Hirdetés

Az Intel processzorok nagyja már a héten frissül, az iOS is sebezhető



|

Gyakorlatilag minden rendszerre elindultak a biztonsági frissítések - eközben az Apple elismerte, hogy az iOS-es eszközök is érintettek.

Hirdetés

Bár a Google már tavaly június óta tudott róla, hogy nagy a baj, nyilvánosságra csak nemrég hozták, hogy az Intel processzorai komoly sérülékenységet hordoznak magukban. 1995 óta szinte minden CPU érintett, ráadásul az AMD és az ARM megoldásai sem kivételek. Természetesen a Windows 10 frissítése szinte azonnal megérkezett, majd ezután a lépést is nehéz volt tartani az információáradattal, a Google további részleteket is kitálalt, illetve megszólaltak az érintett felek. 

Hirdetés

A szoftver-és hardvercégek együttműködésének hála a frissítések azóta megindultak a Meltdown és a Spectre biztonsági rések ellen. Ha valaki nem frissít, akkor egyetlen kártevő vagy kártékony weboldal is ellophatja a jelszavait vagy a titkosításhoz használt kulcsait. 

Az Intel és a partnerei nagy erőkkel dobálták ki a frissítéseket, és az elmúlt 5 évre visszamenőleg az Intel termékeinek nagyjához már megérkezett a csomag. Az elmúlt 5 év processzorainak több mint 90 százaléka védett lesz a hét végére

A további frissítéseket az operációs rendszerek fejlesztői, a felhőszolgáltatások üzemeltetői, az eszközök gyártói teszik közzé, azonban a többség már frissítette a termékeit és szolgáltatásait. Az Intel azt javasolja, hogy mindenki használja a rendszer automatikus frissítését, és minden egyebet is frissítsen. A cég továbbra is azt állítja, hogy az átlagfelhasználók igazából nem tapasztalnak majd érezhető lassulást a teljesítményében, ráadásul a későbbi fejlesztéseknek és további frissítéseknek hála az esetleges lassulások mértékét is minimalizálják majd. 

A Google eközben már kiadta a javításokat az Androidhoz és a Chrome OS-hez, bár tény, ha egy nem Google márkájú okostelefon gyártója nem siet a frissítésekkel, pácban hagyja a felhasználóit. 

A Microsoft már szintén kiadta a Windows frissítését, bár a csomagra néhány felhasználónak még lehet, hogy várnia kell. A Linux kernel szintén kapott már patch-et

Időközben az Apple megerősítette, hogy a macOS-t és az iOS-t futtató eszközök is mind érintettek. A legutóbb macOS-, tvOS és iOS-frissítések már korlátozták a sebezhetőségeket, a közelgő frissítések pedig a Safari sérülékenységét is megszüntetik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.