Hirdetés

Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED teszt – OLED-kettőslátás



|

A holnap laptopjaként hirdeti új csodagépét az Asus. Kipróbáltuk, hogy tényleg a kétkijelzős notebook reformálja-e meg a csúcskategóriát.

Hirdetés

Mennyei kék - már színárnyalata is azt sugallja, hogy nem akármilyen gépet alkottak az Asus mérnökei. A ZenBook legújabb zászlóshajójának célja, hogy a tartalomgyártók minden álmát valóra váltsa - bármi áron. A gyártó nem is fukarkodott az extrákkal és a konfiguráció összeállításánál sem szégyenlősködött, ami persze a vételáron is meglátszik.

Duplán produktív

Kecses vonalvezetésű és abszolút prémium hatású a ZenBook Pro Duo, amit természetesen alumínium házba csomagoltak. Az igazi meglepetés a gép fedelének felnyitásakor ér: nem csupán a fő kijelző lenyűgöző, de a billentyűzet fölött egy másodlagos panel is helyet kapott, ami ráadásul szintén automatikusan felnyílik, ahogy kihajtod a fedlapot. Az elsődleges, 15,6 colos OLED-panel 4K-s felbontású, 440 nit fényerőre képes, HDR-t támogat és Pantone hitelesített, valamint érintésérzékeny és kezeli a Stylusokat is.

A másodlagos érintőkijelző felbontásban igazodik az elsődlegeshez (3840×1100), ám sajnos ez már nem OLED, ami alacsonyabb fényerőt és eltérő színárnyalatokat jelent. A speciális zsanér egy mérnöki remekmű, a gép gyönyörű összhangban nyílik és emelkedik el. A másodlagos kijelző, vagyis a ScreenPad Plus kihajtásának nem csupán ergonómiai szempontjai vannak, a hűtésben is nagy szerepe van ennek az extra szellőzésnek.  A szokatlan elrendezést már a most tesztelt UX582-es modell elődeinél is láthattuk, amúgy pedig az Nvidia Max-Q dizájnban jelent meg elsőként a lentre helyezett billentyűzet+touchpad elrendezés.

Bivalyerős munkagép

A ZenBook Pro Duo-n éjjel-nappal Excelt és Wordöt futtatni bűn:

ez a gép a nehézsúlyú tartalomgyártó programokhoz lett hangolva,

mint a videoszerkesztők, renderelők, modellező programok. A gépet a 10. generációs Intel Core CPU-k legerősebbike, a Core i9-10980HK hajtja, amelyhez 32 GB RAM és 1 TB-os NVMe SSD csatlakozik. A Wi-Fi 6 vezérlő mellett sajnos LAN nincsen, van viszont egy GeForce RTX 3070-es GPU 110 wattos GDP-vel és 8 GB VRAM-mal. Ez a GPU az egyik legerősebb mobil grafikus chip, emellett az Nvidia Studio előírásainak is megfelel, ami a tartalomgyártás szempontjából fontos.

Hirdetés

A másodlagos ScreenPad Plus-t is ez a GPU vezérli, de az Asus nem hagyta a Windows 10-re a kihasználását, amit jól is tett. A ScreenXpert 2 vezérlőszoftver extra funkciókkal bővíti a Windows Aero kezelőfelületet, így sokkal könnyebb pár pöccintéssel és kattintással átrendezni a két kijelző ablakfelosztását. Joggal mondhatod, hogy egy másodlagos monitort csatlakoztatni olcsóbb és az asztalfelület is nagyobb, ám ennek az elrendezésnek megvan az a vitathatatlan előnye, hogy egyrészt mobilis, másrészt a fő kijelzőt lefelé egészíti ki, ami például vezérlési panelek, idővonal, kódrészletek és egyéb extra tartalmak megjelenítésére kifejezetten előnyös.

Ez különösen a tartalomgyártásnál fontos, de például a játékstreamelők is hasznát vehetik az extra asztalfelületnek (pl. chat és kamera képe). Ahhoz, hogy valóban hatékonyan használd ki ezt a kijelzőt, sok gyakorlásra és tanulásra lesz szükséged, néhány ablakátrendezési trükk szokatlan lesz. Beépített ScreenPad Plus támogatással egyelőre kevés program dicsekedhet, de azért az Adobe néhány, nagyobb programját már sikerült behúznia az Asusnak.

A gép oldalán többször is találkozhatsz hűtőráccsal, amire szükség is van ilyen erős konfigurációnál. Azért portokból sincs hiány, bár nem titkoljuk, hogy kicsit többre számítottunk. A két Thunderbolt 3 nagyszerű, legyen szó Type-C töltésről, videókimenetről vagy adatátvitelről - kár, hogy nem egyből TB4-es szabványt kapunk (ez a 11. generációs platform kiváltsága). Ezek mellett mindössze egy szem normál USB portot kapsz, ami viszont kevés, és a már említett LAN mellett az SD-kártyaolvasót is kénytelen leszel külső perifériával megoldani. A HDMI kimenet viszont már 2.1-es szabványú, ami jó hír, ahogy a gép meglepően jó hangzása és az arcfelismerős kamera is tetszett, a NumerPaddal feljavított touchpad pedig hasznos, csak szokni kell. Itt az érzékenységgel nem volt gondunk, de a szokatlan arány és elhelyezés miatt ne csodálkozz, ha néha még a csuklótámasz közepét kezded el automatikusan masszírozni ujjaiddal.

Különc luxus

A Pro Duo 15 OLED számítási teljesítményéről nincs mit mondanunk, akár profi videoszerkesztésre, modellezésre, renderelése is tökéletes, ha pedig kikapcsolódnál, az összes játék szépen fog futni rajta. Ez az RTX 3070 érdeme, de azért hozzá kell tennünk, hogy ez a mobil GPU hiába 110 wattos GDP-vel rendelkezik (fogyasztási, hőtermelési plafon), azért nem mindegyik AAA-játék fog 60 fps-sel futni natív 4K-ban. Szerencsére ilyenkor elérhető jó pár játékban a DLSS 2.0 és szimpla felskálázást is bevethetsz.

A RAM bőségesen elegendő, az SSD pedig hozza azt a 3 GB/s szekvenciális tempót, amire a PCIe 3.0 x4 interfész képes. Sajnos további tároló beépítésének nincsen hely a gépen belül. A másik, amit hiányoltunk, az a LAN-vezérlő, bár ezt USB-átalakítóval könnyedén orvosolhatsz, ahogy az SD-kártyaolvasót is. A billentyűzet viszont kényelmes: bár kicsit zsúfolt, azért taktilis tulajdonságai kiválók és a háttérvilágítás is hasznos - ja és gyári magyar szitázása is van.

Verdikt

Különc gép az Asus ZenBook Pro Duo UX582, emellett pedig egy igazi erőgép megpakolva szupererős komponensekkel. Az ergonómián sokat dob az ötletes zsanérkialakítás, az állvány és a csuklótámasz, a másodlagos kijelző kihasználásában pedig nagy segítségedre lesz az Asus segédprogramja, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell néhány napot, hetet tanulnod az egyedi ablakkezelést. A magnézium-alumínium ötvözetű ház masszív és elegáns, pont olyan, amilyet egy 1,2 millió forintos géptől el lehet várni.

Ugyanakkor az eltérő típusú kijelzőpanelek nem mindenkinek fognak tetszeni, a furcsa 2. kijelzőt szokni kell, nincsen SD-kártyaolvasó és LAN, valamint a TB szabvány sem a legújabb. Az üzemidő sem kápráztatott el különösebben, igaz, ezt két aktív kijelzővel, közepes terhelés közben produkálta az UX582, ami azért nem rossz eredmény. A csillagászati ár miatt csak annak tudjuk ajánlani a ZenBook Pro Duo legújabb modelljét, aki biztos abban, hogy kihasználná a speciális 2. érintőkijelzőt.

ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)

Ár: 1 199 900 Ft
Csak annak tudjuk ajánlani a ZenBook Pro Duo legújabb modelljét, aki biztos abban, hogy kihasználná a speciális 2. érintőkijelzőt.
  • Intel Core i9-10980HK CPU
  • GeForce RTX 3070 GPU (110 W)
  • 32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 15,6” 4K, OLED, fényes érintőkijelző
  • 14” H4K IPS ScreenPad Plus érintőkijelző
  • 2×TB3, 1×USB 3.2 G2, HDMI, Wi-Fi 6
  • 5624 pont PCMark10
  • 8165 pont 3DMark Time Spy
  • 3087/2965,1 MB/s SSD olvasás/írás
  • 168 perc üzemidő
  • 360×249×21,5 mm, 2,34 kg
PRO
  • egyedi kétkijelzős dizájn
  • OLED
  • stylus-támogatás
  • erős hardver
  • ergonomikus
Kontra
  • a 2. kijelző nem OLED
  • szokatlan elrendezés
  • nincs SD, LAN és TB4
  • rövid üzemidő
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7463
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-06-07 17:25:54
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16303
    [gameinfo_tags] => Asus, ZenBook, ZenBook Duo, UX582, notebook, laptop, teszt, Intel, Nvidia, GeForce, OLED
    [gameinfo_url] => zenbook-pro-duo-15-oled-ux582
    [gameinfo_pro] => egyedi kétkijelzős dizájn
OLED
stylus-támogatás
erős hardver
ergonomikus
    [gameinfo_kontra] => a 2. kijelző nem OLED
szokatlan elrendezés
nincs SD, LAN és TB4
rövid üzemidő
drága
    [gameinfo_data] => Intel Core i9-10980HK CPU
GeForce RTX 3070 GPU (110 W)
32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
15,6” 4K, OLED, fényes érintőkijelző
14” H4K IPS ScreenPad Plus érintőkijelző
2×TB3, 1×USB 3.2 G2, HDMI, Wi-Fi 6
5624 pont PCMark10
8165 pont 3DMark Time Spy
3087/2965,1 MB/s SSD olvasás/írás
168 perc üzemidő
360×249×21,5 mm, 2,34 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 1 199 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Csak annak tudjuk ajánlani a ZenBook Pro Duo legújabb modelljét, aki biztos abban, hogy kihasználná a speciális 2. érintőkijelzőt.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/zenbook-pro-duo-15-oled-ux582-7463.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi kétkijelzős dizájn
            [1] => OLED
            [2] => stylus-támogatás
            [3] => erős hardver
            [4] => ergonomikus
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a 2. kijelző nem OLED
            [1] => szokatlan elrendezés
            [2] => nincs SD, LAN és TB4
            [3] => rövid üzemidő
            [4] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    6

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.