Hirdetés

Az Intel új processzorával már az ultrabookok is 5 GHz-en pörögnek



|

A vállalat a Computexen jelentette be, hogy az igazán kecses gépekre vágyóknak sem kell lemondaniuk a teljesítményről.

Hirdetés

Nem olyan régen, a 9. generációval volt rá képes először az Intel, hogy 5 GHz-et sajtoljon ki a laptopokba szánt processzoraiból, az i9-9980HK azonban egy gamer laptopokba szánt processzor volt, és a 8 magos, 16 szálas kialakításnak köszönhetően nem is szerénykedett a maga 45W-os fogyasztásával. Most újra sikerült megugrani az 5 GHz-es lécet, de egy egészen más kategóriában.

A most bemutatott Core i7-1195G7 és Core i5-1155G7  4 magos, 8 szálas processzorok, amiket elsősorban az ultrabookokba szánnak, így a 12-28W-os szegmensben operálnak.

Előbbi 2,9 GHz-es alap órajellel rendelkezik, de a Turbo Boost Max 3.0 technológiának köszönhetően 5 GHz fölé tolható a single core órajel, míg az i5-ös változat 2,5-ről 4,5-ig tud felmenni. Mindkettő Intel Iris Xe integrált grafikus chippel érkezik, előbbi 96, utóbbi 80 számítási egységgel.

Hirdetés

De nem ez volt az egyetlen érdekesség, amivel laptop-fronton készült az Intel. A kékek bejelentették, hogy miután nemrég a teljes 5G üzletágat eladták az Apple-nek, most a MediaTek közreműködésével újrakezdték a fejlesztést.

Az új M.2-es modulok a 6 GHz alatti spektrumon operálnak, és a jelek szerint az Acer, az ASUS, a HP, és más gyártók laptopjaiban is felbukkannak majd. Az Intel 2022-re több mint 30 modellbe ígér ilyen chipet, de kérdés, mennyi vásárlónak lesz valóban szüksége 5G-s laptopra, mikor maga a technológia még nem annyira széles körben elterjedt.

Ezen felül egy pillanatra megvillantották az NUC 11 Extreme névre keresztelt mini PC-t is, amibe a 11. generációs processzor mellé egy asztali gépekbe szánt videokártya is elfér majd. A megjelenésről és az árazásról egyelőre nem beszéltek, de a NUC 9 Extreme végtelenül drága volt, valószínűleg most sem lesz másként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.