Hirdetés

Az Apple legyőzte a Qualcommot a 7 nm-es chipek piacán



|

Sokkal hamarabb jelennek meg a piacon az Apple 7 nm-es, A12-es chipjei, mint a Qualcomm Snapdragon 855.

Hirdetés

Napjainkban mindent a mobilpiac határoz meg, és ezt remekül mutatja, hogy míg az Intel évek óta képtelen áttérni a 10 nm-es gyártástechnológiára (és sok elemző már el is temette, mint chipgyártót), addig a mobilos piacon már idén jönnek a 7 nm-es, mindennél fejlettebb megoldások. A Huawei a 2018-as IFA kiállításon mutatta be a Kirin 980-at. A Qualcomm és a MediaTek azonban kénytelen elhalasztani a saját lapkáját, ugyanis óriási fejlesztési költségek nehezítik a munkát. Pedig a 7 nm-es technológia 20-30 százalékos teljesítménynövekedést ígér. 

Hirdetés

A Qualcomm Snapdragon 855 a nem várt problémák miatt csak 2019 elején debütál, ami remek hír a Huaweinek és az Apple-nek. 

Az Apple szeptember 12-én mutatja be az új iPhone-jait, és várhatóan mindhárom modellben az új, 7 nm-es A12 SoC kap helyet. Ezt a TSMC gyártja. 

Jelenleg az Apple mellett kizárólag a Huawei tud piacra dobni 7 nm-es chipet. A Kirin 980 fejlesztésére a Huawei 300 millió dollárt költött el, és a legnagyobb kihívásnak nevezte a cég történetében. A piac első 7 nm-es szereplője mégis az Apple lesz, a Kirin 980-ra elsőként építő Mate 20 Pro ugyanis csak október 16-án debütál. 

A riválisok jelenleg a régebbi generációs technológiák finomhangolására koncentráltak, és így a középkategóriás eszközökre. A legnagyobb növekedés ebben a szegmensben várható a következő hónapokban. A GlobalFoundries például teljesen le is állította a 7 nm-es fejlesztéseket, pedig évek óta dolgozott a techológián. 

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a csúcskategóriás zászlóshajók messze lekörözik majd az összes többi okostelefont a következő egy évben. Az Apple pedig több hónapos előnyhöz jut az androidos mezőnnyel szemben. Az igazán modern chipek gyártására pedig jelenleg kizárólag a TSMC, a Samsung és a Huawei HiSilicon ágazata képes (bérgyártást ebből csak az első kettő vállal). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.