Hirdetés

Az Nvidia belépett a billió dolláros cégek klubjába



|

A GPU-fejlesztőnek a mesterséges intelligencia robbanása adott óriási lendületet.

Hirdetés

Az Nvidia részvényeinek piaci értéke, ha csak ideiglenesen is, de múlt hét kedden átlépte az 1 billió dollárt. Ezt a jelentős mérföldkövet a cég videokártyáinak népszerűsége mellett a mesterséges intelligenciához  (MI) köthető technológiák fejlődése tette lehetővé.

Az Nvidia az elmúlt években meghatározó szereplővé vált a MI-fejlesztés területén. Az általuk fejlesztett GPU-k számítási kapacitása ugyanis nélkülözhetetlen a mély tanulási (deep learning) folyamatokhoz és a különféle MI-alkalmazásokhoz. Az Nvidia GPU-i jelentős mértékben járulnak hozzá a technológiával kapcsolatos kutatásokhoz, a gépi tanulás, illetve az önvezető autókhoz szükséges technológiák fejlesztéséhez.

Hirdetés

Az Nvidia részvényei hatalmas növekedést mutattak az elmúlt évek során, az MI-technológiák előretörése és az egyre jobban digitalizálódó világ miatt cég GPU-i iránti kereslet is egyre nagyobb. A keddi mérföldkő elérésével a cég egy szűk elit klub tagja lett, ahol az Apple, a Microsoft és az Amazon mellett a Google mellé sorakozhatott fel. A billiós cégek csoportjába tartozott a Meta is, azonban a Metaverzummal kapcsolatos ügyetlenkedés sok pénzébe került Mark Zuckerbergnek.

A klubtagság azonban egyelőre kérészéletűnek bizonyult, hétfőn, a tőzsdei záráskor ugyanis már "csak" 992 milliárd dollár volt a cég értéke. Szomorúságra azért nincsen okuk, mivel az elmúlt üzleti negyedévben több mint kétmilliárd dolláros profitra (!) tettek szert.

A cégvezető Jensen Huang mögött azért valószínűleg elég kaotikus hónapok állhatnak. Az Nvidia vezérigazgatója ugyanis korábban azt mondta, hogy egyszerűen túl sok, gamereknek szánt GPU-t gyártottak, amit áron alul kellett (volna) értékesíteniók. A ChatGPT berobbanásával azonban a cég elképesztő növekedést könyvelhetett el az adatközpontjaik iránti keresletet tekintve, az ebből származó bevételek pedig hamar elkezdték döntögetni a korábbi rekordokat.

Az Nvidia illetékesei egyébként az éppen zajló Computex 2023 megnyitóján tartott keynote során elárulták, hogy a cég egy egész sor, MI-technológiához kapcsolódó fejlesztés bemutatására készül, ilyen például az Avatar Cloud Engine-jük, amely a videojátékokban támogatja a természetes nyelvi parancsokat és válaszokat, vagy a DGX GH200 szuperszámítógép, amely a cég Grace Hopper Superchip nevű lapkájára épül és amely exaFLOP-okban mérhető teljesítményt ígér a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alkalmazások számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.