Hirdetés

Attól, hogy valami HDMI 2.1-esnek van jelölve, még nem biztos, hogy mindent tud



|

A HDMI 2.0 hivatalosan már nem létezik, de lehet, hogy ami papíron HDMI 2.1-es, nem kínálja azokat a funkciókat, amikről a szabvány ismert.

Hirdetés

Manapság már nehezen találnánk olyan háztartást, ahol nincs több HDMI kábel is szolgálatban. Régen véget értek azok az idők, mikor a színkóddal ellátott kábeleket kellett dugdosni az eszközök csatlakozóiba. A HDMI már hosszú évek óta a legjobb választás, egyértelműen a legsűrűbben választott videós szabvánnyá vált, a népszerűség azonban magával hozta, hogy mindenki szeretné kivenni belőle a részét, ezért számtalan gagyi kábel és zavaros jelzés is szembe jöhet.

Hirdetés

A gamereket és a technológiák szerelmeseit most a HDMI 2.1 tartja izgalomban, ami sajnos lassan hódít csak teret magának, azonban számos előnnyel jár. Az új szabvány képes 4K felbontás mellett 120Hz-es adatátvitelre, amivel végre a konzolos játékosok is megtapasztalhatják a magas képfrissítés előnyeit. Nem egyszerű azonban annak, aki mostanság akar a HDMI 2.1 minden előnyével bíró eszközt vásárolni a nappalijába.

A TFT Central lett figyelmes egy kínai gyártó kijelzőjére, ami elvileg HDMI 2.1-es porttal szerelt, azonban több megkötés is érvényes. A termék oldalán található szöveg szerint a maximális felbontás 1920x1080, a frissítési ráta pedig 240 Hz.

Ezután természetesen a jogtulajdonost is megkérdezték, hogy most akkor mi a helyzet a pontos megnevezésekkel. A HDMI.org sajnos alátámasztotta, hogy a fent látható jelölés helyes, hiszen a 2.1 megjelenésével a 2.0 tulajdonképpen megszűnt. Mostantól minden HDMI port 2.1-ként hivatkozható, csak fel kell hívni mellette a figyelmet a készülék egyedi specifikációira is. A probléma, hogy minden olyan funkció, ami a HDMI 2.1-et érdekessé teszi, opcionális, így attól, hogy egy port HDMI 2.1-es, még nem biztos, hogy támogatja az FRL-t, a VRR-t, az ALLM-et, és más újításokat.

Abban reménykedhetünk, hogy a gyártók világosan feltüntetik a támogatott funkciókat, de óvatosnak kell lenni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.