Hirdetés

Az Asus is elkezdte gyártani az Intel videokártyáját



|

A termék specifikációs leírását látva azonban nem ez lesz a legkeresettebb videokártya a boltokban.

Hirdetés

Egyre több hírben számolhatunk be arról, mi is zajlik épp az Intel Core and Visual Computing elnevezésű részlegén, ahol többek között az új Xe-architektúrájú grafikus lapkák készülnek. A 11. generációs Core processzorokba integrált videoegységek már erre épülnek, illetve bizonyos notebookplatformoknál elérhető az Iris Xe MAX dedikált gyorsító, ami szintén az új fejlesztési irányt képviseli.

A pletykák szerint hamarosan nagyteljesítményű dedikált videokártyák kerülhetnek a reflektorfénybe, a teljes iparág és a felhasználók tűkön ülve várják a DX12 Ultimate tudással felvértezett csúcsmodelleket. Addig azonban be kell érnünk pár kósza próbálkozással, mint amilyen most épp az Asus gyártósoráról került le.

Hirdetés

A nemes egyszerűséggel DG1-4G-nek elnevezett kártya nem egy kifejezetten kereskedelmi forgalomba szánt példány, inkább előre összeszerelt, szűk célcsoport számára kínált PC-kben bukkanhat fel. Ezt erősíti meg az a speciális tényező is, miszerint az eszköz mindössze két microATX-méretű alaplapban (Asus PRIME H410M-A/CSM, Pro B460M-C/CSM) működőképes, másba szerelve egyszerűen nem indul el, nem ad képet.

Pedig izgalmas lenne látni, hogyan viselkedik egy ilyen passzív hűtésű bordázattal szerelt DG1-es. Az Asus ráadásul nem használja ki a lapka teljes tudását, a 768 stream processzorból csak 640-et engedélyeztek. A 4 GB fedélzeti memóriát viszont meghagyták, a fogyasztás alacsony tartásához az LPDDR4 szabványt választották. A kártyán nem is található egyetlen PCIe-tápcsatlakozás sem, a becslések szerint 25-30 W-os tipikus energiafelvételhez az alaplapi csatolófelület is elegendő.

A hardver egyszerűségét és célterületét jól jelzi a DVI-D port a hátlapon.

Az Intel DG1-re tehát így emlékezhetünk majd: kis fogyasztású kártyák passzív hűtéssel rendkívül korlátozott felhasználási módokra. Az igazi nagyágyúkra kíváncsi mindenki, amikről először körülbelül 1 hét múlva, március 26-án hallhatunk először egy rövid online bemutató formájában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.