Hirdetés

Beérte az Intel Core i5-7400-at egy kínai processzorgyártó



|

A Zhaoxin 8-magos KX-6000 processzora már van olyan jó, mint egy Intel Core i5-7400.

Hirdetés

A szemfülesebbek már találkozhattak a Zhaoxin nevével, azonban igazából egy viszonylag új processzorgyártótól van szó, aminek a tulajdonosa a VIA és a kínai kormány. Ez a gyártó 2018-ban jelentette be, hogy az Intel és az AMD komoly riválisává szeretne előlépni. Akkor kezdték el a 16 nm-es, 8-magos KX-6000 processzor fejlesztését is, ami állítólag lenne olyan jó, mint az Intel középkategóriás asztali lapkái. 

Hirdetés

Egy évvel később a Zhaoxin már ténylegesen gyártja a KX-6000-es CPU-t, amely 3 GHz-es órajellel dolgozik, és az előzetes tesztek alapján olyan gyors, mint egy 14 nm-es, 4-magos Intel Core i5-7400 - oké, ez egy kettővel ezelőtti generációs Intel proci, ami több mint két éve jelent meg, de egy viszonylagos újonc gyártótól nem rossz teljesítmény ezt a szintet elérni.

Ez óriási fejlődést jelent Kína számára, és ezzel közelebb került ahhoz is, hogy levetkőzze az Amerikával szembeni függőségét. Mindez a kereskedelmi háború idején mindennél fontosabb lehet, hiszen a Huawei sokak szerint csak intő példa, vagy inkább az első áldozat a sorban. Azt például egyelőre csak nagyon-nagyon elméleti szinten, de azért képzeljük el, hogy mondjuk a Lenovo kerülne az amerikai gazdaságpolitika célkeresztjébe. Ha ők sem használhatnának a gépeikben olyan alkatrészeket, amelyek részben vagy egészben amerikai technológiára épülnek, jelenleg eléggé "meg lennének lőve". De ők csak az egyik legnagyobb név a sorban, egy csomó olyan kínai PC- és mobilgyártót fel lehetne még sorolni, akik nagyot veszítenének egy hasonló haragszomrád esetén, ezért a Zhaoxin-féle saját gyártású komponensek egyfajta bizotsítékként szolgálhatnak számukra. 

A Zhaoxin egyébként mobilos chipeket is gyárt, ezek pont az említett Lenovo belépő szintű eszközeiben kaptak eddig helyet. A szerverpiacra is belépne továbbá a Zhaoxin, a TSMC 7 nm-es technológiáját hasznosítva. A következő chipek pedig már PCIe 4.0 és DDR5-támogatással jönnek, elvileg 2020 közepén. 

A Zhaoxin processzorai jelentős mértékben olcsóbbak lesznek, mint az Intel CPU-k, ugyanakkor egyelőre Kína jelenti majd a fő piacot a cég számára. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.