos a sok-sok nehezítő tényező az árra kissé rányomta a bélyegét, így éppen 500 ezer forint alatt indít ez a TUF gép, de persze ahogy rendeződnek a dolgok, csillapodhatnak az árak is. Bár ez nem vigasztalhat senkit sem, de a kellemetlen drágulás nem csupán ezt a gépet és nem csupán az AMD-s laptopokat érinti. Na de következzen inkább a gép teljesítménye!

Egyik szemünk nevet…

Azonban még előtte jöjjön néhány fontos részlet. A belső értékekkel kezdtük, de a külső miatt is érdemes bevásárlólistádra felvésni a TUF FA506-ot. A fém fedlap tetszetős (és a TUF-jel nem világít, ami szerintünk így határozottan jól néz ki), a vékony káva és a többfunkciós Type-C port is mind hasznos kiegészítések. A full HD-felbontású VA-paneles kijelző matt bevonatot kapott és 144 Hz-en képes az adaptív (G-Sync Compatible) frissítésre, ami egy RTX 2060-nal már jó pár játéknál kihasználható. Az RGB háttérvilágításos billentyűzetre nem lehet egy rossz szavunk sem és a touchpad fizikai gombjai is kedvünkre valók. Külön jó hír, hogy végre a jobb oldalra is került csatlakozó, még akkor is, ha ez csupán egy szimpla USB port.

A határozottan nem csúcskategóriás, tehát barátságos(abb) árazású TUF-nak azért néhány gyengébb pontja is akad. Nagy bánatunkra például a Realtek hálózati rész a tavalyi, vagyis elavult: a gigabites LAN nem gamer-osztályú, a WLAN vezérlő pedig nem Wi-Fi 6-os. A Type-C portnak is csak mérsékelten tudunk örülni, ugyanis PD-töltésre nem képes (ez a ROG Zephyrusok kiváltsága egyelőre). Sajnos a nagy tárhelyet kínáló SSD sem volt kimondottan fürge, továbbá jó lenne végre minden laptopon alkalmazni a kényelmes és biztonságos, Windows Hello-kompatibilis ujjlenyomat-olvasót. A hűtés terhelés alatt jól hallhatóan felbúgott, amin persze még lehet finomítani BIOS-frissítéssel, azonban a gamergép létére vékonyka hangzáson nem igazán. De nézzük azt, ami miatt olyan nagyon fontos ez a laptop: a sebességet!

Tökéletesített TUF-recept

Méréseinken hamar kiderült, hogy a vadonatúj AMD Ryzen 7 4800H processzor van olyan erős, hogy az Intel Core i7/i9-9000H szériát egyszerűen földbe tiporja, főként akkor, ha többszálú feladat-végrehajtásról van szó. Ez az erő a játékok alatt is kapóra jön, sőt, egyre fontosabb lesz az új megjelenésekkel, így pedig hasznos, hogy a 15,6"-os, full HD-s, matt, VA-paneles kijelző 144 Hz-es frissítésre képes.

A tesztek során - különösen a CineBench R15/R20-nál nagyon fontos jelenségre is figyelmesek lettünk. A processzort 100%-osan terhelő alkalmazás többszöri futtatása során az eredmények szórása sokkal kisebb volt, mint az Intel Core i7-es gamerlaptopoké, vagyis a Throttling-jelenség nem sújtja látványosan ezt a Ryzen 7 4800H-val szerelt gépet. A játékteszteknél mindegyik cím stabilan 60 fps felett teljesített, de volt olyan is, amely a 100 fps lélektani határt is átlépte (Strange Brigade) ultra részletesség mellett. Mindezt tette úgy, hogy még mindig középkategóriáról beszélünk.

Kívül masszív, belül nagyon erős és száguld rajta minden játék, grátiszként pedig az üzemidő sem rossz.

Az üzemidőt sem szabad kifelejteni az értékelésből. Teljes terhelés mellett (PCMark8) a gép több mint 3 órát bírt, mire 20%-ra merült az akkumulátora. Ez gamernotebookok között nagyon barátságos és az előző generációs ryzenes TUF-okhoz képest jelentős - közel 1 órás - javulás. Kevésbé megterhelő irodai munka, tanulás során ennek akár a dupláját is kipréselheted a gépből.

A szuper, valóban hasznos sebességnövekedés ellenére nem szabad megfeledkezni a gép kisebb-nagyobb hiányosságairól sem, azonban a nagyjából 500 ezer forintos ár (a jelenlegi, magas euró árfolyam és drága szállítás stb. mellett) vonzó is lehet egy ilyen, komoly játékra is nyugodt szívvel ajánlható gamerlaptopért.

Asus TUF Gaming A15 (FA506IV)

Ár: 496 000 Ft
Kívül masszív, belül nagyon erős és száguld rajta minden játék, grátiszként pedig az üzemidő sem rossz. Ehhez mérten ára is reális.
  • AMD Ryzen 7 4800H CPU
  • 32 GB DDR4 RAM/1 TB NVMe SSD
  • Nvidia GeForce RTX 2060 GPU
  • 15,6”, FHD, VA, matt, 144 Hz kijelző
  • 1×Type-C Gen2, 2×USB 3.1 Gen1, 1×USB 2.0, HDMI 2.0b, Wi-Fi 5, GbE
  • 5480 pont PCMark10
  • 4045 pont CineBench R20
  • 88 fps Far Cry 5
  • 6356 pont 3DMark Time Spy
  • 67,9 fps Gears 5
  • 79,4 fps Deus Ex: MK
  • 6252/2633 pont FF:XV
  • 75 fps Shadow of the Tomb Raider
  • 102 fps Strange Brigade
  • 184 perc üzemidő
  • 360×256×22,8-24,3 mm, 2,3 kg
PRO
  • új és erős Ryzen CPU
  • GeForce RTX 2060 GPU
  • kiváló teljesítmény
  • 144 Hz-es kijelző
  • jó üzemidő
  • dizájnos ház
  • jó billentyűzet
  • Type-C
  • minimális throttling
Kontra
  • elavult hálózatos rész
  • vékony hangzás
  • nincsen ujjlenyomat-olvasó
  • a ház több része még műanyag
  • nincsen Type-C PD-töltés
  • lehetne halkabb a hűtés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6982
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus TUF Gaming A15 (FA506IV)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-04-23 17:32:10
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/15725
    [gameinfo_tags] => Asus, TUF, gaming, gamer, laptop, teszt, ryzen, amd, nvidia, geforce, rtx
    [gameinfo_url] => asus-tuf-gaming-a15-fa506iv
    [gameinfo_pro] => új és erős Ryzen CPU
GeForce RTX 2060 GPU
kiváló teljesítmény
144 Hz-es kijelző
jó üzemidő
dizájnos ház
jó billentyűzet
Type-C
minimális throttling
    [gameinfo_kontra] => elavult hálózatos rész
vékony hangzás
nincsen ujjlenyomat-olvasó
a ház több része még műanyag
nincsen Type-C PD-töltés
lehetne halkabb a hűtés
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 7 4800H CPU
32 GB DDR4 RAM/1 TB NVMe SSD
Nvidia GeForce RTX 2060 GPU
15,6”, FHD, VA, matt, 144 Hz kijelző
1×Type-C Gen2, 2×USB 3.1 Gen1, 1×USB 2.0, HDMI 2.0b, Wi-Fi 5, GbE
5480 pont PCMark10
4045 pont CineBench R20
88 fps Far Cry 5
6356 pont 3DMark Time Spy
67,9 fps Gears 5
79,4 fps Deus Ex: MK
6252/2633 pont FF:XV
75 fps Shadow of the Tomb Raider
102 fps Strange Brigade
184 perc üzemidő
360×256×22,8-24,3 mm, 2,3 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 496 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Kívül masszív, belül nagyon erős és száguld rajta minden játék, grátiszként pedig az üzemidő sem rossz. Ehhez mérten ára is reális.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-tuf-gaming-a15-fa506iv-6982.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => új és erős Ryzen CPU
            [1] => GeForce RTX 2060 GPU
            [2] => kiváló teljesítmény
            [3] => 144 Hz-es kijelző
            [4] => jó üzemidő
            [5] => dizájnos ház
            [6] => jó billentyűzet
            [7] => Type-C
            [8] => minimális throttling
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => elavult hálózatos rész
            [1] => vékony hangzás
            [2] => nincsen ujjlenyomat-olvasó
            [3] => a ház több része még műanyag
            [4] => nincsen Type-C PD-töltés
            [5] => lehetne halkabb a hűtés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.