Hirdetés

Az Intel mesterséges intelligenciája képes kiszűrni a deepfake videókat



|

A vállalat reméli, hogy így biztonságosabb hellyé tehetik az internetet és megállíthatják az álhírek terjedését.

Hirdetés

Deepfake-nek azt a technológiát nevezzük amivel virtuálisan lecserélhetjük valaki arcát egy másik emberére. Az elmúlt néhány évben a módszer rengeteget fejlődött, és már nemcsak szerverparkokban lehet maradandót alkotni, hanem a saját otthoni számítógépünkön is kreálhatunk olyan videókat, amik ha mindenkit nem is vernek át, de a teljesen laikusok számára megtévesztőek lehetnek.

Amíg a technológiát csak humoros videókhoz használták fel, csak nevetett rajta az internet, de egyre többször fordul elő, hogy például politikusok szájába adnak olyan mondatokat, amik a valóságban sosem hangzottak el, ez pedig komoly problémákhoz is vezethet.

Hirdetés

A jó deepfake-eket egyre nehezebb felismerni, az Intel azonban épp a napokban leplezte le legújabb, FakeCatcher névre keresztelt technológiáját, ami a vállalat szerint 96%-os pontossággal kiszűri az ilyen videókat. Ehhez a gépi tanulás erejét használják fel, azonban korábbi módszerekkel ellentétben nem inkonzisztenciákat keresnek a videóban, hanem azt próbálják igazolni, hogy valóban egy hús-vér ember van-e a képernyőn dobogó szívvel.

Ahogy a szívünk pumpálja a vért, az erek színe megváltozik az arcunkban is. Ez szabad szemmel láthatatlan, a számítógép azonban képes észrevenni az efféle változásokat. Ezt fotopletizmográfiás jelfeldolgozásnak hívjuk, hasonló elven méri például az Apple Watch a véroxigénszintet. A FakeCatcher 32 különböző pontot vizsgál az arcon, majd a változásokat (vagy azok hiányát) egy neurális háló segítségével elemzi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.