Hirdetés

Az AV1 hamarosan meghódítja a videós streaming világát



|

Megjelent az AV1 videokodek, ami sokkal takarékosabb, mint az HEVC vagy a VP9.

Hirdetés

4K-s videót streamelni elég nagy sávszélességbe kerül, és eleve a videó betömörítése miatt lehetséges. Azért még H.265/HEVC formátumban is lesz adatforgalmunk, de jóval kisebb, mint ha MPEG-2-ben kódolták volna a streamet. 

Hirdetés

Most azonban megérkezett egy új kodek, ami várhatóan lecseréli az HEVC-t. Ez az AV1, ami nem csak nyílt forráskódú és jogdíjmentes, hanem 30 százalékkal jobb tömörítést ígér, mint az HEVC vagy a VP9. 

Az AV1 első verziója most jelent meg: az Alliance for Open Media fejlesztette, egy olyan csoport, amiben többek között az Amazon, az Apple, az ARM, a Cisco, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix és az NVIDIA is benne van. 

Innentől kezdve nem kérdés, hogy rövidesen a YouTube, az Amazon Video és a Netflix is átállnak az új kodekre. Ha tényleg olyan jó, mint állítják, akkor minőségben nem látunk majd különbséget, de sokkal kisebb adatforgalom mellett kapjuk ugyanazt. Ez a felhasználóknak, az internetszolgáltatóknak és a cégeknek is jó. Mivel az AV1 nyílt forráskódú, bárki beépítheti a támogatást a szolgáltatásaiba. 

Mivel nem csak nyílt forráskódú, hanem jogdíjmentes is az AV1, ezért sokkal gyorsabban terjedhet el, mint az elődjei. Azért várni még így is kell: bár a Firefox már kínál korai támogatást, a Google, az Apple és a Microsoft böngészői még nem. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.