Hirdetés

Az AMD segít megépíteni a világ leggyorsabb szuperszámítógépét



|

2021-re készülhet el az AMD és a Cray munkájának hála a világ leggyorsabb exasacle szintű szuperszámítógépe.

Hirdetés

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe jelenleg az amerikai Oak Ridge National Labben lévő Summit, amit az IBM Power9 processzorai és az NVIDIA Tesla V100 GPU-i hajtanak, és maximum 200 petaflops feldolgozási teljesítményre képes. Mindez lenyűgöző, de persze hamarosan elavultnak számít. 

Hirdetés

Világszerte készülnek ugyanis az első exascale szintű szuperszámítógépek. Az Intel és a Cray már korábban bejelentették az Aurorát, ami Chicagóban teljesít majd szolgálatot. Az AMD most pedig szintén a Cray szakemberivel együttműködve segít megépíteni egy még ennél is gyorsabbat, aminek a neve Frontier. 2021-re készül el, szintén az Oak Ridge National Labben lesz megtalálható. 

A maximum teljesítménye 1,5 exaflops lesz, a feldolgozási teljesítménye megfelel annak, amit a jelenlegi 160 legjobb szuperszámítógép együtt tud. Az AMD egyedi GPU-kat és EPYC szerverprocesszorokat szállít a Cray Shasta architektúrájához. A clusterek 2 kosárlabda-pálya területét foglalják majd el, 90 mérföld kábelre lesz szükség, az adatátvitel sebessége meghaladja majd a másodpercenkénti 1 PB-t. A projekt több mint 600 millió dollárba kerül. 

A Frontier AI-alapú szimulációkkal segíti majd a tudósokat a klímaváltozás, időjárás, autótervezés, fejlett génterápia, gyógyszeripar, univerzum kutatása, kis moduláris nukleáris reaktorok fejlesztése terén (többek között). Az első exascale szintű szuperszámítógépet Kína állíthatja szolgálatba, már 2020 végén. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.