Hirdetés

Az Intel vezetője ismét megerősítette borús jóslatát a chiphiány kapcsán



|

Hiába optimistább az AMD és már az Nvidia is, a kékek továbbra is a legrosszabbra készülnek.

Hirdetés

A számos iparágat sújtó chiphiány mélyen érinti a vásárlókat is, hiszen az új autóktól a videokártyákon át a processzorokig semmihez sem könnyű hozzájutni, pláne nem az ajánlott fogyasztói árakhoz közeli összegekért.

A piac legfontosabb szereplőit ezért minden lehetséges fórumon zaklatják az enyhülést jelző jóslatokért, ám eddig csak az AMD élén álló Lisa Su és az Nvidia pénzügyi vezetője fogalmazott úgy, hogy 2022 második felében már bekövetkezhet némi enyhülés. Az Intel fejese, Pat Gelsinger viszont 2023 előtt semmi javulásra nem számít, amit most harmadszor is megerősített.

Hirdetés

A videokártyák piacára is belépni készülő kékek első embere az év során már kétszer is egyértelművé tette, hogy leghamarabb a 2023-as esztendőben normalizálódhat a kereslet és a kínálat egyensúlya, most pedig a Nikkei Asia kérdésére ismételte meg ugyanezt. A CEO nem lát reális esélyt arra, hogy 2023 előtt enyhüljön a chiphiány, ami miatt a töretlenül növekedő keresletet okolja

Gelsinger kommentárja a délkelet-ázsiai üzleti útján hangzott el, melynek során egy 7,1 milliárd dollár értékű beruházást jelentett be Malajziában, továbbá azt is elárulta, hogy hamarosan az Intel következő európai és amerikai projektjeiről is lerántják a leplet. A vezető ugyanakkor figyelmeztetett, hogy hiába dolgozik az iparág már két éve a bővítéseken, az ilyen beruházások termőre fordulásához legalább három év szükséges.

Magyarán jelenleg úgy állunk, hogy az Nvidia és az AMD szerint a jövő év második felében már lesz némi érezhető változás a termékek szállításában, az Intel viszont egyből a 2023-as évet célozza. Nem árt azonban megjegyezni, hogy a helyzet teljes normalizálódását még a zöldek és a pirosak sem várják a következő évtől.

Összegezve tehát jobb lesz megkapaszkodni a már beszerzett GPU-kban és processzorokban, mert a jelek szerint még sokáig szolgálatban maradnak, hacsak a durva felárak megfizetésével nem akarjuk támogatni a nyerészkedőket a következő házuk megvásárlásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.