Hirdetés

Az Intel ügyvezetője szerint tíz év pocsék döntéseit kell kijavítania



|

Pat Gelsinger nemrég értékelte első évét az Intel ügyvezetőjeként. A szakember szerint jó úton járnak, de még hosszú út áll a gyártó előtt.

Hirdetés

Majdnem pontosan egy éve, 2021. február 15-én nevezték ki a céghez közel évtizedes távollét után visszatérő Pat Gelsingert az Intel ügyvezető igazgatójának, hogy megállítsa a processzorgyártó részvényárainak csökkenését és a cég lassú hanyatlását.

Akkor a 486-os processzorokhoz használt architektúrát is megtervező szakember azt mondta, öt évig tart, míg  újra egyenesbe hozhatják a vállalatot, ezzel együtt már az első tizenkét hónap után ellátogatott nemrég egy évértékelő interjúra a Bloomberg üzleti laphoz. Ebben elismerte cége nehézségeit, de véleménye szerint ötös alára vizsgázott eddig az Intel fejeként.

Hirdetés

A processzorgyártónál van is ok az izgalomra, egyfelől az Arc videokártyák közelgő megjelenése miatt, másfelől biztató lépések történetek az elmúlt évben, hogy az Intel új lendületet szerezzen a versenytársakhoz képest. A korábban bejelentett gyárbővítések és új üzemek építése mellett egy chipgyártó teljes felvásárlását is bejelentette a cég, amivel új piacokra törhetnek be.

Mindezek ellenére az Intel részvényeinek ára nem elhanyagolható, 22%-os esést mutatott be az utóbbi évben, aminek az egyik okát a "masszív készlethiány" jelenti Gelsinger szerint, de az sem elhanyagolható, hogy "a versenytársak jól teljesítenek". Az ügyvezető szerint viszont naiv is lett volna arra számítani, hogy egy év alatt teljesen megfordítsa az Intel korábbi, lefelé mutató trendjeit.

"Sok mindent értünk el ebben az első évben. De nem tudod megváltoztatni, megjavítani, és újra erős cégként láttatni [az Intelt] egy évtizednyi rossz döntés és gyenge megvalósítás után. Ez el fog tartani egy darabig, de messzire jutottunk egy év alatt is"

- mondta az interjúban Gelsinger.

Az Intel feje olyannyira biztos a dolgában, hogy egyfelől nem osztja a kételkedő részvényesek aggályait, másfelől úgy fogalmazott, "ki vagyok akadva" egyes piaci elemzőkre, akik ugyan elismerik, hogy az Intel stratégiája helyes, az elkövetkező egy-két évben mégsem javasolják a cég részvényeinek vásárlásást.

Az interjúban egyébként az Intelnél eltöltött korábbi éveiről, Kínáról, és arról is beszélt, milyen jó munkát végez riválisa, Dr. Lisa Su, a részvényárban is előretörő AMD élén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.