Hirdetés

Asus Zenbook S 13 OLED teszt – szintet lép az ultrabook



|

Új dizájn, új platform egy minden eddiginél vékonyabb és könnyebb házban - az új Zenbook S prémium mivolta nem csak külsejében érhető tetten.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt, 30 éves évfordulóján logót váltott az Asus, ami egy Star Trek-es "A"-jelre hasonlít leginkább. Azért fontos, hogy ezzel kezdjük a 2023-as Zenbook S tesztjét, mert a több felmenővel is rendelkező 2023-as Zenbook laptop is teljesen új dizájnt kapott, aminek fő alapeleme ez az A-logo. Ez a fedlapon látható és kitapintható vonalakat jelenti, ami nem tolakodó, de egyértelműen mutatja, hogy Asus Zenbookkal van dolgod (azért az alsó sarokban kis betűkkel ezt ki is írták). Az új dizájn igazán jól néz ki: egyszerre prémium és minimalista, egy rossz szavunk sem lehet. A gép többi része is sok dicséretet érdemel, de haladjunk sorban, mert azért van egy-két gyengébb pont is, amire szeretnénk felhívni a figyelmedet, mielőtt lecsapnál a közel 600 ezer forintért vesztegetett prémium masinára.

Lapít az asztalon

A Zenbook S 13 OLED már nevével több mindent elárul magáról. Egy 13 colos laptopról van szó, ami ráadásul rendkívül vékony és könnyű. Ez konkrétan 1 kg-os tömeget jelent, amihez 1-1,2 cm-es vastagság tartozik - ezekkel a paraméterekkel nem is kérdéses, hogy teljesíti az ultrabook követelményeket, sőt, majdhogynem 2-szer jobb, mint az évekkel ezelőtt ultrahordozhatónak bélyegzett gépek.

Hirdetés

A határozott élekkel rendelkező, magnézium-alumínium házba pakolt gép fedlapját egyszerűen és kényelmesen, egyetlen ujjal lehet felnyitni: a gép alja nem emelkedik fel, a kijelző nem hajlik meg, a zsanérok nem recsegnek - profi munka, de nem is vártunk mást. A gép alja is szinte teljesen zárt, a gép alsó felét viszonylag magasra kiemelő zsanérszerkezet rejti a szellőzőnyílásokat, amelyek a meleget az alsó kávára fújják.

A kijelzőnél nem spórolt az Asus, és nem csupán egy akármilyen OLED-panelt választott, hanem egy 550 nites fényerőre képes, 13,3"-os, 2.8K-felbontású modellt, ami természetesen HDR-képes, a színtérlefedettségi mutatói parádésak (100% DCI-P3) és a szemkímélés is adott. A borítás fényes, érintésérzékelő felület nincs és a frissítés is csak 60 Hz-es, ám ez nem gamergép, így ez nem von le értékéből. A kávák oldalt mindössze 3 mm-esek, felül és alul valamivel vastagabbak. Fent egy FHD-s webkamera is helyet kapott, valamint közvetlenül mellette egy IR-kamera is, amivel biztonságos Windows Hello arcfelismeréses bejelentkezést tudsz aktiválni a Windows 10/11-ben.

A billentyűzet természetesen gyárilag magyar szitázású, de miután kis helyre kellett bezsúfolni mindent, a í és a ű osztott gombokra kerültek, emiatt a bal SHIFT miniatűr, ahogy a nullás gomb sem túl nagy. Ezek azonban nem különösebben zavarók, még az Fn-sor is megmaradt, de a közvetlenül a Del gomb mellé helyezett, azonos magasságú és méretű be/kikapcsoló gombbal továbbra sem tudunk megbarátkozni - ez nem az a laptop, ahol a külön helyezett ki/bekapcsológombbal járó felár gondot kéne, hogy jelentsen. Az ErgoSense elnevezésű touchpad nagy méretű, pontos és támogatja a gesztusokat is. A dobozban egy praktikus és elegáns hordtáskát is találsz, valamint a környezettudatosság jegyében a csomagolás belső részeit úgy állíthatod össze, hogy egy ergonomikus laptop állványt kapj.

A sztereó hang a gép két oldalán található nyíláson szűrődik ki, és bár az Asus előszeretettel aggat rá mindenféle hangzatos elnevezést - mint például esetünkben a Dolby Atmost és a 350%-os hangerősítést kínáló Smart Amplifiert - azért ne várj lehengerlő hangzást a Zenbook S 13 OLED-től. A tipikus vékony dobozhang jellemző itt is, basszus sehol, de az tény, hogy ezt tisztán és az átlagosnál jelentősen nagyobb hangerővel képes biztosítani a gép.

Használható munkatárs

Szerencsére az Asus mérnökei nem kezdtek bele a portok befalazásába a Zenbook S 13 esetében sem: a két darab Thunderbolt 4-vezérlőre kapcsolt, multifunkcionális Type-C port mellett ott a praktikus HDMI, a másik oldalon pedig a jack mellett egy normál Type-A USB 3.2 Gen2 port is. Még egy SD-kártyaolvasónak örültünk volna, ilyen gépnél ez praktikus figyelmesség. A géphez egy átlagos méretű Type-C portos töltő tartozik, ami 65 wattos gyorstöltésre képes. Ezzel tudod feltölteni a 63 Wh-s beépített akkumulátort, ami átlag feletti kapacitásúnak tekinthető a mezőnyben, de azt csak a teszt dönti el, valójában milyen üzemidőre képes ez a konfiguráció - az Asus szerint akár 14 órára is, ami bőségesen elegendő egy teljes munkanaphoz.

Az energiatakarékosság a processzorválasztásnál is kiemelt szempont volt, ezért a 13. generációs Intel Core i7-1355U CPU-ja került a motorháztető alá. Ehhez 16 GB alacsony fogyasztású LPDDR5 RAM és egy 1 TB-os Samsung 980 Pro PCIe 4.0 x4-es SSD kapcsolódik. Dedikált grafikus chip nincs a gépben, de ez nem is elvárás ebben a szegmensben. A kijelzőt a processzorba integrált Intel Iris Xe iGPU hajtja meg, aminél ugyan mértünk 3D-s számítási teljesítményt, de aki forradalomról, áttörésről álmodozott, maximálisan csalódni fog.

Teszt, értékelés

Egy munkára, hordozásra kitalált laptop tesztelésekor soha nem esünk neki a masinának mindenféle 3D-s tesztprogrammal, sőt, még csak nem is feltétlenül a pár százalékos számítási teljesítménybeli különbségek lesznek a döntők értékelés során. A 2023-as Asus Zenbook S 13 OLED esetében is így jártunk el, bár azt azért tegyük hozzá, hogy a Thunderbolt 4-portra tudunk csatlakoztatni külső VGA-t, így pedig gamergépként is bevethető az 1 kg-os laptop.

Az UX5304VA jelölésű példányba rejtett Core i7-1355U processzor szépen teszi a dolgát, a 10-magos aszimmetrikus felépítés mind teljesítmény, mind pedig energiahatékonyság tekintetében jó döntés. Ugyanakkor nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, már csak azért sem, mert az előző generációs 12xx-as szériánál csak minimálisan jobb az idei processzorszéria. Ez persze nem az Asus hibája, viszont annak nem igazán örültünk, hogy a határozott szélzajjal dolgozó hűtés nem volt képes eliminálni a throttlingot. A kijelzőre (alsó kávára) fújt meleg levegő szélzaját felerősíti a panel síkja, ha pedig hosszasan futtatsz számításigényes feladatokat, a teljesítmény 15-20%-kal is eshet. Ami viszont jó hír, hogy a gépház ezalatt sem melegedik át kellemetlenül. A 16 GB RAM ideális ehhez a felhasználáshoz, az 1 TB-os SSD is jó választás, bár az írási teljesítmény lehetett volna ennél jobb is.

A hálózati Wi-Fi 6E-kapcsolat stabil és megbízható, a portok mennyisége és elhelyezése jó, de a hangzás hiába erősödött hangerőben, még mindig vékony. A gép alsó felét felemelő zsanérmegoldás jól működik és kényelmes, az arcfelismerős IR-kamera pedig megbízható és gyors. A kijelző nagy felbontású, fényereje ideális, színei tökéleteshez közelítenek és a fényes borítás sem von le értékéből. A 60 Hz miatt nem fanyalgunk, viszont igazán látványos HDR-hez ennél kicsit nagyobb maximális fényerő nem ártana.

A Zenbook S 13 OLED üzemideje a szokásos PCMark 10 akkutesztjével mérve 10 és fél óra használatra elegendő, ami egyáltalában nem nevezhető rossznak, de azért a gyári értéket nem éri el. Ennél is beszédesebb, hogy a tavalyi Zenbook S 13 OLED AMD Ryzen 7 6800U CPU-val szerelve ennél közel 4 órával többre képes, ami igen nagy különbség, miközben az akkumulátor csak minimálisan nagyobb a régi modellben (67 Wh).

A 2023-as Zenbook S 13 OLED szép masina: az új dizájn tetszetős, a vonalakkal illusztrált Asus-jel nekünk bejött. Az 1 kg-os tömeg és vékony kialakítás szintén elnyerte tetszésünket, ahogy a kijelző és a billentyűzet is. A gép oldaláról mindössze az SD-kártyaolvasót hiányoltuk, viszont a throttlingot jó lett volna megoldani. Szintén nem javult látványosan az üzemidő, igaz, a 10+ óra is igen jónak tekinthető. Az nem is kérdéses, hogy a prémium kategóriában van helye a Zenbook S 13 OLED-nek, a fejlett belső és igényes külső is ezt támasztja alá, ám az 575 ezer forintos ár nagyon magas, így aki ilyen ultrahordozható laptopot keres, próbálja ki a konkurenseket is (például Dell XPS, HP Elitebook, Lenovo ThinkPad), és vessen egy pillantást a tavalyi AMD-s Zenbook S-re is.

Asus Zenbook S 13 OLED - UX5304

Ár: 574 990 Ft
Az nem is kérdéses, hogy a prémium kategóriában van helye a Zenbook S 13 OLED-nek, a fejlett belső és igényes külső is ezt támasztja alá.
  • Intel Core i7-1355U CPU
  • Intel Iris Xe
  • 16 GB LPDDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 13,3” 2.8K, 60 Hz, 550 nites OLED-kijelző
  • 2×TB4, 1×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
  • 5680 pont PCMark10
  • 1570 pont 3DMark Time Spy
  • 6586 pont CineBench R23
  • 6668,7/2559,4 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
  • 629 perc üzemidő, 63 Wh akku, gyorstöltés
  • 296×216×1,09-1,18 mm, 1 kg
PRO
  • vékony és könnyű
  • új generációs alapok
  • jó dizájn
  • jó üzemidő
  • csodás kijelző
Kontra
  • throttlingol a CPU
  • terhelésnél erős szélzaj
  • nincsen SD-kártyaolvasó
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8328
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus Zenbook S 13 OLED - UX5304
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-05-02 13:46:33
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/laptops/for-home/zenbook/asus-zenbook-s-13-oled-ux5304
    [gameinfo_tags] => asus, zenbook, laptop, notebook, Intel, oled, teszt
    [gameinfo_url] => asus-zenbook-s-13-oled-ux5304
    [gameinfo_pro] => vékony és könnyű
új generációs alapok
jó dizájn
jó üzemidő
csodás kijelző
    [gameinfo_kontra] => throttlingol a CPU
terhelésnél erős szélzaj
nincsen SD-kártyaolvasó
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-1355U CPU
Intel Iris Xe
16 GB LPDDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
13,3” 2.8K, 60 Hz, 550 nites OLED-kijelző
2×TB4, 1×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
5680 pont PCMark10
1570 pont 3DMark Time Spy
6586 pont CineBench R23
6668,7/2559,4 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
629 perc üzemidő, 63 Wh akku, gyorstöltés
296×216×1,09-1,18 mm, 1 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 574 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az nem is kérdéses, hogy a prémium kategóriában van helye a Zenbook S 13 OLED-nek, a fejlett belső és igényes külső is ezt támasztja alá.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenbook-s-13-oled-ux5304-8328.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => vékony és könnyű
            [1] => új generációs alapok
            [2] => jó dizájn
            [3] => jó üzemidő
            [4] => csodás kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => throttlingol a CPU
            [1] => terhelésnél erős szélzaj
            [2] => nincsen SD-kártyaolvasó
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.