Hirdetés

Az emberi agyat is lekörözi a Cerebras új processzora



|

Több százezer mag hajtja, és olyan feladatokat is megold, amiket fel sem bírnánk fogni.

Hirdetés

A 2016-ban alapított Cerebras Systems olyan számítógépes rendszerekre specializálódott, melyek komplex AI-feladatokban és a mély tanulásban jeleskednek. A kaliforniai cég nevéről legutóbb tavaly hallhatott a szélesebb közönség, amikor előállt a világ legnagyobb, 400 000 maggal bíró processzorával.

Erre licitált most rá egy még erősebb variánssal, a Cerebras WSE-2-vel,  amelybe már több mint kétszer annyi, 850 000 mag teljesít szolgálatot.

Hirdetés

A tervezői szerint a 7 nm-es chip a 120 trillió paraméteres, AI-alapú modellekkel is boldogul, amivel még az emberi agyat is legyűri, mivel abban "csak" 100 trillió szinapszis van. A Cerebras azt állítja, hogy a processzor ezzel olyan összetett feladatokat is képes elemezni és megoldani, melyeket az emberi elme fel sem tudna fogni.

S ha mindez mégsem lenne elég, a WSE-2-t magába foglaló CS-2 számítógépek több példányban is összekapcsolhatók, így akár 192 ilyen chip is képes együttműködni. A processzor helyigénye egyébként nem kicsi: jelen állás szerint ez a valaha épített legnagyobb CPU, összesen 46,225 mm²-en terpeszkedik.

A 40 GB SRAM memóriával bíró chipet a tajvani TSMC gyártja, amely olyan cégeknek szállít be, mint az Apple, az Nvidia, az ARM, vagy a MediaTek. A CPU potenciális vásárlóinak köre természetesen jóval szűkebb, mint egy hagyományos processzor esetében, de az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által működtetett Argonne Nemzeti Laboratórium máris érdeklődik a fejlesztés iránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.