Hirdetés

Az AMD új népkártyájára is rárepülhetnek a bányászok



|

A számok sajnos azt mutatják, hogy a Full HD játékra optimalizált Radeon RX 6600 XT remek választás lehet az Ethereum bányászatához.

Hirdetés

Az AMD nemrég dobta piacra az Nvidia GeForce RTX 3060 vetélytársának szánt Radeon RX 6600 XT videokártyát, mellyel elsősorban azokra lő, akik Full HD felbontással is beérik játék közben a jóval erőforrásigényesebb 4K helyett.

A 379 dolláros fogyasztói áron ringbe küldött, RDNA 2-alapú GPU így igazi népkártya lehetne, már ha a piacon tapasztalható súlyos készlethiányokat nem fokoznák még az árat felhajtó nyerészkedők és a hardvert fölszívó kriptovaluta-bányászat is.

Hirdetés

Az utóbbi miatt lehet különösen rossz hír az újdonsággal szemezgető játékosoknak, hogy a Tom's Hardware szerint a Radeon 6600XT hatékony eszköznek bizonyulhat az Ethereumban utazó kitermelők kezében.

A portál arra jutott, hogy az ASRock 6600 XT Phantom Gaming OC változat 28 MH/s teljesítményt produkált az Ethash-ben, amit némi finomhangolással és a memória órajelének módosításával 32 MH/s-ig tudtak fokozni. Ez önmagában ugyan nem nagy mutatvány, hiszen már a 2017-es RX 570 és 580 is hasonló teljesítménnyel termeli a kriptovalutát, a 6600 XT viszont sokkal kevesebb energiával dolgozik.

A Tom's Hardware pontos mérést lehetővé tevő hardveres eszközökkel végezte a vizsgálatot, amely azt mutatta, hogy az új kártya nem lépi át a 75W-os fogyasztást, míg az említett elődök esetenként 130W fölé is bekukucskálnak bányászat közben. A 6600 XT teljesítmény/watt aránya ezzel 32 MH/s mellett 0,43-at mutat, amivel nem csak a többi RDNA GPU-nál hatékonyabb, de az Nvidia GeForce RTX 3060-nál is (utóbbi összehasonlításnál a bányászat korlátozása előtti állapotot vették figyelembe).

Magyarán a 6600 XT képében egy olyan kártya született, ami a kielégítő teljesítmény mellé még takarékos is, ezzel pedig vonzó célpont lehet az olykor videokártyák százait is munkára fogó nyerészkedők számára. A helyzet ugyanakkor azt mutatja, hogy hiába indulnának meg a felfedezés hallatán, még a bányászoknak sem lesz könnyű betárazni az újdonságból, a piaci rajttal boltokba küldött kártyák ugyanis villámgyorsan elfogytak a legnagyobb eladóknál.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.