Hirdetés

Az Intel 2020-ra leszámol a BIOS-szal



|

Mindez végeredményben nagyobb biztonságot és az újabb technológiák kiterjedt támogatását eredményezheti.

Hirdetés

A modern számítógépek már úgynevezett UEFI firmware-t használnak hagyományos BIOS helyett. Mindkettő olyan alacsony szinten működő szoftver, amely az operációs rendszer betöltése előtt indul el. Az UEFI a modernebb megoldás, amely nagyobb merevlemezeket, gyorsabb betöltési időket és több biztonsági funkciót támogat, továbbá a grafikus vezérlőkkel és az egérkurzorral is boldogul. 

Hirdetés

Az újabb, UEFI-s PC-knél ezt néha még mindig BIOS-nak hívják, hogy elkerüljék a félreértéseket, de a gyakorlatban külön kell választani az UEFI-t és a hagyományos BIOS-t. Sok PC rendelkezik persze legacy BIOS-móddal, ami lehetővé teszi az olyan szoftverek és hardverek használatát, amelyek nem teljes mértékben UEFI-kompatibilisek. 

Néhány év múlva erre már nem lesz lehetőség: az Intel bejelentette, hogy 2020-ra megszünteti a hagyományos BIOS támogatását. 

Brian Richardson külön prezentációban beszélt erről, és megerősítette, hogy az Intel legalább az UEFI Class 3 (vagy magasabb) meglétét írja elő. 

Ez elméletben nem jelenti azt, hogy a Secure Boot kötelező lesz, legalábbis jelenleg - a régebbi videokártyákkal és egyéb hardverekkel azonban akadhatnak gondok. 

Mivel sokan még mindig használnak hagyományos BIOS-támogatást igénylő eszközöket, ezért az Intel a következő években mindent megtesz, hogy a partnerei kisöpörjék az UEFI-támogatás nélküli komponenseket a piacról. 

Végeredményben elvileg nagyobb biztonságnak és az újabb technológiák széleskörűbb támogatásának örülhetünk majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.