Hirdetés

Az Apple alelnöke szerint komoly gondot jelentenek a maces kártevők



|

Craig Federighi bíróság előtt vallott arról, hogy a macOS talán mégsem olyan biztonságos, mint ahogy azt gyakran állítja a cég.

Hirdetés

Továbbra is zajlik az Epic Games és az Apple jogi csatározása, amit a Fortnite fejlesztője azért indított el, mert kifogásolja a cupertinóiak szigorú kontrollját a több mint 1 milliárd eszközön használt iOS felett. Az Epic szeretné kiharcolni, hogy a felhasználók az androidhoz hasonlóan bárhonnan telepíthessenek alkalmazásokat. A felperes ezzel megszabadulhatna az App Store-nak fizetendő 30 százalékos jutaléktól, az Apple viszont biztonsági kockázatokra hivatkozva kizárja a liberalizációt.

Álláspontjuk bizonyításáért pedig még a számítógépeik féltve őrzött hírnevét sem sajnálják a cupertinóiak. A perben ugyanis nemrég az Apple szoftverekért felelős alelnöke, a jellegzetes frizurája miatt gyakran "Hair Force One"-ként emlegetett Craig Federighi súlyos malware gondokról vallott a Mac kapcsán, ahol az iOS-szel ellentétben engedélyezik a külső forrásból származó programok telepítését.

Hirdetés

Az eljárást vezető Yvonne Gonzalez-Rogers bíró kérésére, mely szerint miért létezhet az almás számítógépeken több alkalmazásbolt, míg az iPhone-on csak egy, Federighi azzal felelt, hogy a lehetőséggel a Macen is rendszeresen visszaélnek. A vezető egészen odáig ment, hogy kimondta: az iOS olyan szintű biztonságot kínál a felhasználóknak, amit jelenlegi formájában a Mac nem képes elérni.

"Manapság olyan mennyiségű rosszindulatú program van a Macen, amit nem tartunk elfogadhatónak."

-vallotta az alelnök. Federighi az androidra térve hozzátette, hogy a biztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy a Google rendszerét malware-gondok sújtják. A vezető szerint az appok telepítését korlátozó iOS sikerrel harcol e jelenség ellen. A Maceknél alkalmazott megengedőbb filozófiájukat pedig az autókhoz hasonlította:

"A Mac olyan, mint egy autó. Letérhetsz vele az útról, ha akarsz, és bárhol vezetheted. Ezért vetted meg. Ez viszont megkövetel egy bizonyos szintű felelősséget. Az iOS képében azonban egy olyan terméket szeretnél, amit akár gyerekek is biztonságosan használhatnak. Ez egy teljesen más termék."

De nem ez az egyetlen hasonlat, amit Federighi elsütött. A maces kártevők ellen folytatott harcukat ugyanis egy végtelen üsd a vakondot-játéknak nevezte, ahol mindig felbukkan egy újabb célpont, bármennyit is iktatnak ki. Az alelnök ezt számokkal is érzékeltette, elmondása alapján tavaly május óta 130 új kártevőt fedeztek fel, melyek közül az egyik 300.000 rendszert fertőzött meg.

Federighi azonban egy kérdésre válaszolva még ezek után is a "PC-osztályú" eszközök legbiztonságosabb termékének nevezte a Macet.

"Az autóhoz hasonlóan, ha értesz az üzemeltetéséhez és a szabályoknak megfelelően működteted, akkor igen, a Mac biztonságos. Ha nem, nekem is van néhány családtagom, akik kártevőket szedtek össze a Macjükön, de úgy vélem, hogy lehetséges a biztonságos használatuk."

Az alelnök tehát azért igyekezett kicsit védeni is a platformot, ha már az Apple marketingje évtizedek óta szajkózza a fokozott biztonságot a Macek kapcsán. Az iPhone és az App Store viszont sokkal nagyobb szeletért felel a vállalat bevételeiből, így nem csoda, hogy a vérre menő Epic-perben még az almás számítógépek érinthetetlensége is megdőlt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.